Jäsenesittelyssä Berling Capital: “Etsimme rahastoja, jotka ovat alansa huippuja”

Berling Capital on Karppisen perheen sijoitusyhtiö, jonka juuret ulottuvat syvälle, sillä sen toiminta käynnistyi jo 1970-luvulla. Kansainvälisiin huippurahastoihin keskittyvä tiimi luottaa sijoituspäätöksissään sekä tarkkaan tutkimukseen että vankkaan kokemukseen.

Berling Capitalin sijoitustoiminta keskittyi aiemmin perinteisiin private equity -sijoituksiin: Berling osti enemmistö- tai vähemmistöosuuksia yrityksistä, vauhditti ne kasvuun ja myi ne, kun yritys oli astumassa seuraavaan kasvuvaiheeseen. Yksi tunnetuimmista Berlingin kasvattamista yrityksistä on kaikille Helsingin-matkaajille tutut Kämp-hotellit.

Suorista yrityssijoituksista luovuttiin seitsemän vuotta sitten, vuonna 2014, jolloin Berling keskitti sijoituksensa perinteisiin omaisuusluokkiin.

Nykyisin Berling sijoittaa pääosin private equity -rahastoihin, ja tekee vuosittain 7–10 rahastosijoitusta. Tällä hetkellä aktiivisia sijoituksia on noin 70 kappaletta.

Berlingin tiimi

Berlingin sijoitustiimiin kuuluu Berling Capitalin perustajan Esa Karppisen lisäksi hänen poikansa Kim Karppinen, ja Jocke Martelius ja Wilhelm Fazer. Taloudesta vastaa talouspäällikkö Marjukka Lapinleimu.

Berling Capitalin tiimi työskentelee tiiviisti yhdessä: vaikka jokaisella on vastuualueensa, nelihenkinen sijoituskomitea punnitsee jokaisen sijoituspäätöksen yhdessä.

Sijoituskohteena Pohjois-Amerikan ja Euroopan parhaat rahastot

Berling Capitalin pääpaino on Pohjois-Amerikkalaisissa rahastoissa. ”Meillä ei niinkään ole tiettyä erikoisalaa, johon sijoitamme, vaan vältämme sellaisia toimialoja, joiden menestyminen pitkällä aikavälillä on epävarmaa”, kertoo Berling. Sijoituskohteiksi valikoituvat rahastot, jotka ovat oman alansa huippuja. He ovat kehittäneet myös oman tietokannan kiinnostavista rahastoista.

”Etsimme taitavia pääomasijoitustiimejä, jotka tunnistavat hyvät yritykset toimialasta riippumatta.”

Berlingin tiimi luottaa sijoituspäätöksissään sekä tarkkaan tutkimukseen että vankkaan kokemukseen. ”Osa tämän työn kiinnostavuudesta piilee siinä, että tutkimusta hyvistä sijoituskohteista ei osteta ulkopuolelta vaan sitä tehdään itse, tiimin kanssa”, kertoo Berling. Sijoituspäätöksiä suunnitellessa myös rahaston pitkä track record vaikuttaa – ansaitut kannukset huomataan kyllä.

Vastuullisuus tulee hyvistä sijoituspäätöksistä

Vastuullisuus tarkoittaa Berling Capitalille sitä, että he välttävät sijoittamasta sellaisiin kohteisiin, joiden vastuullisuus voi olla kyseenalaista. ”Uskomme, että vastuullisuus ja taloudellinen menestyminen kulkevat käsi kädessä. Kuluttajat haluavat ostaa vastuullisesti tuotettuja tuotteita ja palveluja, ja ESG-tietoisuus yleisesti on kasvussa”, Berling täydentää.

Berlingin sivut löydät täältä.