Jäsenesittelyssä Sontek Ventures: ”Paras tulos syntyy silloin, kun ratkaisu on kestävä sekä luonnolle että lompakolle”

Suomalaisen yrittämisen kehittämiseen intohimolla suhtautuvan tiimin tähtäimessä ovat erityisesti tulevaisuuden teknologioihin keskittyvät startupit.

Sontek Ventures syntyi, kun operatiivisesta IT-konsernista Sontek Oy:stä haluttiin erottaa erikseen venture-puoli, joka keskittyy varhaisen vaiheen startupien rahoittamiseen.

Jokaisella Sontek Venturesin kohdeyhtiöllä on vahva kytkös Suomeen.

”Suomalaisen yrittäjyyden tukeminen ja kehittäminen on meille tärkeää”, kertoo Sontek Venturesin kaksikko, toimitusjohtaja Jouni Salmi ja hallituksen puheenjohtaja Petri Kiikka.

Portfoliossa tulevaisuuden teknologiaa

Sontek Ventures sijoittaa pääosin pre-seed- ja seed-vaiheen startupeihin. Heidän portfolioonsa kuuluu erityisesti cleantechiä, health- ja medtechiä ja B2B SaaS-yrityksiä.

”Meille tärkeää on se, että startupilla on jo olemassa kokenut ja osaava tiimi. Yrityksellä on oltava joko riittävät edellytykset ja kykyä tavoitella kansainvälisiä markkinoita ja potentiaalisen kotimaan markkinan tulee olla riittävän kokoinen esimerkiksi pilotointeja ajatellen”, kertoo Salmi.

Sontek Venturesia kiinnostaa erityisesti startupit, joiden kanssa syvempi yhteistyö on mahdollista.

”Yhteistyö puolin ja toisin on aina etu. Otamme kuitenkin vastaan monenlaisia ideoita – jos startupilla on valmiina hyvä tiimi, meihin voi aina ottaa yhteyttä”, jatkaa kaksikko.

Kumppanina startupeille

Sontek Ventures vahvistaa startupin omaa tiimiä ja auttaa startupeja rakentamaan hallitusstruktuureja ja raportointikäytäntöjä. Sontek Ventures on usein mukana portfolioyhtiöiden hallituksissa tai neuvonantajaroolissa. Yhteistyö on kuitenkin myös keskustelua ja yhdessä sparraamista, ja heidän ovensa onkin aina auki keskustelua varten.

”Meillä sattui kerran olemaan ylimääräinen työhuone, ja portfolioyritykseltämme puuttui sellainen. Oli siis varsin luontevaa, että yrittäjä piti toimistoa meillä vuoden ajan”, Kiikka lisää.

Sontek Venturesin portfolioon kuuluvat esimerkiksi Hostaway, jonka ensimmäinen sijoittaja he olivat ja joka on loppu vuodesta lähdössä hakemaan A-kierrosta. Muina esimerkkeinä Salmi ja Kiikka mainitsevat kierrätykseen perustuvan vähänkäytetty.fi-palvelun, kauneusalan yrittäjille suunnatun Book Salonin ja Disiorin, joka tarjoaa 3D-analytiikkaohjelmistoa lääketieteellisen kuvausinfran päälle.

”Kun käymme Disiorilla, siellä on aina jotain uutta suunnitteilla. Se onkin yksi syy tehdä tätä työtä: saa olla mukana rakentamassa uutta”, Kiikka kertoo.

Vastuullisuus ja taloudellisuus samassa paketissa

Sontek Ventures neuvoo ja opastaa portfolioyhtiöitään vastuullisuusasioissa, mikäli sille on tarvetta, Salmi kertoo. Erityisen tärkeinä Sontek Venturesilla nähdään ne ekologiset ratkaisut, jotka ympäristön säästämisen lisäksi säästävät lompakkoa.

”Kestävän kehityksen kolmesta r:stä – reduce, reuse, recycle – meitä kiinnostaa erityisesti reduce, eli kulutuksen vähentäminen. Kun toiminta tehostuu, turhat työvaiheet jäävät pois ja prosessi virtaviivaistuu, myös resurssien kuluttaminen vähenee”, päättää Kiikka.

Lue lisää Sontekista.