Esittelyssä Pääomasijoittajat ry:n hallituksen uudet jäsenet

Pääomasijoittajat ry: hallitukseen valittiin yhdistyksen vuosikokouksessa uusia varsinaisia jäseniä ja varajäseniä. Alta voit lukea lisää Jaakko Lampelasta, Mia Sirkiästä, Marika af Enehjelmistä, Inka Merosta ja Riku Asikaisesta. Kysyimme hallituksemme uusilta jäseniltä myös siitä, mikä pääomasijoittamisessa – kasvuomistajuudessa – heitä eniten inspiroi.

Jaakko Lampela on oululainen laskentatoimen ja rahoituksen KTM ja hän on toiminut 25 vuotta johtotehtävissä suomalaisissa ja kansainvälisissä yrityksissä. Jaakko on toiminut neuvonantajana lukuisissa pk-yrityksissä talouden, rahoituksen, terveyttämisen, liiketoiminnan kehittämisen sekä yritys- ja omistusjärjestelyjen alueilla. Vapaa-ajalla hän rentoutuu esimerkiksi kuntosalin, juoksun, hiihdon ja hyvien ystävien parissa.

”Pääomasijoittajana toimiminen on erittäin mielenkiintoista. Näissä hommissa saa tavata valtavan määrän kiinnostavia yrityksiä ja jokaisesta tapaamisesta oppii uutta. Merkityksellistä työstä tekee se, että voi hyödyntää kasvuyhtiöistä kertynyttä osaamista ja auttaa yrityksiä kasvun ja kehityksen tiellä.”

Mia Sirkiän matka pääomasijoittajaksi on kulkenut hyvin erilaisten työtehtävien ja eri kokoisten organisaatioiden kautta. Kauppakorkeasta valmistumisen jälkeen Mia aloitti konsultoinnissa ja kehitystehtävissä, oli vuosikymmenen Nokialla myynnin ja tuotemarkkinoinnin töissä ja päätyi sieltä mainostoimistoon rakentamaan B2B-yritysten brändejä ja markkinointia. Vapaalla Mia remontoi, pelaa tennistä, tanssii ja purjehtii.

”Vaikka urapolkuni ei ole pääomasijoittajalle tyypillisin, mielestäni juuri monipuoliset työt valmentavat parhaiten toimimiseen yritysten kanssa. Parasta pääomasijoittamisessa onkin mielestäni monipuolisuus, erilaiset toimialat, erilaiset yritykset, erilaiset ihmiset ja näistä syntyvät omanlaisensa mahdollisuudet.”

Marika af Enehjelm on taustaltaan ekonomi ja tekniikan tohtori. Jo opinnoissaan ja ensimmäisessä työpaikassaan strategiakonsulttina BCG:llä hän keskittyi paljolti yritysten kasvuun. Marikan sijoitusura alkoi pörssinoteerattujen yritysten parissa, mutta silloinkin pitkäjänteisellä fundamentaalisella strategialla – jälleen etsien kannattavasti kasvavia yrityksiä. Vapaa-aikansa hän viettää mieluiten kokkaillen ja dekkareita lukien.

”Pääomasijoittamisessa hienointa on, ettei tarvitse tyytyä vain passiivisesti analysoimaan ja seuraamaan yrityksiä, vaan pääsee mukaan vaikuttamaan strategiaan. Minulle yritykset ja niiden kasvu on intohimo. Yritykset ovat eläviä organismeja, jotka koostuvat ihmisistä. Olen usein nähnyt kuinka menestyvän ja keskinkertaisen yrityksen ero on työntekijöiden motivaatiossa, ja siihen yksi keskeinen vaikuttaja on selkeä, poukkoilematon suunta. Pääomasijoittaja yleensä sopii johdon kanssa suunnitelman esimerkiksi noin 5 vuoden ajalle, jolloin yritys kehitetään seuraavalle tasolle.”

Inka Merolla on yli 25 vuoden kokemus globaaleista teknologiayrityksistä, kasvuyrityksistä ja kasvurahoituksesta. Voima Venturesin perustajana ja toimitusjohtajana hänen intohimonsa on työskennellä maailmanluokan tiimien kanssa uusien yritysten kasvattamiseksi kansainväliseen mittaluokkaan. Inka uskoo, että olemme nyt uuden aikakauden edessä: uudet liiketoimintamahdollisuudet syntyvät tarpeesta ratkaista suuria globaaleja ongelmia tieteen, yrittäjyyden ja pääoman avulla.

”Työskentely pääomasijoittajana syväteknologia-alan yrittäjien ja maailman johtavien tutkijoiden kanssa on minulle erittäin vaikuttava ja konkreettinen tapa tehdä töitä paremman tulevaisuuden eteen.”

Riku Asikainen on yrittäjä, jonka kolmas ura pääomasijoittajana on vasta alussa. Ensimmäisen uransa aikana hän kasvatti lukiolaisena aloittamansa yrityksen, Lukiolaisten Kirjakaupan, myyntikuntoon reilussa kymmenessä vuodessa. Sen jälkeen Riku sijoitti omia rahojaan noin kymmenen vuotta bisnesenkelinä, ja hän onkin edelleen aktiivisesti mukana kanssaperustamansa FiBANin toiminnassa. Joitakin vuosia sitten hän totesi enkelisijoittamisen olevan hänelle liian yksinäistä ja kaipasi tiimiä vierelleen. Evli Growth Partners-rahasto-ohjelma perustettiin joulukuussa 2018, ja Riku on vetänyt rahastoa partnerina nyt 2,5 vuotta.

”Saan toimia yhdessä neljän muun kokeneen senioripartnerimme kanssa, joilla kullakin on valtavasti yrittäjäosaamista. On ollut hienoa nähdä kuinka kohdeyhtiön yrittäjät ja meidän tiimimme ovat löytäneet uusia näkökulmia kasvuun ja yrittäjyyteen. Sijoitamme aina arvopohjaisesti. Uskon, että vahvan arvopohjan yritykset sekä menestyvät paremmin että ovat mukavampia ja motivoivampia yhteistyökumppaneita ja työnantajia. Lopulta kasvuyhtiöiden omistaminen on hyvin ihmiskeskeistä työtä. Yksi hienoimmista asioista kasvusijoituskentässä Suomessa on hieno yhteishenki. Koen, että minua on halutessani aina autettu ja neuvottu eteenpäin hyvin pyyteettömästi. Siksi haluan nyt myös Pääomasijoittajat ry:n hallituksessa omalta osaltani käyttää aikaani ja kokemuksiani kotimaani ja koko alan hyväksi.”