Delete – Paljon enemmän kuin osiensa summa

Yhdessä rakentamaan teollista palveluinnovaatiota

Perusta uudelle monialaiselle ympäristöpalveluyhtiölle Deletelle muodostettiin vuonna 2010, kun pääomasijoittaja Intera Partners osti kaksi yritystä: Toivonen Yhtiöt, joka oli yksi Suomen johtavista purkajista ja panostanut omaan jätteenkäsittelyyn, sekä Tehocin, joka teki muun muassa teollista puhdistusta.

Ronnie Neva-ahon perustama Tehoc alkoi yhden auton yrityksestä 90-luvun loppupuolella ja yritystä kasvatettiin määrätietoisesti noin 150 henkilöön asti, kunnes se vuonna 2010 myytiin Intera Partnersille. Ronnie: ”Kun Intera lähestyi meitä, niin ensin se kuulosti siltä, että perinteisen yrityskaupan malliin myydään yritys pois ja ruvetaan tekemään jotain muuta, tai ollaan vähän aikaa mukana ja sitten jäädään pois. Mutta jo keskustelujen alkuvaiheessa näki, että se visio, joka Interalla oli laajemmin ympäristötoimialan kehittämisestä, oli sen verran innostava ja uskottava, että oli helppo lähteä mukaan kehittämään yhtiötä pitkällä tähtäimellä.”

Yhteinen visio ei syntynyt yhdellä keskustelukerralla, mutta Interalla oli hyvä kyky keskustella ja olla joustava yrittäjän toiveiden kanssa. Ronnie: ”Hyvällä tavalla he ottivat yrittäjät mukaan tekemään visiota, eli se mahdollisuus olla vaikuttamassa ja tekemässä oli keskeinen. Yrittäjänä oli tärkeää, että he tarjosivat mahdollisuuden olla yhtiön omistajuudessa mukana ja säilyttää myös siten yrittäjyysstatusta.”

Pääomasijoittaja toi yrityskauppaosaamista: Yksi plus yksi on enemmän kuin kaksi

Yrittäjät olivat jo itsekin miettineet yritysostoja ja haarukoineet kohteita, mutta yrityskaupat yrittäjien välillä ovat usein vaikeita. Ongelmana voi olla esimerkiksi, että yritystä ei haluta myydä entiselle kilpailijalle. Usein myös rahoitus ja yhteinen iso visio uudesta yhtiöstä puuttuu. Pääomasijoittaja nähtiin neutraalina kauppaosapuolena, jolla oli selvä teollinen visio: rakentaa johtava valtakunnallinen toimija ja saada jalansija lähialueille. Pääomasijoittajan toimiessa ostajana kaikki ostetut yritykset olivat yhdenvertaisessa asemassa ja yrittäjät olivat liittymässä omistajiksi uuteen isompaan kokonaisuuteen.

Ronnie: ”Pääomasijoittajat tuovat lisää osaamista yrityskaupoista ja käyttävät rohkeasti, mutta kriittisesti ulkopuolista pääomaa. He osaavat hyvällä tavalla käydä keskustelun rahoittajien kanssa, mikä mahdollistaa ekspansiivisemman toiminnan. Yksittäisenä toimijana emme uskaltaneet toimia niin ripeästi. Periaatteessa toteutettiin samaa visiota, joka minulla oli itselläni, mutta paljon nopeammin. Yhdistämällä sitä osaamista, niin kyllä voitaisiin sanoa, että yksi plus yksi on enemmän kuin kaksi.”

Delete panosti ostettujen yritysten yhteen hitsaamiseen muun muassa yhdenmukaistamalla talousjärjestelmiä ja –hallintoa. Synergiaa löytyi myös eri yhtiöiden palveluiden myynnistä koko laajemmalle asiakaskunnalle. Laajentunut asiakaskunta antoi myös pohjan täysin uusien palveluiden kehittämiselle. Tärkeässä roolissa oli myös yhtiölle luotu uusi brändi – Delete. Janne: ”Brändin teemana oli työnteon ja yrittämisen asenne, joka parhaalla tavalla kiteyttää sen miksi yksittäiset yhtiöt olivat menestyneitä ja mistä me aiotaan pitää jatkossakin kiinni kun kasvetaan isoksi.”

Merkittävän harppauksen Delete otti 2011 ostaessaan teollisuuspuhdistukseen keskittyneen ISS Teollisuuspalvelut Oy:n, jonka myötä yhtiö sai kokoa ja uskottavuutta, sekä rakennettua valtakunnallisen verkoston. Vuonna 2012 Delete laajentui Ruotsiin ostamalla Pohjois-Ruotsista kaksi yhtiötä ja palkkaamalla Ruotsiin maajohtajan ja talousjohtajan.

Mahdollisuus lähteä toteuttamaan unelmia

Deleteen on liittynyt 15 ympäristöpalvelualan yritystä ja yhtiön kansainvälinen toiminta on alkanut erinomaisesti. Ruotsi tuo jo 20 % liikevaihdosta. Syksyllä 2013 Intera Partners irtautui Deletestä ja myi yrityksen Tanskalaiselle pääomasijoittaja Axcelille, joka jatkaa kansainvälistymisen seuraavan vaiheen toteuttamista ja rakentaa Deletestä pohjoismaiden johtavaa toimijaa.

Ronnielle pääomasijoittajien mukaan ottamisesta on jäänyt erittäin positiivinen kuva. ”Itse en ole ainakaan katunut yhtään, että lähdin tähän, se oli sekä oppimismielessä järkevää että osoittautui jälkikäteen taloudellisesti mielekkääksi vaihtoehdoksi.” Ronnie kannustaa myös muita yrittäjiä yhteistyöhön pääomasijoittajien kanssa. ”Yritystoiminnan kehittäminen yhdessä pääomasijoittajien kanssa on potentiaalinen vaihtoehto. Pääomasijoittajien kanssa on hyvä mahdollisuus lähteä toteuttamaan unelmiaan, oli ne mitä vaan.”

Tarina julkaistu lokakuussa 2015.

Tunnusluvut

Liikevaihto

  • 70 M€ (2008) -> 96 M€ (2012)

Käyttökate

  • 16% (2008) -> 18% (2012)

Haastattelut

Ronnie Neva-aho
varatoimitusjohtaja, Delete Group Oy ja Tehoc Oy:n perustaja

Janne Näränen
Intera Partners

Tutustu yrityksiin

Delete
Intera Partners