MariaDB – ”Go big or go home!”

Perustana tutun asiakaskunnan tarpeet

Kun MySQL myytiin Sun Microsystemsille miljardilla dollarilla yhdessä aikansa menestyksekkäimmistä yrityskaupoista vuonna 2008 luotiin samalla juuret seuraavalle menestystarinalle MariaDB:lle. Osa perustajista jatkoi tietokannan tuotekehitystä erillään Monty Program –yhtiössä, toiset päättivät ryhtyä tukemaan kasvuyrittäjiä Open Ocean Capital -pääomasijoitusyhtiössä. MariaDB:n idea sai alkunsa siitä, etteivät MySQL:n asiakkaat enää saaneet totuttua palvelutasoa isolta ohjelmistojätiltä.

Maineen imussa

MariaDB:n tiimin vahvuus oli tietokantojen ehdoton asiantuntemus ja erinomaiset asiakassuhteet. Tiimillä ei kuitenkaan ollut kokemusta yrityksen perustamisesta ja tämän vuoksi he ottivat yhteyttä Open Ocean Capitaliin, joka lähtikin mukaan yritykseen sekä rahoittajana että perustajana. Open Ocean Capitalin partneri Ralf Wahlsten”Hypoteesimme oli, että asiakas seuraa myyjää. Ja se toimikin juuri niin, etenkin Euroopassa.”

Hidas kasvu ei ollut vaihtoehto yritykselle, koska toiminnan aloittamiseksi tarvittiin heti alusta alkaen iso joukko tukihenkilöstöä ympäri maailman. Tiimin asiantuntemus ja kokemus vakuuttivat niin sijoittajat, asiakkaat kuin työnhakijatkin. Ralf: ”Ajattelimme, että ihmiset varmaan tulevat meille mielellään töihin ja laitoimme vain kotisivuillemme ilmoituksen ja sanan kiertämään. Yli yön meillä oli sata hakemusta.” Panostukset henkilöstöön ja seuraava kasvuaskel vaativat myös lisärahoitusta ja mukaan saatiin yhdysvaltalainen pääomasijoittaja OnCorps. Nykyään MariaDB:nä tunnettu yritys aloitti toimintansa nimellä SkySQL lokakuussa 2010. Se oli alun perin nimenomaan palvelu- ja myyntiorganisaatio, jonka päätuotteeksi otettiin Monty Programin uusi tietokantatuote MariaDB. SkySQL alkoi kehittää ratkaisuja MySQL:n ja MariaDB:n ympärille.

Heti globaaliksi organisaatioksi

Ralf: ”Tietokantabisnes edellyttää yrityksille suunnattua globaalia myynti- ja palveluorganisaatiota ja vaatii siksi investointeja sekä tuotekehitykseen että organisaatioon.  Merkittävän alkuinvestoinnin mahdollisti yrittäjien ja sijoittajien kokemus markkinasta. MariaDB:n toimitusjohtaja Patrik Sallner”Tuotetta joudutaan kehittämään pidemmälle, jotta saadaan miljoonia käyttäjiä, joista vain pieni osa on maksavia. Käyttäjien saamisessa on tärkeää myös yhteensopivuus muiden tietokantojen kanssa. Se on vähän sama juttu, jos lähtisit myymään faksia, joka ei ole yhteensopiva aiempien faksien kanssa, niin kuka ostaisi sen ensimmäisen?”

Ennen MariaDB:tä Patrik on rakentanut kaksi uutta bisnestä osana suurempia yrityksiä: Nokia Siemens Networkiä ja F-Securea. ”Pääomasijoittajat ovat omistajina hirveän sitoutuneita bisnekseen. Ison yrityksen alaisena esimerkiksi strategiamuutokset tuovat epävarmuutta firman pääbisneksen ollessa jossain muualla. Kun pääomasijoittajat tulevat mukaan, niin kasvua rakennetaan juuri sen bisneksen ehdoilla.”

Patrik näkee pääomasijoittajien rahoituksen, toimialaosaamisen ja niiden mukanaan tuoman uskottavuuden auttaneen myös rekrytoinneissa. MariaDB:n tärkein valtti parhaiden työntekijöiden palkkaamiseksi on kuitenkin virtuaaliorganisaatio, joka mahdollistaa työnteon paikasta riippumatta. Yrityksellä on ainoastaan pieni parin hengen toimisto Espoossa ja noin 70 työntekijää tekee töitä kotoaan 16 eri maassa. Näin on luotu myös ympärivuorokautinen tukipalvelu, jossa kenenkään ei tarvitse tehdä yövuoroa. Patrik: ”Me voidaan rekrytoida ihan ne maailman parhaat ihmiset riippumatta missä ne on. Jo kauan on ollut mahdollista tehdä kotoa tehokkaasti töitä, mutta se on harvinaista, että ei ole varsinaisesti sitä kiintopistettä. Tämä kurkistaa vähän siihen suuntaan mihin työelämä on muuttumassa.”

Seuraava suomalainen huippumenestys?

Huhtikuussa 2013 Monty Program fuusioitiin SkySQL:n kanssa ja nimi muutettiin MariaDB:ksi. Näin MySQL:n alkuperäisen tiimin jäsenet ovat jälleen yhdessä rakentamassa seuraavaa suomalaista menestystarinaa. Vuoden lopussa toteutetulla lisärahoituskierroksella omistajaksi liittyi Intel Capital, jonka laajat verkostot voivat edelleen avata uusia mahdollisuuksia yritykselle.

MariaDB on globaali organisaatio pienellä henkilöstömäärällä ja sen tavoitteena on olla maailman johtava tietokantaohjelmisto.

Tarina julkaistu joulukuussa 2015.

Tunnusluvut

  • Miljoonia MariaDB-käyttäjiä maailmassa
  • MariaDB sisältyy kaikkiin Linux jakeluihin
  • Satojatuhansia kävijöitä nettisivuilla kuukausittain
  • Yli 400 yritysasiakasta 40 maassa maailmanlaajuisesti, mm. Facebook, Deutsche Telekom, Financial Times ja Disney
  • EUR 4m liikevaihto vuonna 2013

Haastattelut

Patrik Sallner
Toimitusjohtaja, MariaDB

Ralf Wahlsten
OpenOcean

Tutustu yrityksiin

MariaDB
Open Ocean Capital