Jäsenesittelyssä Suomen suurin venture capital -sijoittaja: NGP Capital

NGP Capitalin erikoisuutena on se, että se sijoittaa kolmessa eri maanosassa – Euroopassa, Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa. Pääsimme kuulemaan lisää siitä, miten kaikki nämä maat linkittyvät sijoitusmielessä Suomeen ja mitä kaikkea sanottavaa heillä on lempiaiheestaan: tekoälyyn nojaavasta venture capital -sijoittamisesta.

NGP Capital on suurin suomalaistaustainen vc-sijoitusyhtiö. Heillä on hallittavanaan 1,2 miljardin dollarin sijoitusvarallisuus, ja globaalin tiimin salkusta löytyy lukuisia kiinnostavia ja menestyneitä yrityksiä, kuten Moovit, Xiaomi, Deliveroo ja Lime. Pääsimme juttelemaan heidän kanssaan aiemmin keväällä ja saimme kuulla lisää siitä, miten globaalia toimijaa luotsataan Suomesta käsin.

”Helsingin toimistollamme, Maria 01 -kampuksella, työskentelee kymmenen hengen sijoitus-, data-analytiikka- ja markkinointitiimimme”, kertoo Bo Ilsoe, NGP Capitalin partneri. ”Eurooppa-tiimimme on yhtä suuri kuin henkilöstömme Palo Altossa. Kolmanneksi eniten meitä on Pekingissä. Ja Helsingistä ja Nokiastahan tämä kaikki sai alkunsa vuonna 2005”, hän jatkaa.

NGP Capitalin Suomesta käsin työskentelevä tiimi muutti hiljattain Marian kampukselle Espoosta. Alun perin meidän piti tavata kasvokkain, mutta koronarajoitusten takia haastattelu siirtyi Zoomiin.

Millä tavalla NGP Capital eroaa muista suomalaisista vc-sijoittajista?

”Meidän tavoite on tarjota yrittäjille kasvua vauhdittavaa rahoitusta, polku maailman suurimmille markkinoille, vahvaa osaamista yrityksen kasvattamisesta sekä laajat, kansainväliset verkostomme. Rahastosijoittajamme on Nokia ja vaikka iso osa tiimistämme on Helsingissä, katseemme on suunnattu kansainvälisille markkinoille. Uskomme, että kasvuvaiheessa olevia yrityksiä voi syntyä missä tahansa ja jokainen niistä ansaitsee sijoittajan, joka on lojaali ja jolla on pitkän tähtäimen suunnitelma kehittää yritystä sekä strategisesti että taloudellisesti”, kertoo Walter Masalin, NGP Capitalin partneri.

Kerrotte paljon tiedosta ja tutkimuksesta ja korostatte sitä, että hyödynnätte dataa sijoituspäätöksissänne: mitä se ihan käytännössä tarkoittaa?

”Viimeisen vuosikymmenen aikana teknologiset innovaatiot ovat kansainvälistyneet. Olemme läsnä Kiinassa, Euroopassa kuin Yhdysvalloissa, joten kehitämme ideoitamme globaalisti, vaikka sijoitammekin lokaalisti”, kertoo Bo Ilsoe. ”Kansainvälisten toimintamallien ja -kaavojen tunnistaminen auttaa siinä, että löydämme hyvät ideat aikaisessa vaiheessa. Tämä auttaa myös yrittäjää menestymään sijoituksemme jälkeen, sillä me vauhditamme yrityksen kasvua yhdistämällä heidät laajaan kansainväliseen verkostoomme.”

Walter Masalin lisää: ”Liiketoiminnan syvälliseen osaamiseen perustuva sijoittaminen on meidän toimintamme ydintä. Koko sijoitusmallimme perustuu sille, että olemme kerryttäneet vahvaa osaamista kolmella alueella: älykäs liikkuvuus, älykäs yritys ja mobiilitekniikka. Tämä on se keino, jolla luomme eniten lisäarvoa niin rahastosijoittajillemme kuin kohdeyrityksillemme. Kansainvälisyyteen ja vankkaan tietopohjaan perustuva toimintamallimme auttaa kohdeyrityksiä skaalautumaan ja tarjoaa samalla paljon arvokasta lisätietoa rahastosijoittajillemme.”

Voitko kertoa lisää dataan perustuvasta lähestymistavastanne?

”Toki. Käytämme tekoälyä apuna etsiessämme kiinnostavia sijoituskohteita. ”Q” -alustamme skannaa maailmanlaajuisesti yli 500 000 valitsemiemme sijoitusalueiden yritystä ja luokittelee ne. Kullakin yrityksellä on tällä hetkellä noin 200 kasvuparametria, ja uusia lisätään jatkuvasti.”

Millaisia sijoituskohteita etsitte tällä hetkellä?

”Etsimme hyviä yrittäjiä ja tiimejä, jotka johtavat kasvuvaiheessa olevia yrityksiä kolmella sijoitusalueellamme: älykäs liikkuvuus, älykäs yritys ja mobiilitekniikka,” sanoo Walter Maslin. ”Sijoitamme yrityksiin, joilla on kunnianhimoa lähteä tavoittelemaan uusia markkinoita, ja tulemme yleensä mukaan B-kierroksella tai myöhemmin. Viimeisimpiä kohteitamme ovat olleet muun muassa hankintaketjua sujuvoittava ranskalainen Shippeo, ja sähköpotkulautojen vuokraamisen keskittyvä kiinalainen liikennealan yritys Song Guo. Irtauduimme vastikään myös israelilaisesta liikennealan yrityksestä Moovitista, joka myytiin Intelille 900 miljoonalla dollarilla.”

Mikä on näkökulmanne vaikuttavuussijoittamiseen?

”Suosimme sijoituksia, jotka hyödyttävät yksittäisen yrityksen ohella koko yhteiskuntaa. Suomen entinen pääministeri Esko Aho on neuvonantajamme ja hän auttaa meitä tässä työssä. Olemme sijoittaneet useisiin yrityksiin, jotka edistävät kestävämpää tulevaisuutta ja pyrkivät vähentämään suurten kaupunkien hiilidioksidipäästöjä. Tällaisia sijoituskohteitamme ovat olleet esimerkiksi Moovit, Lime, Shippeo, Scoop ja Zoomcar”, Bo Ilsoe vastaa.

”Etsimme jatkuvasti uusia tapoja olla inklusiivisempia ja monimuotoisempia”, Bo jatkaa. ”Meidän näkökulmastamme vaikuttavuus syntyy hyvän tekemisestä ja oikein toimimisesta. Tämä pätee myös omaan tiimiimme. Työnantajana annamme kaikille yhtäläiset mahdollisuudet, ja tiimimme onkin hyvin monimuotoinen – meillä on työntekijöitä kuudesta eri kansallisuudesta ja 45% heistä on naisia, mukaan lukien kolme naispartneriamme. ’Do the right thing’ ja ’Diverse by design” ovat perusarvojamme.”

Toivotamme NGP Capitalin lämpimästi tervetulleeksi yhdistyksemme jäseneksi ja odotamme innolla uusia yhteistyömahdollisuuksia. Lue lisää yrityksestä osoitteessa www.ngpcapital.com tai seuraa Twitterissä @ngpcapital.