Jälleen ennätysmäärä sijoituksia – 479 miljoonan euron jättipotti suomalaisille startupeille

Finnish Business Angels Network ry (FiBAN) ja Pääomasijoittajat ry ovat keränneet vuoden 2018 tilastot sijoituksista startupeihin ja aikaisen vaiheen kasvuyrityksiin Suomessa. 

Suomalaisiin startupeihin ja aikaisen vaiheen kasvuyrityksiin sijoitettiin vuonna 2018 ennätykselliset 479 miljoonaa euroa. Ulkomaisten sijoitusten osuus kokonaissummasta oli 291 miljoonaa euroa. Kotimaisten pääomasijoittajien osuus oli 101 miljoonaa ja bisnesenkeleiden suorien sijoitusten osuus 36 miljoonaa euroa. Sekä kotimaisten että ulkomaisten pääomasijoittajien osuus on kasvanut huomattavasti edellisvuoden tasosta. Bisnesenkelit sijoittivat vuoden 2018 aikana 435 startupiin ja aikaisen vaiheen kasvuyritykseen. VC-sijoittajat sijoittivat yhteensä 154 suomalaiseen startupiin ja aikaisen vaiheen kasvuyritykseen vuonna 2018.

Startup-yrityskentän kypsyminen tuo mukanaan suuria rahoituskierroksia

Enkelisijoitukset kasvoivat hieman viime vuodesta, selviää FiBANin jäsenilleen tekemästä tilastokyselystä, jonka pohjalta on jälleen kerran laadittu Euroopan kattavin vuosittainen bisnesenkelitilastointi.

“FiBANin kahdeksan vuoden aikana Suomen varhaisen vaiheen rahoituskenttä on kehittynyt valtavasti. Tänään se on Suomelle elintärkeää, vakiintunutta liiketoimintaa. Kypsymistä kuvaa se, että monet käytännöt ja luvut ovat jo vakiintuneet. Samalla ala monipuolistuu ja uudistuu hienosti”, kiteyttää FiBANin toimitusjohtaja Reidar Wasenius.

Vuonna 2018 startup-sijoitusten kokonaismäärän kasvua vauhdittivat erityisesti ulkomaisten sijoittajien ennätyssuuret sijoituskierrokset Suomen parhaimpiin startup-yrityksiin, mikä nosti samalla ulkomaisten VC-sijoittajien osuutta sijoittajakunnassa. Kotimaisten Venture Capital (VC) -sijoittajien suomalaisiin startupeihin tekemien sijoitusten summa kasvoi huomattavasti (35 %) edellisvuoden luvuista.

“Hyvin toimiva, verkostoitunut ja monipuolinen enkeli- ja VC-markkina on edellytys sille, että Suomen vahva teknologiaosaaminen saadaan liiketoiminnallisesti lentoon lukuisissa eri alojen startup-yrityksissä, kuten esimerkiksi ICT-alalla. Ulkomaiset suuret sijoituskierrokset seuraavat perästä, mikä on upea uutinen Suomelle ja suomalaiselle yritysosaamiselle”, kommentoi Pia Santavirta, Pääomasijoittajat ry:n toimitusjohtaja.

Startup-sijoittajilla on merkittävä rooli Suomen yrityskentän rakentajana

Bisnesenkelien tekemät varhaisen vaiheen panostukset ovat elintärkeitä kun menestyviä startupeja rakennetaan. Bisnesenkelit sijoittavat aikaansa, osaamistaan ja henkilökohtaista varallisuuttaan vaiheessa, jossa sijoitusriski on erityisen suuri. Suomessa bisnesenkelit sijoittivat vuoden 2018 aikana 435 startupiin. Bisnesenkelin yksittäisen sijoituksen keskimääräinen koko vuonna 2018 oli 42 000 euroa, mediaanisijoituksen ollessa 18 000 euroa.

Lähteet: FiBAN, Pääomasijoittajat ry, EDC, ETLA

VC-sijoittajien osaamisella startup-yritysten kasvua on onnistuttu vauhdittamaan merkittävästi lisää. Pääomasijoittajien ja KPMG:n vaikuttavuustutkimuksen mukaan VC-sijoitusta seuranneen kolmen vuoden keskimääräinen liikevaihdon vuosikasvu (CAGR) vuosina 2010-2017 oli ilman Supercellin lukuja yli 7 kertaa nopeampaa verrattuna saman alan ja kokoluokan yrityksiin, joissa ei ole pääomasijoittajaa mukana. Samaan aikaan henkilöstömäärä kasvoi noin 1000 henkilöllä työpaikkojen ollessa kaikki uusia ja kasvuvauhdin ollessa 5 kertaa vauhdikkaampaa verrokkiyhtiöihin verrattuna.

