Blueprint Genetics parantaa maailmaa testi kerrallaan
Stanfordin jatkotutkimuksesta alkunsa saanut yritys testaa potilaita harvinaisten perinnöllisten tautien varalta ja on valjastanut IBM:n tekoälyn käyttöönsä. Miten tämä suomalainen startup murtautui globaaleille markkinoille ja on jalkauttamassa geenitestauksen murrosta sairaaloiden klinikoille?
Tavoite oli selkeä: hyödyntää nykyinen genetiikan tutkimustieto terveydenhuollon arkipäivässä, alentaa geenitestaamisen hintaa ja nopeuttaa tulosten saantia merkittävästi laadusta tinkimättä. Tämä onnistuisi toisen sukupolven teknologialla, joka oli aiemmin ollut lähinnä tutkimuskäytössä.
“Alussa oli ajatus siitä, millaista geenitestaamisen pitäisi todella olla”, kertoo Blueprint Geneticsin toimitusjohtaja Tommi Lehtonen. “Näimme, että testejä tilaavia lääkäreitä turhautti. Testit kattoivat vain pienen osan mahdollisista geenivirheistä, testeissä kesti hirveän kauan ja ne olivat kalliita.”
Blueprintillä uskottiin, että heillä olisi siihen ratkaisu: yhdistelmä ennenkuulumattoman nopeaa toimitusaikaa, hyvää laatua, jopa 60 prosenttia halvempaa hintaa sekä luotettavaa palvelua.
Käytännössä Blueprint ottaa vastuulleen analyysin, kun oireilevan potilaan kohdalla lääkärin normaali diagnostiikka ei enää riitä. Lääkäri ottaa verinäytteen, lähettää sen Blueprintille analysoitavaksi, ja Blueprint toimittaa lausunnon lääkärille. Lausunto toimii lopullisen hoitopäätöksen tekemisen tukena.
Erityisen suuri hyöty Blueprintistä on tulevaisuuden ennakoinnissa: ”Me testaamme potilaista sellaisia harvinaisia perinnöllisiä tauteja, jossa tauti toteutuu 95 prosentin varmuudella”, Lehtonen kertoo. ”Jos henkilöltä löytyy tietty geeniperimä, saadaan myös lapset ja sisarukset mukaan testeihin ja ennaltaehkäisy päälle.”
Tieteestä käytäntöön – kuinka Stanfordin tutkimus kaupallistetaan?
Tehdessään jatko-opintoja Stanfordissa biologi Samuel Myllykangas kehitti DNA:n sekvensointiin uuden OS-Seq -teknologian, joka julkaistiin maailman vaikutusvaltaisimmassa tiedelehdessä, Naturessa.
Myllykangas sekä lääkärit Tero-Pekka Alastalo ja Juha Koskenvuo päättivät vuonna 2012 rakentaa innovaation ympärille firman, ja kaupallistaa ajatuksen perinnöllisten tautien geenitekijöiden testaamisesta.
Blueprintin perustajat kokosivat heti alussa vahvan poikkitieteellisen tiimin, ja mukaan otetiin huippuosaajia eri aloilta. Tiimin jäsenet hallitsivat muun muassa biokemiaa, bioinformatiikkaa, laboratioautomaatiota, kliinistä terveydenhuoltoa ja genetiikkaa.
Perustajat ymmärsivät, että tarvitsevat alusta alkaen sekä kaupallista osaamista että kansainvälisiä alan hallitusammattilaisia. Mukaan otettiinBlueprintin ensimmäinen enkelisijoittaja ja nykyinen hallituksen puheenjohtaja Ville Koskenvuo sekä yrittäjätaustainen toimitusjohtaja Lehtonen, joka hankki siemenrahoituksen enkelisijoittajilta ja tuotekehitysrahoitusta Tekesiltä.
Haastavan tuotekehitysprojektin tuloksena ensimmäiset tuotteistetut testit lanseerattiin sydän- ja verisuonisairauksille vuonna 2013.
