Profit Software – Vahva toimialaosaaja uuteen nousuun

Hiomaton timantti

Profit Software on vuonna 1992 perustettu yritys, joka tarjoaa järjestelmäratkaisuja vakuutustoimialalle. Sen asiakkaisiin kuuluvat muun muassa OP-Henkivakuutus ja Mandatum Life.

Yhtiö oli haasteellisessa tilanteessa niin rahoituksen kuin asiakassuhteidensakin kanssa kun CapManin hallinnoimat rahastot sijoittivat yhtiöön vuoden 2009 lopussa. Profit Softwaren liikevaihto oli pudonnut huippuvuosien 10 miljoonasta eurosta noin 4 miljoonaan euroon. CapManin Vesa Walldén oli kuitenkin vaikuttunut yrityksen toimialaosaamisesta, kasvumahdollisuuksista sekä sen saavuttamasta asemasta toimialalla. Vesa: ”Markkina oli erittäin mielenkiintoinen ja tällaisia diilejä tulee harvoin tarjolle. Tämä bisnes on hyvin konservatiivista – ei ole mitenkään poissuljettua, että  yhtä järjestelmää käytetään jopa 20 vuotta.

Pääomasta selkänojaa ja prosessit kuntoon  

Sijoituksen jälkeen CapMan alkoi uudistaa yritystä. Profit Software sai uuden johtoryhmän ja hallitus uusia kokeneita jäseniä. Tuotekehitykseen alettiin panostaa lähes miljoona euroa vuosittain, jotta asiakkaille voitiin tarjota tehokas ja luotettava ratkaisu. Lisäksi yhtiö avasi uuden toimipisteen Poriin, kun Digian sulkemasta toimipisteestä vapautui osaavaa työvoimaa.

Kesällä 2010 toimitusjohtajaksi palkattiin CapManin aiemmasta kohdeyhtiöstä Solid Information Technologystä tuttu Ilkka Starck, joka otti haasteen innoissaan vastaan. Ilkka: ”Tällä toimialalla hankkeet ovat isoja ja vievät vuosia. Lisäksi ollaan tekemisissä erittäin fiksujen asiakkaiden ja ihmisten kanssa. Näin, että menestyäksemme meidän pitää olla vakuutusmaailman järjestelmien Apple.” Ilkka arvosti myös pääomasijoittajaa yhtiön omistajana. Ilkka: ”Tärkeää tässä oli, että omistajan puolelta luotto ja selkänoja oli olemassa. CapManilla on hyvä tapa tehdä töitä ja se on luotettava yhtiö kansainvälisesti. Selkänoja – tarvittaessa saatava  lisärahoitus – on erittäin miellyttävä, tarvitsee siihen sitten nojata tai ei.

Koska asiakassuhteet olivat olleet koetuksella, kävivät Vesa ja Ilkka heti aluksi henkilökohtaisesti suurimmat asiakkaat läpi ja vakuuttivat, että yritys ja asiakaspalvelu laitetaan kuntoon. Uuden toimitusjohtajan johdolla parannettiin projektitoimitusta ja asiakasprosesseja sekä panostettiin asiakastyytyväisyyteen. Ilkka:Vesa: ”Hyvä tuote ei yksistään riitä. Tyytyväiset asiakkaat ovat merkinneet uusasiakashankinnassa erittäin paljon. Siten on syntynyt se luottamus, että Profit pystyy toimittamaan.

Voimakas kasvu jatkuu kansainvälistymällä

Profit Software on uuden omistajan aikana nostanut liikevaihtonsa noin 10 miljoonaan euroon, +30 % vuodessa, ja parantanut kannattavuuttaan. Vesa: ”Profit Software on erinomainen esimerkki siitä mitä pääomasijoittaja voi aktiivisena omistajana tuoda yhtiöön.”

Jatkossa kasvua haetaan kansainvälisiltä markkinoilta. Vesa: ”Henkivakuuttajien tietojärjestelmät ovat hyvin kompleksisia ja jokaisen maan lainsäädäntö ja erityispiirteet, myös niiden historialliset muutokset, pitää osata ottaa huomioon. Tästä syystä yrityksillä on suuri kynnys toimia useassa maassa. Meillä on nyt toimintaa jo Baltian maissa, Puolassa ja Ruotsissa.” Profit Softwaren pohjoismaiden valloitus on edennyt hyvin: maaliskuussa 2014 yksi Ruotsin suurimmista vakuutusyhtiöistä, Länsförsäkringar, valitsi Profit Softwaren uudistamaan eläkkeiden maksatusjärjestelmänsä. Jatkossa odotettavissa on lisää hyviä uutisia. Ilkka: ”Me olemme siinä suhteessa erilainen toimija, että meillä on erilainen omistajatausta, tahtotila menestyä on voimakkaampi. Meillä on selkeä tavoite pohjoismaiden osalta, ja Länsförsäkringarin kanssa tehty sopimus on tästä erinomainen esimerkki. 

Tarina julkaistu joulukuussa 2015.

 

Tunnusluvut

  • liikevaihto 6,1 M€ (2009) -> 9,6 M€ (2013)
  • tilikauden tulos -2,1 M€ (2009) -> 1,9 M€ (2013)
  • Liikevoitto -33% (2009) -> 20% (2013)

Haastattelut

Ilkka Starck
Toimitusjohtaja, Profit Software Oy

Vesa Walldén
CapMan

Tutustu yrityksiin

Profit Software
CapMan