Puhdasta ilmaa suurkaupunkien konttoreihin – Naavan reseptissä yhdistyvät tekoäly ja suomalainen luonto

Yhdistämällä luonnonprosesseja uusimpaan teknologiaan ja designiin syntyy älyviherseiniä, jotka puhdistavat ilmasta kemikaaleja tehokkaammin kuin mekaaniset suodattimet. Jyväskyläläisen Naavan visiona on tuoda puhdas suomalainen metsäilma miljardin ihmisen saataville vuoteen 2025 mennessä. ”Meidän mielestä äiti luonto on fiksumpi kuin insinööri, ja matkimalla luontoa on mahdollista löytää ratkaisut isoihin ongelmiin”.

Aluksi kasveja kuoli tasaisin väliajoin, talvella enemmän kuin kesällä. ”Siinä ei ollut mitään automaatiota tai tekoälyä mukana siinä vaiheessa. Vietiin tuotetta asiakkaille ja tietyin väliajoin ne kuoli”. Näin kertoo Naavan toinen perustaja ja toimitusjohtaja Aki Soudunsaari yrityksen alkutaipaleesta. ”Jouduttiin sitten kehittämään automatiikka eli kastelu- ja valaisujärjestelmä, sillä kasvit ei vaan kasva talvella, piste.”

Älykkäillä viherseinillä puhdasta ilmaa palveluna

Suuri osa nykyihmisen päivästä kuluu sisätiloissa, joissa ilmanlaatu on usein heikko. Tutkimuksissa on havaittu, että jopa 15 % suomalaisista saa oireita synteettisestä sisäilmasta. Naava haluaa tarjota helpotuksen tähän ongelmaan tuomalla luonnon toimistoihin. Naavat ovat älykkäitä viherseiniä, joissa yhdistyvät biologinen ilmanpuhdistus ja sisustuselementit. Naavat ovat ikään kuin sisäilman jätevedenpuhdistamoja. Varsinainen puhdistus tapahtuu mikrobien toimesta kasvien juuristossa, jonka puhdistamaa ilmaa kierrätetään tuulettimien avulla sisätiloihin 24 tuntia vuorokaudessa.

Vaikka varsinaisen työn tekevät kasvit, on Naavan kilpailuvaltti teknologia. Soudunsaari kertoo, että yritystä on alusta alkaen kehitetty teknologia- ja bisnesnäkökulmasta, ei ainoastaan intohimosta kasveihin. ”Kosteus ja muut olosuhteet heittelevät paljon päivästä toiseen, joten jouduimme lopulta kehittämään tekoälyn tuotteen taustalle. Tämä johti siihen, että meillä alkoi tuotteet toimimaan, ilmanpuhdistusteho saatiin ylöspäin ja kasvit pysyivät hengissä.”

Älykkään viherseinän ja tavallisen koristeviherseinän ero on, että älykäs viherseinä osaa optimoida toimintojaan sensoridatan perusteella ihmisen terveydelle edulliseksi.

Sijoituspäätökseen vaikutti omakohtainen kokemus tuotteen toimivuudesta

Pääomasijoitusyhtiö Butterfly Ventures investoi Naavaan ensimmäisen kerran vuonna 2014. Partneri Juho Risku kiinnostui yrityksestä omakohtaisen kokemuksensa kautta, vaikka Naavan teknologia ei tuohon aikaan vastannut lainkaan sitä, mitä se on nykyisin. ”Tein ensimmäisen sijoituspäätöksen siinä vaiheessa kun kävelin tehtaan tuotantoalueelle ja siellä saattoi kokea, että tällä on oikeasti vaikutusta ilmanlaatuun.”

Muita ensimmäisen kierroksen sijoittajia olivat muun muassa Sitra, Leena Niemistö sekä Hammarenin suku. Vuonna 2017 Naava toteutti 3,2 miljoonan euron rahoituskierroksen sekä keräsi investointeja myös Pepins-joukkorahoitusyrityksen kautta. Jälkimmäinen toi yritykseen 1257 uutta, pääosin pohjoismaista, omistajaa ja 2,2 miljoonaa euroa.

