Eurooppalaiset pääomasijoitustilastot: Suomi kirkkaasti ykkösenä, sijoituksia startupeihin tuplasti enemmän kuin lähes missään muussa maassa

Tuoreen eurooppalaisen tilaston mukaan suomalaiset startupit saavat reippaasti eniten rahoitusta, kun kertynyttä summaa tarkastellaan suhteessa bruttokansantuotteeseen. Suomi on pitänyt kärkipaikkaa jo kolmen vuoden ajan, mutta vuonna 2020 Suomi erottuu joukosta ylivoimaisesti.

Pääomasijoitusalan eurooppalaisen kattojärjestö Invest Europen uudet tilastot vertaavat Euroopan eri maiden startup-yritysten keräämiä venture capital (VC) -sijoituksia. Vertailussa sijoitusten kokonaissumma esitetään suhteessa bruttokansantuotteeseen. Suomi on kirkkaasti ensimmäisellä sijalla Euroopassa. Kansantalouden kokoon suhteutettuna Suomi on startup-sijoituksissa toisena olevaa Iso-Britanniaa edellä 77 % – ja neljäntenä olevaa Ruotsia jo tuplasti.

Suomen asema tilaston kärjessä ei ole yhden vuoden ihme, vaan kehitys on ollut jatkuvaa. Vuonna 2020 nähtiin kuitenkin hyppäys uudelle tasolle, kun suomalaiset startupit keräsivät jälleen ennätyssumman VC-sijoituksia, 495 miljoonaa euroa. Vuoden aikana kotimaiset VC-sijoitukset tuplaantuivat ja ulkomaiset VC-sijoitukset kasvoivat 57 %.

Myös kuluvan vuoden aikana suomalaiset startupit ovat jo keränneet lukuisia merkittäviä sijoituskierroksia – esimerkiksi Wolt (440 M€), Aiven (84 M€) ja Oura (83 M€) – joiden saamista sijoitussummista pääosa on VC-sijoittajilta. Kehitys jatkuu siis erittäin positiivisena, ja näyttäisi siltä, että ennätystahdissa jatketaan myös vuonna 2021.

“Suomi on selvästi kasvamassa merkittäväksi startup-keskittymäksi. Kansantalouden kokoon nähden olemme nyt ylivoimaisia Euroopan mestareita. Nämä menestysuutiset vetävät puoleensa uusia huippuosaajia ja lisää osaavaa pääomaa Suomeen, mikä on ratkaisevan tärkeää kovassa kansainvälisessä kisassa mukana pysymiseksi”, kommentoi Pia Santavirta, Pääomasijoittajat ry:n toimitusjohtaja.

Suomen ykkössijaa tilastossa ajavat isot sijoituskierrokset jo pidemmälle kehittyneisiin kotimaisiin startup-yrityksiin. Tulevaisuuden kannalta on keskeistä, että myös uusia startup-alkuja syntyy ja niille löytyy osaavaa pääomaa. Suomen venture capital -sijoittajien määrä on käytännössä tuplaantunut viimeisen viiden vuoden aikana, kun kuusitoista kokonaan uutta rahastotiimiä on kerännyt ensimmäisen pääomasijoitusrahastonsa. Iso osa näistä rahastoista sijoittaa erityisesti aivan kasvunsa alussa oleviin startupeihin.

“Oma näkemykseni on, että lähivuosien aikana startupien kokonaisrahoitus nousee nykyisestä yli kaksinkertaiseksi eli kahteen miljardiin. Samalla Suomessa syntyy enemmän yksisarvisyrityksiä kuin Ruotsissa”, sanoo Timo Ahopelto, Suomen suurimman VC-rahaston keränneen Lifeline Venturesin perustaja.

Lisätietoja:

Pääomasijoittajat ry
Pia Santavirta, toimitusjohtaja,
+358 40 546 7749
pia.santavirta@paaomasijoittajat.fi

Pääomasijoittajat ry (FVCA) tekee pääomasijoitusalan edunvalvontaa. Edustamme monipuolista sijoittajajoukkoa, joka rakentaa kestävää kasvua ja jonka kohdeyritykset työllistävät yli 70 000 työntekijää. Pääomasijoittajat – Kasvun rakentajat

Twitter | Facebook | Linkedin |InstagramMediapankki | Tilaa uutiskirje