Kasvunrakentaja-voittajat ovat kasvaneet vauhdilla: liikevaihdot ovat keskimäärin yli kolminkertaistuneet kolmessa vuodessa

PwC:n tekemä analyysi kertoo, miten voimakasta kasvua aiemmat Kasvunrakentaja-voittajat ovat onnistuneet luomaan: kolminkertaistuneen liikevaihdon lisäksi henkilöstömäärä on tuplaantunut kolmessa vuodessa. Suurin osa kasvusta on tullut orgaanisesti.

Pääomasijoittajat ry ja PwC Suomi ovat järjestäneet Kasvunrakentaja-kilpailun nyt seitsemän kertaa. Kasvunrakentaja-kilpailussa etsitään pääomasijoittajien yli 600 suomalaisen kohdeyhtiön joukosta vuoden mielenkiintoisinta ja innostavinta tarinaa, joka tuo parhaiten esiin kasvun rakentamista yhdessä pääomasijoittajan kanssa.

Vuoden 2020 voittajaksi valittiin 27.8.2020 pidetyssä finaalissa käytettyjen ja huollettujen älypuhelimien myyjä Swappie, joka vakuutti tuomariston muun muassa globaaleihin megatrendeihin – kiertotalouteen ja kestävään kulutuksen – perustuvalla liiketoiminnallaan. Lisäksi tuomaristo kiitti Swappien kykyä avata ketterästi uusia kansainvälisiä markkinoita.

Analyysissaan PwC tarkasteli aikaisempien vuosien voittajien liikevaihdon ja henkilöstömäärän kasvua sekä omistusta Kasvunrakentaja-voiton jälkeen. Analyysissä ovat mukana vuoden 2014 voittaja Musti ja Mirri, 2015 voittaja Rightware, 2016 voittaja Kamux, 2017 voittaja Blueprint Genetics, 2018 voittaja Unisport ja 2019 voittaja Smartly.io.

Liikevaihto kolminkertaistui

Kasvunrakentaja-kilpailun voittajat ovat kasvattaneet liikevaihtonsa keskimäärin yli kolminkertaiseksi kolmessa vuodessa. Kaikkien voittajien liikevaihdot ovat kehittyneet voiton jälkeen positiivisesti keskimäärin 47 % vuodessa. Yritysten absoluuttinen liikevaihto on kasvanut yhteensä 375 miljoonalla eurolla voittoa seuraavina kolmena vuotena.

Suurin osa kasvusta on tullut orgaanisesti, joko laajentamalla uusiin maihin, uusilla asiakkailla tai tuote- tai palveluvalikoiman laajentamisella.

Voittajayhtiöiden kasvu on kaksinkertainen Pääomasijoittajat ry:n jäsenten salkkuyhtiöille aikaisemmin laskettuun keskimäärin 23 %:n liikevaihdon kasvuun verrattuna.

“Nämä firmat ovat onnistuneet sekä saamaan paljon uusia asiakkaita että laajentamaan tuote- ja palvelutarjontaansa onnistuneesti sekä Suomessa että kansainvälisesti”, kommentoi PwC:n partneri Hannu Suonio.

Henkilöstön määrä kaksinkertaistui

Kilpailun voittajayritysten henkilöstön määrä on kasvanut keskimäärin 38 % vuodessa. Voittoa seuraavien kolmen vuoden aikana yritykset ovat kasvattaneet henkilöstönsä määrän yli kaksinkertaiseksi, ja kokonaisuutena henkilömäärä kasvoi yhteensä 1 462 henkilöä. Luvussa on mukana sekä orgaanisen kasvun että yritysostojen tuoma henkilöstön lisäys.

”Kuten analyysi kertoo, Kasvunrakentaja-voittajat ovat luoneet valtavasti uusia työpaikkoja – juuri tällaisia kasvuraketteja me tarvitsemme erityisesti juuri nyt”, iloitsee Pia Santavirta, Pääomasijoittajat ry:n toimitusjohtaja.

Kasvu on yli kaksinkertainen Pääomasijoittajat ry:n jäsenten salkkuyhtiöille aikaisemmin laskettuun keskiarvoon (17 %) verrattuna.

Onnistuneita exitejä

Kasvunrakentaja-kilpailun voittajista useimmat on exitoitu eli omistuksesta on irtauduttu onnistuneesti vuoden sisään voitosta. Voiton jälkeen yhtiöiden keskimääräinen omistusaika on ollut vain reilun vuoden ennen exitiä, ja kokonaisuudessaan yhtiöt ovat olleet pääomasijoittajien salkuissa viidestä seitsemään vuotta.

Viisi kuudesta tähänastisesta voittajasta on exitoitu osittain tai kokonaan. Nämä exitit ovat luoneet erittäin paljon arvoa omistajille, ja sijoitukset ovat olleet erittäin tuottoisia. Kaksi yhtiöistä, Kamux ja Musti Group, on listautunut pörssiin. Molempien osakekurssi on kehittynyt positiivisesti listautumisen jälkeen.

“Voidaankin siis todeta, että Kasvunrakentaja-voitto on hyvä ennuste onnistuneelle exitille seuraavien 12 kuukauden aikana”, Suonio kommentoi.

Koko analyysiin voit tutustua täällä.

Lisätietoja:

Hannu Suonio, Markets Leader, PwC Suomi
hannu.suonio@pwc.com, 040 511 9324

PwC:n tarkoitus on rakentaa yhteiskuntaan luottamusta ja ratkaista merkittäviä ongelmia. Autamme yrityksiä kasvamaan, toimimaan tehokkaasti ja raportoimaan luotettavasti jatkuvasti muuttuvassa toimintaympäristössä. Apunasi on Suomessa yli 1 200 asiantuntijaa ympäri maan. Palveluitamme ovat liikkeenjohdon konsultointi, yritysjärjestelypalvelut, veroneuvonta, lakipalvelut, riskienhallinta, tilintarkastus ja muut varmennuspalvelut. Lisää tietoa: www.pwc.fi Twitter: @PwC_Suomi.

PwC toimii 157 maassa yli 284 000 asiantuntijan voimin. Nimi PwC viittaa PwC-ketjuun ja/tai yhteen tai useampaan sen jäsenyritykseen, joista jokainen on oma itsenäinen yhtiö. Lisää tietoa: www.pwc.com/structure.

Pääomasijoittajat ry (FVCA) tekee pääomasijoitusalan edunvalvontaa. Edustamme monipuolista sijoittajajoukkoa, joka rakentaa kestävää kasvua ja jonka kohdeyritykset työllistävät yli 94 000 työntekijää.

Pääomasijoittajat – Kasvun rakentajat

Twitter | Facebook | Linkedin | Mediapankki | Tilaa uutiskirje