Hybrid Graphics – Sarjayrittäjien synty

3D-grafiikan edelläkävijä

Hybrid Graphics perustettiin osuuskuntana 90-luvun puolivälissä seitsemän nuoren tietotekniikka-intoilijan toimesta. Osuuskunnasta tuli osakeyhtiö vuonna 1998, jolloin myös Jufo Peltomaa liittyi yhtiön riveihin. Jufo: ”Alussa meillä oli 7 henkilöä, jotka tekivät 7 eri asiaa – näitä oli ainakin geneettiset algoritmit, videopeliteknologia, messujen järjestäminen, motion capture ja mainosgrafiikka.” Alkuvuosien kokeilujen jälkeen geneettiset algoritmit ja mainosgrafiikka eriytyivät omiksi yhtiöikseen AI Labiksi ja Fake Graphicsiksi. Hybrid Graphics keskittyi kehittämään uraa uurtavia tietokoneiden 3D-grafiikan suorituskykyä parantavia algoritmeja.

Yhtiö oli teknologialtaan maailman huippuluokkaa ja nautti suurta arvostusta toimialan osaajien piirissä. Jufo: ”Muun muassa Euroopan ensimmäinen Pentium 3 tuli Kaapelitehtaalle meidän toimistoon sen takia, että me osattiin niin hyvin repiä siitä tehoa irti. Kaikki Inteliä myöten tunnustivat, että me oltiin kovin lafka alallamme, mutta kukaan meistä ei tullut kelanneeksi sitä, että pitäisikö sillä tehdä rahaakin.”

Rahoitusta, liiketoimintaosaamista ja asiakaslähtöisyyttä pääomasijoittajalta

Yrityksen liikevaihdon kasvu pysähtyi 2 miljoonaan euroon, vuosittain tehtiin nollatulosta tai hieman tappiota. Yrittäjät tiesivät olevansa huippuja omalla alallaan, mutta teknologian tuotteistamisessa ja kaupallistamisessa tarvittiin apua.

Hybrid Graphicsillä oli jo aikaisessa vaiheessa mukana sijoittajia, joista saatiin ristiriitaisia kokemuksia.  Erään sijoittajan kanssa henkilökemiat eivät toimineet, ja sijoittaja lopetti yhtiön rahoittamisen kriittisessä vaiheessa. Tästä selvittiin kuitenkin toisen sijoittajan väliintulolla ja yritys pystyi jatkamaan toimintaansa. Yrittäjät uskoivat pääomasijoittajiin edelleen, ja yhtiön suuri muutos alkoi kun syksyllä 2002 Nexit Ventures sijoitti yhtiöön miljoona euroa uutta pääomaa. Artturi: ”Noin puolet yhtiön omistuksesta jäi perustajille, jotka jatkoivat yhtiön työntekijöinä”.

Rahoitusta etsiessään yhtiö tapasi yli 50 potentiaalista sijoittajaa. Nexit Venturesin idea yhtiön kehittämiseksi, hyvä maine sekä asiantuntemus olivat tärkeässä roolissa sijoittajaa valittaessa. Jufo: “Nexitillä oli jo näyttöjä. Pekka Salonojan tausta Nokialla oli vakuuttava ja esimerkiksi Artturi Tarjanne teki teknologian due diligence –tarkastelun käymällä läpi meidän lähdekoodit henkilökohtaisesti. Se istui siellä meidän toimistolla t-paidassa ja hakkasi konetta.”

Maineikas rahoittaja antoi yhtiölle sisäistä uskottavuutta. Jufo: ”Nexitin mukaantulon myötä koimme olevamme ’oikeampi yritys’”. Rahoituksen lisäksi pääomasijoittaja toi yhtiön kaipaamaa liiketoimintaosaamista ja ymmärrystä siitä miten yrityksen osaamisella voidaan vastata markkinan tarpeisiin. Pekan visio oli siirtää PC-maailmassa tehty pitkäaikainen kehitystyö mobiiliin, jonka asiantuntija hän oli Nokia-vuosiltaan. Tuotekehitys ja myyntiponnistelut suunnattiin älypuhelimien 3D-grafiikan kehittämiseen. Jufo: ”Siinä oli käynyt semmoinen hassu sykli, että silloin vuonna 94 oli täysin alitehoisia prosessoreita, joilla ei voinut pyörittää grafiikkaa ellei ollut täysin nero. Sitten silloin vuonna 2000-2001, kun me ruvettiin keskittymään mobiilipuoleen, niin ne tehot oli samat puhelimissa ja muissa mobiililaitteissa. Silloin sitä tismalleen samaa todella kovaa osaamista alitehoisesta ympäristöstä päästiin käyttämään.”