Kauppa lähti nopeasti käyntiin. Ensimmäiset asiakkaat löydettiin verkostojen kautta yliopistosairaaloista, ja Lehtosen mukaan “aika äkkiä alettiin käydä kliinisissä konferensseissa”. Ja niin matka jatkui konferenssien kautta eteenpäin: “Saatiin sitä kautta potentiaalisia asiakkaita, liidejä joka paikkaan, ja asiakkaita alkoi tulla eri maista.”
Lehtonen kertoo Blueprintin olleen alusta asti kaupallisella otteella liikenteessä.
”Alalla on hieman perintöä tieteen tekemisestä, mikä on tarkoittanut raskasta tutkimusfokusta. Meillä taas ajatus lähti siitä, että tutkimustietoa on jo valtavasti olemassa, mutta vain murto-osaa hyödynnetään varsinaisessa potilastyössä.” Tämä on antanut fokusta ketterälle ja skaalautuvalle Blueprintille.
Lupaavasti kasvava firma alkoi myös kiinnostaa pääomasijoittajia.
“Blueprint oli ollut tutkassamme jo hetken aikaa”, kertoo pääomasijoitusyhtiö Inventuren osakas Tuomas Kosonen. ”Alkuvuonna 2014 saimme koottua toisen rahastomme, jonka yhtenä pilarina olivat muun muassa uudet terveysteknologiat ja -innovaatiot.”
Tähän kategoriaan Blueprint sopi hyvin, ja Inventure teki ensisijoituksen Blueprinttiin keväällä 2014.
Laajennusta ja fokusointia – miten pääomasijoittaja auttoi Blueprint Geneticsiä kasvamaan?
Pääomasijoittajien tuki on Lehtosen mielestä täysin erottamaton osa Blueprintin kasvutarinaa: ”Meidän kaltaistamme firmaa ei rakenneta ilman ulkopuolista rahaa”, hän alleviivaa ja jatkaa: ”Menestyminen globaaleilla geenidiagnostiikan markkinoilla vaatii sekä vahvan tiimin että merkittävää rahoitusta.”
Sijoittajat ovat hänen mielestään tuoneet yritykseen struktuuria ja tavoitteellisuutta: “Pääomasijoittajan mukanaolo luo kyllä selkeää pohjaa yhtiön kehittämiselle”. Käytännössä tämä on tarkoittanut parempaa hallitustyöskentelyä, kasvun optimaalista rahoittamista ja hyvää sparrausapua.
Lisäksi Blueprintin hallituksessa kansainvälisinä toimialaveteraaneina istuvat Brock Siegel ja Erik Zimmer, jotka auttavat johtoa navigoimaan nopeasti kehittyvillä kansainvälisillä markkinoilla.
Liikevaihdoltaan 1,5 miljoonan euron suuruisen, onnistuneen vuoden 2014 jälkeen yhtiössä mietittiinkin jo laajentamisen mahdollisuuksia.
”Pohdinnassa oli testivalikoiman laajentaminen sydän- ja verisuonitautien ulkopuolelle”, Lehtonen kertoo yrityksessä käydystä pohdinnasta. ”Päätimme lopulta laajentaa kunnolla, jotta pystymme tarjoamaan sairaaloille kaikki niiden tarvitsemat perinnöllisten tautien geenitestauspalvelut. ”
Blueprint päätyi kokoamaan noin 200 testin tarjonnan, joka kattaa kaikki 14 geenitestaamisen perinnöllistä tautikategoriaa. Entinen sydän- ja verisuonitautitestaaja keskittyisi vastedes myös muun muassa silmätauteihin ja neurologiaan.
Laajentamisessa sijoittajan rooli oli olennainen. ”Blueprint oli hyvässä tasapainossa nuorena kasvufirmana, mutta laajentamiseen tarvittiin pääomaa”, Lehtonen mainitsee. Testiportfolion laajentamista varten Inventure laittoikin lisäsijoituksia yhtiöön. Lisäksi pääomasijoitusyhtiö Pontos liittyi mukaan uutena sijoittajana vuonna 2015.