Suomen VC -rahastojen ja sijoitusmäärien pieni koko yritysten kasvun pullonkaulana

 “Suomessa on kuitenkin edelleen paljon tekemistä startup-yritysten kasvurahoituksen parantamiseksi. Meillä jää merkittävä kasvupotentiaali hyödyntämättä, jos emme pysty vahvistamaan kotimaisen sijoituskentän sijoituskykyä. Jäämme selvästi jälkeen muihin verrokkimaihin nähden sekä VC-sijoitusten keskimääräisiä kokoja ja rahastojen kokoja verrattaessa”, sanoo Santavirta.

Tuoreen pohjoismaisen Venture Capital -markkinatutkimuksen mukaan Euroopassa siemenvaiheen keskimääräinen sijoituskoko on 0,7 miljoonaa euroa ja Pohjoismaissa vain 0,3 miljoonaa euroa vuosina 2015-2017. Tämän lisäksi sijoitusten keskikoko jää selvästi pohjoismaisia ja eurooppalaisia verrokkeja jälkeen myös myöhemmissä sijoitusvaiheissa.

“Startup- ja kasvuyritysten sekä sijoittajakunnan liiketoimintaympäristön edistäminen, osaajien houkuttelu Suomeen, tutkimuksen ja koulutukseen panostaminen luovat pohjaa tulevaisuuden kasvulle. FiBAN ja Pääomasijoittajat ry toivovat Suomen uudelta hallitukselta kasvumyönteistä politiikkaa Suomen kilpailukyvyn vahvistamiseksi ja jatkuvuuden varmistamiseksi”, päättävät Wasenius ja Santavirta.

 Lisätietoa:

 Venture Capital Suomessa

 

“Olemme ylpeitä kotimaisten yhtiöiden saamista rahoituskierroksista. Laadukkaita kasvuyhtiöitä on paljon ja ne houkuttelevat aiempaa isompia pääomia, jotka käytetään etenkin kovaan kansainväliseen kasvuun. Markkinat toimivat hyvin ja näemme varmasti myös komeita irtaantumisia tänä ja ensi vuonna. Kasvun mahdollistamiseksi tarvitsemme kuitenkin erityisesti alkupään seed-vaiheen rahastoihin uutta virtaa; sijoitusvolyymit on saatava nopeasti ylös lisäämällä sekä rahastojen lukumäärää että pääomaa”, kommentoi Sami Lampinen Pääomasijoittajat ry:n hallituksen puheenjohtaja ja Inventuren partneri.

Lisätietoja:

Pääomasijoittajien esitys 26.3. tiedotustilaisuudesta
FIBANin esitys 26.3. tiedotustilaisuudesta

Pia Santavirta, Toimitusjohtaja, Pääomasijoittajat ry, p.+358 40 546 7749, pia.santavirta@paaomasijoittajat.fi 
Sami Lampinen, Hallituksen puheenjohtaja, Pääomasijoittajat ry, p. +358 40 520 5295, sami@inventure.fi 

Reidar Wasenius, Toimitusjohtaja, FiBAN ry, p. +358 400 432 100, reidar.wasenius@fiban.org 
Janne Jormalainen, Hallituksen puheenjohtaja, FiBAN ry, janne.jormalainen@fiban.org 

Pääomasijoittajat ry mediapankki
Pääomasijoittajat ry sosiaalisessa mediassa: Twitter, LinkedIn, Instagram

FiBAN mediapankki
FiBAN sosiaalisessa mediassa: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram


Pääomasijoittajat ry (FCVA) ajaa pääomasijoittajien etuja Suomessa ja pyrkii tuomaan yleiseen tietoisuuteen pääomasijoittamisen positiivisia vaikutuksia kasvuyrityksiin ja tätä kautta Suomen kansantalouteen. Yhdistyksen jäsenenä on valtaosa suomalaisista pääomasijoitusyhtiöistä ja toimialan palveluntarjoajista. Lisätietoja: www.paaomasijoittajat.fi Pääomasijoittajat – Kasvun rakentajat

Finnish Business Angels Network (FiBAN) on valtakunnallinen, voittoa tavoittelematon yhdistys, jonka tavoitteena on edistää yksityishenkilöiden sijoittamista listaamattomiin kasvuyrityksiin. Suomen bisnesenkeliverkoston toiminnan tarkoituksena on kasvattaa ja kehittää yksityisten sijoittajien ammattikuntaa. FiBAN on Euroopan suurin ja aktiivisin bisnesenkeliverkosto, johon kuuluu yli 660 hyväksyttyä sijoittajajäsentä. www.fiban.org  FiBAN – Inspiring private investments