Pääomasijoittajalle Naava ei ollut kuitenkaan lähtökohtaisesti helpoin mahdollinen sijoituskohde. ”Monet pääomasijoittajat saattavat vierastaa tämän tyyppistä tuotetta sen monimutkaisuuden vuoksi. Tässähän on mukana huoltoa, kaiken maailman eläviä kasveja, teknologiaa ja vielä vähän lääketieteellistä tutkimustakin”, tiivistää Risku.

”Sen sijaan yrityksen arvolupaus on ollut erittäin helppo ymmärtää”. Naavalla onkin ollut alusta asti mukana iso enkelisijoittajien joukko, jotka ovat sijoittaneet yritykseen jopa kuusinumeroisia summia. Myös perustajien neuvottelutaidot ovat olleet Riskun mukaan avainasemassa sijoituskierrosten kokoamisessa: ”Perustajat ovat olleet todella hyviä viemään keskustelua eteenpäin ja kasaamaan sijoituskierrokset.”

Arvolupauksen lisäksi sijoittajia on kiinnostanut Naavan disruptiivinen tuote, isot, kasvavat markkinat, liiketoimintamallin kestävyys ja tasokas tiimi. ”Tässä on ollut mahdollisuus IPO:ksi alusta asti”, toteaa Risku.

Naava ilmoittikin juuri Invesdorin kautta toteutettavasta joukkorahoituskierroksesta, jonka avulla valmistaudutaan pörssilistaukseen 2020–2021.

”En usko, että Suomessa on tällä hetkellä toista tuotetta, jolla on yhtä iso markkinapotentiaali kuin Naavalla.”


”Tekisivät ainakin muita virheitä kuin mitä itse on tehnyt”

 Soudunsaaren mukaan pääomasijoittajat ovat tuoneet ryhtiä yrityksen toimintaan. Erityisesti taloushallinto on strukturoidumpaa kuin aikana ennen pääomasijoittajia. Lisäksi Soudunsaari kokee, että pääomasijoittajien ohjeilla on ollut mahdollista havaita jo ennalta sudenkuoppia ja kiertää niitä.

Risku on Soudunsaaren kanssa samoilla linjoilla: ”Valtaosa avusta on ollut lopulta fasilitoivaa. Tehtävänä on huolehtia siitä, että jos he tekevät virheitä, niin tekisivät ainakin muita virheitä kuin mitä itse olen tehnyt.”

Butterfly Ventures ei ole ollut missään vaiheessa Naavan suurin sijoittaja. Risku näkeekin, että rahasummaa tärkeämpää on ollut rooli sijoitusjoukon ja yhtiön kommunikaation apuna sekä rahoituskierroksia käynnistävänä voimana. Etenkin toisella rahoituskierroksella Butterfly Ventures oli ensiarvoisen tärkeässä roolissa konkretisoimassa muille sijoittajille, miksi yritys ansaitsee lisärahoituksen. Pääomasijoittajalla on ollut myös tärkeä rooli hallituksen muotoilemisessa ja sen varmistamisessa, että yrityksen kustannusrakenne on saatu pidettyä kurissa.

”Me juostaan maksimivauhdilla kilpailijoista huolimatta”

Naava on tällä hetkellä biologisen ilmanpuhdistuksen globaali teknologiajohtaja ja sillä on lisäksi kappalemäärältään maailman eniten viherseiniä eli 2000 kappaletta. Isoihin yrityksiin verrattuna Naavan teknologia sekä datan ja tekoälyn hyödyntämisaste ovat omaa luokkaansa. Naavat esimerkiksi havaitsevat mahdollisen sisäilman viilenemisen, lähettävät vikailmoituksen huollolle ja samalla pysäyttävät tuuletuksen ja käynnistävät kasveja suojelevat mekanismit.