Kasvu jatkuu Suomessa yrityskaupan jälkeen

Strategian muutos onnistui loistavasti. Tarkemman fokuksen ansiosta Hybrid Graphics alkoi kasvaa huomattavasti entistä nopeammin ja kannattavammin. Oli aika aloittaa sopivan omistajan etsintä yrityksen seuraavalle kehitysvaiheelle. Jufo: ”Pääomasijoittajan yrityskauppaosaaminen antoi luottavaisen olon neuvotteluissa.”

Vuonna 2006 yhtiö myytiin Nvidialle [Nasdaq: NVDA] 30 miljoonalla eurolla. Yhtiön arvo oli näin kasvanut 1000% vuodesta 2002. Kaupan jälkeen Nvidia perusti tutkimuslaboratorion Helsinkiin ja palkkasi runsaasti lisää työntekijöitä. Nvidia työllistää tänään Suomessa yli 60 työntekijää, kasvua Nexitin sijoitushetkestä on 250 %. Jufo: “Myynti ulkomaille oli luonnollinen seuraava askel yritykselle. Nvidia oli alan johtava toimija, joka työllisti 6000-7000 henkeä. Hybrid Graphicsin työpaikat säilyivät Suomessa ja niiden lukumäärä kasvaa edelleen.”

Sarjayrittäjyys – Menestys luo uutta menestystä

Artturi: ”Menestys luo uutta menestystä – onnistuneen exitin turvin monet Hybridin perustajat ja työntekijät ovat jatkaneet sarjayrittäjinä ja perustaneet lukuisia uusia nopean kasvun high tech –yhtiöitä, kuten esimerkiksi Draw Elements, Microtask, ZenRobotics, Umbra Software ja Fake Graphics.” Jufo: ”Varovastikin arvioituna noin pari sataa henkeä on jo työllistynyt näihin yrityksiin.”

Jufo Peltomaa toimii tällä hetkellä ZenRoboticsin markkinointijohtajana ja on yksi yrityksen perustajista. Aikaisempi kokemus Hybrid Graphicsista on tarjonnut hänelle monta oppituntia yrittäjyydestä, joista asiakaslähtöisyyden hän mainitsee listan ensimmäisenä. Jufo: ”Nyt olen aidosti ymmärtänyt lisätä liikeideaan sen, että esimerkiksi ZenRoboticsin kanssa tehtiin heti alkuun 150 asiakaspalaveria ennen tuotteen tarkempaa speksausta. Asiakastarve pitää hakea sieltä kentältä. Yleisemmin voisi sanoa, että ilman Hybrid Graphicsia ZenRoboticsia ei olisi olemassa.” Kokemus on myös tuonut nöyryyttä ottaa vastaan apua, jota usein tarvitaan aikaisen vaiheen yrityksissä, etenkin liiketoimintaosaamisessa.

Hybrid Graphicsin menestys ruokki myös kunnianhimoa seuraavaan onnistumiseen ja nykyisestä yrityksestä on tarkoitus rakentaa vielä edellistä suurempi menestystarina. Jufo: ”Voi kuitenkin miettiä, että mitä jos olisimme saaneet Pekan tuomaa markkinan ymmärrystä kymmenen vuotta aikaisemmin. Silloin olisi voinut käydä niin, että Hybrid Graphics olisikin ostanut Nvidian. Jos edellisessä yrityksessä oli lopuksi töissä 70 henkeä, niin nykyisessä tavoite on 70 000.”

Tarina julkaistu lokakuussa 2015.

Tunnusluvut

Arvonkehitys

  • 2002 -> 2006 1000%

Haastattelut

Jufo Peltomaa
Markkinointijohtaja ja yksi perustajista, ZenRobotics; yksi Hybrid Graphicsin perustajista

Artturi Tarjanne
Nexit Ventures Oy

Tutustu yrityksiin

Nexit Ventures Oy