Jäsenesittelyssä Nostetta Ventures: “Tavoitteenamme on vauhdittaa Pohjois-Savon lupaavimpien yritysten kasvupolkua”

Nostetta Ventures on Kuopion ja lähiseudun alueen venture capital -yhtiö, joka etsii salkkuunsa Pohjois-Savon alueen lupaavimpia kasvuyrityksiä. Erityisenä vahvuutena Nostetta Venturesin tiimillä on monipuolinen toimialaosaaminen, laajat yhteistyöverkostot ja alueellinen tuntemus.

Nostetta Venturesin managing partner Heidi Ahonen ja controller Minna Vanninen ovat molemmat rahoitusalan konkareita – heillä on molemmilla tausta Finnverassa, jonka pääomasijoitusyksikössä he työskentelivät aiemmin useita vuosia yhdessä. Ahosen ja Vannisen monipuolinen kokemus pääomasijoitusalalta täydensi kokonaisuuden, kun yhdessä kuopiolaisen sijoitusyhtiö Nostetta Oy:n kanssa ruvettiin rakentamaan tiimiä pääomarahaston hallinnoimiseen.

“Kuopion alueelle haluttiin ammattilaisten vetämä rahasto, jolla on paukkuja ja kykyä löytää parhaat yritykset ja auttaa niitä kasvamaan”, Heidi Ahonen kertoo.

Uuden North Savo Startup Fund -rahaston enemmistösijoittajina ovat julkiset tahot, joten rahaston hallinnointi täytyi kilpailuttaa. Ahosen, Vannisen ja Nostetta Oy:n omistama Nostetta Ventures voitti kilpailutuksen syksyllä 2019, ja koronakevään aikana rahastoon kerättiin yksityinen pääoma. 10 miljoonan euron rahasto perustettiin kesäkuussa 2020. Rahastossa sijoittajina ovat mukana muun muassa Kuopion, Iisalmen ja Varkauden kaupungit, ankkurisijoittajina Säästöpankki Optia ja Lähitapiola Savo, sekä lisäksi joukko yksityisiä tahoja.

Ahosen ja Vannisen lisäksi Nostetta Venturesin porukkaan kuuluu läheisesti koko Nostetta Oy:n tiimi, josta on henkilöitä mm. hallituksessa osallistumassa sijoituspäätösten tekemiseen. Tästä advisory boardista löytyy syvää osaamista niin tutkimuspuolelta kun deeptechistäkin, sillä henkilöt ovat kokeneita sarjayrittäjiä, sijoittajia ja teknologiaosaajia.

Sijoituksia paikallisiin yrityksiin

Nostetta Ventures sijoittaa aikaisen vaiheen yrityksiin. “Yritysten elinkaarivaihetta ei ole rajattu liian tarkkaan. Sijoitamme monipuolisesti eri toimialoille ja hieman eri vaiheessa oleviin yrityksiin,” Ahonen ja Vanninen kertovat.

Erityistä sijoituskohteissa on se, että Nostetta Ventures sijoittaa alueellisesti rajatusti, eli yritysten tulee joko sijaita Pohjois-Savossa tai sinne pitää olla jonkinlainen kytkös.

“Alueella on paljon potentiaalia ja kiinnostavia kasvuyrityksiä, joita voimme lähteä vauhdittamaan. Tunnemme Pohjois-Savon hyvin, meillä on täällä laajat yhteistyöverkostot ja toimimme mieluusti myös ankkurisijoittajina”, Ahonen ja Vanninen kertovat.

Kohdeyritysten arjessa mukana

Hands-on työskentelymallin kautta Nostetta Ventures haluaa tuoda aitoa osaamista ja käytännön kokemusta kohdeyritystensä avuksi. Nostetta-tiimi on advisory boardina mukana sparraamassa kohdeyrityksiä ja tarjoamassa apuaan ja verkostojaan. Advisory boardin jäsenet myös lähtevät tarpeen mukaan Nostetta Venturesin kohdeyritysten hallituksiin mukaan vauhdittamaan kasvajia seuraavalle stepille.

“Emme sijoita kohdeyrityksiimme vain pääomaa, vaan olemme siellä auttamassa ihan kaikessa: sparraamme strategioita kohdilleen, tuemme yrityksiä hallitustyöskentelyn kautta ja avaamme tärkeitä ovia ja etsimme yhteistyökumppaneita”, Ahonen kertoo. ”Yhdessä kunkin yrityksen kanssa käydään läpi ne tarpeet, joissa me voisimme auttaa.”

Tiivis yhteistyö näkyy jo nyt kohdeyrityksissä, sillä kasvu on vauhdittunut.

“Olemme iloisia siitä, että alueelle on nyt saatu kauan odotettu pääomarahasto. Pohjois-Savossa on hurjasti osaamista, ja nyt voimme auttaa hyödyntämään sitä kauaskantoisesti.”

Nostetta Venturesin verkkosivuihin voit tutustua täällä.