Pääomasijoittajien avulla Blueprint otti uuden askelen dataan panostamisessa. Testitarjonnan rinnalle pystytettiin pidemmän aikavälin tukipilari.
”Laboratorioinnovaatiomme antavat merkittävän edun, mutta markkinan kehittyessä painopiste siirtyy datanhallintaan”, valottaa Lehtonen strategisen liikkeen syitä. ”Tämä oli hyvä hetki avata kumppanuus IBM:n kanssa ja rakentaa Watson-tekoälyn ympärille oma järjestelmä.”
Tekoäly ja luottamus kilpailuetuna – näin Blueprint Genetics hyödyntää Watsonia
”Visio oli alusta alkaen automatisoinnissa ja ohjelmistopuolen elementtien tuomisessa mukaan toimintaan”, toteaa Inventuren Kosonen.
Blueprintille tämä on tarkoittanut päätöksenteon automatisointia, jotta asiantuntijat saavat keskittyä täysin omaan työhönsä rutiinitehtävien sijaan. Samalla loppuraporttien laatu on ollut erityisen hyvää, ja tuonut yhtiölle selvää kilpailuetua. Testien tulkinta alkaa olla prosessin kalleimpia osasia myös kilpailijoille ja testipalveluiden laatuerot syntyvätkin testien kattavuudessa ja datan tulkinnassa.
”Tekoäly etsii jatkuvasti 34 miljoonasta tieteellisestä artikkelista olennaisia tietoja”, Lehtonen kertoo. ”Me löydämme sen yhden taudin tunnistamisessa auttavan artikkelin ja voimme antaa positiivisen diagnoosin.” Loppuraportit ovat saaneet myös asiakkailta kiitosta ja niittäneet Blueprintille mainetta luotettavana kumppanina.
Toinen osa luottamuksen voittamista ovat olleet erinäiset akkreditoinnit, joiden avulla voi olla varma prosessin laadusta. “Valtaosalle markkinoita ei edes ole asiaa ilman akkreditointeja”, Lehtonen huomauttaa. Blueprint on siksi kerännyt toiminnalleen niin USAn, Euroopan kuin Lähi-idän markkinoilla luotettavuutta tuovia sertifiointeja.
Visio globaalista menestystarinasta –
Blueprint Genetics ottaa roolia maailmalla
Blueprint Geneticsin tulevaisuus näyttää niin sijoittajan kuin toimitusjohtajan mielestä nousujohteiselta.
“Visiona on olla johtaja perinnöllisten sairauksien testaamisessa – kaikkialla muualla kuin syöpäkentällä”, Blueprintin Lehtonen kertoo.
Kaikki ovet ovat yhtiölle auki. Blueprintin myyntitiimi on kasvanut kolminkertaiseksi vuoden 2016 aikana, ja myyntikäyrä on jatkuvasti nousujohteinen. Kansainvälisten toimistojen avaaminen San Franciscoon ja Dubaihin viestittävät rohkeudesta maailmanvalloitukseen.
Yhtiö odottaakin liikevaihdon yli kolminkertaistuvan vuonna 2017 vuoden 2016 toteutuneeseen 3,1 miljoonan euron liikevaihtoon verrattuna. Alkuvuoden toteuma tukee tätä tavoitetta.
“Blueprint tulee olemaan vahva peluri alalla ja menestystarina Suomelle”, Kosonen Inventurelta tiivistää.
Tämä on tulevan markkinajohtajan puhetta.
Kuvat: Blueprint Genetics
Tarina julkaistu maaliskuussa 2017.
—
Tunnusluvut
Liikevaihto:
- 1,3 miljoonaa (2014)
- 3,1 miljoonaa (2016)
Henkilöstö:
- 12 (2014)
- 50 (2016)
Muuta:
- Valikoimassa yli 400 geenitestiä
- Toimistot Suomessa, San Franciscossa ja Dubaissa
- Asiakkaita 25 eri maassa
Haastattelut
Tommi Lehtonen
Toimitusjohtaja, Blueprint Genetics
Tuomas Kosonen
Partneri, Inventure