Yritys ei halua jäädä liiaksi odottelemaan, että isot kansainväliset kilpailijat nostavat teknologiansa heidän kanssaan samalle tasolle. Uusimmalla rahoituskierroksella pyrittiinkin erityisesti mahdollistamaan vauhdikas skaalaaminen. Yritys keskittää kasvutavoitteensa ensiksi Yhdysvaltojen ja Aasian suurkaupunkeihin. ”Fokus on saastuneissa suurkaupungeissa, joissa on ilmanlaatuun liittyviä ongelmia ja luonto vähän huonosti läsnä. New York on tästä hyvä esimerkki”, selventää Soudunsaari.

Naavan mahdollisuudet skaalautua ovat hyvät huolimatta siitä, että tuotteen osana on elävä kasvi. ”Kasvit eivät ole mikään ongelma, niitä on joka puolella maapalloa”, kertoo Soudunsaari. ”Ulkomaille mentäessä on luonnollista toimia paikallisessa liiketoimintaekosysteemissä ja hankkia tuotteet lokaalisti.”

Naavan kokoonpanotuotanto sijaitsee tällä hetkellä Jyväskylässä ja sillä on lisäksi uusi tehdas New Jerseyssa.

Good news from Naava

”Ennen jenkkimarkkinan avautumista 95 % komponenteista tulee Suomesta”, kertoo Soudunsaari. Yritysvastuu on tärkeä arvo Naavalle ja sen vuoksi yritys onkin tehnyt arvoketjuaan koskevan valinnan, jossa sen komponentit ovat suurilta osin kotimaisia.

Soudunsaari ja Risku korostavat molemmat, että vastuullisuus on sisäänkirjoitettu yrityksen DNA:han jo perustajien taustan ja hyvää tekevän tuotteen myötä. Naava panostaa erityisesti avoimuuteen sijoittajaviestinnässä ja hyvinvoivaan tiimiin. Kuukausittain lähetettävä Good news from Naava -uutiskirje kertoo yrityksen arjesta, onnistumisista ja haasteista, medianäkyvyydestä sekä tuoteuutisista.

Naavalle on tärkeää antaa kasvumahdollisuuksia myös nuorille osaajille. Tiimiin palkattiin esimerkiksi vuonna 2016 kaksikymmentä growth traineeta erilaisiin tehtäviin, kuten suunnittelemaan yrityksen globaali brändi. Osoituksena tiimin hyvinvoinnista Naava valittiin vuonna 2017 Suomen parhaiden yritysten joukkoon Great Place to Work -listauksessa.

Tiimin kasvun lisäksi Naava on pystynyt tähän mennessä tuplaamaan yrityksen kasvun joka vuosi. Risku näkeekin yrityksessä suuria mahdollisuuksia: ”En usko, että Suomessa on tällä hetkellä toista tuotetta, jolla on yhtä iso markkinapotentiaali kuin Naavalla.” On siis hyvin todennäköistä, että kuulemme jatkossakin hyviä uutisia Naavalta.

Lisätietoja: 

Tunnusluvut

Perustettu: 2012

Kotipaikka: Jyväskylä

Liikevaihto:  3 milj. € (2017)

Henkilöstö: 44 Suomessa, Ruotsissa ja Yhdysvalloissa(2018)      

Muuta: Maailman eniten viherseiniä valmistava firma. Vuodesta 2012 alkaen yli 2000 toimitettua älyviherseinää Suomessa, Ruotsissa, USA:ssa ja Etelä-Koreassa.

Naava one hinta alk. 179 €/kk, 36 kk leasing sopimus.

WIRED valitsi Naavan vuonna 2017 Suomen kuumimmaksi startupiksi. Lisäksi Inc.-talousjulkaisu valitsi helmikuussa 2018 Naavan Euroopan nopeimmin kasvavien yritysten listalle.                                 

Haastattelut

Aki Soudunsaari
Perustaja ja toimitusjohtaja, Naava

Juho Risku
Partneri, Butterfly Ventures