Jäsenesittelyssä Nordic FoodTech VC: “Olemme mukana ratkaisemassa globaalin ruuantuotannon haasteita”

Nordic FoodTech VC on ainoa laatuaan, sillä se on ensimmäinen pohjoismainen rahasto, joka sijoittaa yksinomaan ruokateknologiaan. Rahaston tavoitteena on sijoittaa yrityksiin, jotka tekevät ruuantuotannosta ekologisempaa ja jotka tuottavat ruokaa, joka tekee hyvää yksilölle, yhteiskunnalle ja ympäristölle.

“Ruokaa tullaan globaalilla tasolla tarvitsemaan lisää, mutta jotta sitä riittää kaikille, tarvitaan uusia teknologioita ja uusia aineksia, joista ruokaa voidaan valmistaa. Myös ravinnon terveellisyys täytyy ottaa huomioon”, Mika Kukkurainen, Nordic FoodTech VC:n partner, kertoo.

Globaalin ruuantuotannon ratkaiseminen yhdistää tiimiä

Nordic FoodTech VC:n tiimi on monipuolinen: Pekka Siivonen-Uotilalla on vahva tausta ruoka-alan yrittäjyydessä, Jari Tuovisella on laaja osaaminen pääomarahastoista ja sijoittamisesta, Mika hallitsee ruokateollisuuden lisäksi markkinoinnin, viestinnän ja brändäämisen, ja Lauri Reuter puolestaan on hankkinut kannuksensa biotekniikan ja ruoka-alan tutkijana. Monipuolista tiimiä yhdistää halu muuttaa maailmaa: heistä jokainen haluaa olla etsimässä vastauksia tulevaisuuden ruuantuotantohaasteisiin.

Nordic FoodTech VC:n ensimmäinen rahasto on perustettu melko hiljattain, ja se on nyt kooltaan 25 miljoonaa. Rahaston varainkeruu jatkuu vielä.

“Tarkoituksenamme on sijoittaa noin kolmeenkymmeneen lupaavaan seed- ja startup-vaiheen yritykseen. Olemme olleet kiireisiä – tähän mennessä olemme tavanneet jo yli 250 alan startup-tiimiä”, Nordic FoodTech VC:n porukka kertoo.

Rahaston ensimmäiset sijoitukset kuvaavat tiimin mielestä hyvin rahaston sijoitusstrategiaa. Tanskalainen Chromologics on tutkimuslähtöinen bioteknologiayritys, joka tuottaa luonnollisia elintarvikevärejä. Voit lukea lisää sijoituksesta täältä. ja eniferBio  VTT:n spin-off, joka muuntaa biojalostamoiden sivuvirtoja proteiiniksi, josta lisätietoa löydät täältä.

Laajan osaamisen lisäksi tiimin vahvuutena on myös monipuoliset, kansainväliset yhteydet eri toimijoihin.”Meillä on läheinen suhde pohjoismaiseen innovaatio- ja tutkimusympäristöön. Pohjoismaissa on valtavan paljon hyvää tutkimusta, osaamista, potentiaalia ja kiinnostavia caseja, mutta niistä pitää jalostaa yrityksiä. Siihen haasteeseen me voimme vastata”, lisää Pekka.

Käytännön yhteistyötä tiimi tekee yrittäjien kanssa esimerkiksi kohdeyritysten hallituksissa.

Kohti vastuullisempaa ruuantuotantoa

Vastuullisuus on rakennettu suoraan rahaston toimintaan. “Eettisesti ja ekologisesti kestävä terveellinen ravinto, voiko sen vastuullisempaa ollakaan”, tiimi toteaa yhteen ääneen.

Tiimi uskoo, että ruokajärjestelmän muutos on väistämätön, ja siihen tulee aktiivisesti etsiä ratkaisuja. Pohjoismaissa on runsaasti osaamista ja innovaatioita, mutta niiden kaupallistamiseen monet yritykset tarvitsevat apua.

”Me haluamme olla tekemässä ruuantuotannosta ekologisempaa ja uskomme, että ruuan tulee myös tehdä hyvää – sekä ympäristölle, yhteiskunnalle että yksilölle”, päättää Mika.

Nordic FoodTech VC:n verkkosivut löydät täältä.