Wise Group – Yhdessä enemmän

Yli 400 työntekijää – ostoilla ja orgaanisesti

Insinööritoimisto Wise Group perustettiin vasta vuonna 2010, mutta yritys työllistää jo noin 420 henkeä. Suurin osa työntekijöistä on tullut yritysostojen kautta, mutta yli 100 uutta työpaikkaa on luotu orgaanisella kasvulla. Wise Group tarjoaa talonrakennusalan konsultointi-, suunnittelu- ja rakennuttamispalveluja uudis- ja korjauskohteisiin.

Kaikki lähti vuonna 1984 perustetusta Insinööritoimisto Ylimäki & Tinkanen Oy:stä joka kotipaikkansa Kotkan lisäksi oli toiminut pääkaupunkiseudulla. Rakennesuunnitteluun erikoistunut yritys teki vajaan viiden miljoonan euron liikevaihtoa ja oli omalla alallaan viidenneksi suurin.

2010-luvun taitteessa yritykselle tarjoutui mahdollisuus nopeampaan kasvuun.

”Keväällä 2009 meiltä kysyttiin, olisimmeko kiinnostuneita lähtemään kasaamaan uutta suomalaista suunnittelutoimistoa, joka keskittyisi korjausrakentamiseen”, Ylimäki & Tinkasen toinen perustaja Harri Tinkanen muistelee.

”Mietimme kuukauden ja tulimme siihen tulokseen, että vain korjausrakentamiseen keskittyvä yritys ei ole kannattava idea, mutta muuten olemme kiinnostuneita lähtemään mukaan.”

Idea uudesta yrityksestä alkoi muotoutua syksyllä 2009 ja tavoitteeksi asetettiin 50/50 jako uudis- ja korjausrakentamisen kesken, mikä tavoite onkin toteutunut tänä päivänä.

Pääomasijoittajan toimintamalli antoi turvaa yrityskaupoissa

Uutta isompaa toimijaa lähdettiin rakentamaan yritysostojen avulla. Tähän tarvittiin osaamista yrityskaupoista ja pääomaa. Tätä varten lähestyttiin pääomasijoittaja Helmet Capitalia.

”Kiinnostuimme ja aloimme kasata rahoituspakettia. Hankimme aina sijoituskohteesta enemmistön, mutta sijoituksestamme valtaosa tulee yksityishenkilöiltä. He ovat yritysjohtajia ja yrittäjiä”, Helmetin Timo Hyvönen kuvailee toimintamallia.

Erityyppinen pääomasijoittaja on Tinkasen ja Hyvösen mukaan auttanut Wise Groupia, kun se on etsinyt ostokohteita yksityisistä yrityksistä. Henkilösijoittajien kanssa toimiva Helmet on kuulostanut turvalliselta valinnalta.

Hyvösen mukaan eri puolilla Suomea toimivat sijoittajat toimivat myös Wise Groupin agentteina yrityskauppatilanteissa ja osaavat ottaa kantaa esimerkiksi paikallisten ostokohteiden maineeseen.

”Olemme pyrkineet ostamaan vain hyviä yrityksiä. Paikkakunta- ja toimialakohtaisesti olemme identifioineet vahvoja yrityksiä, joita ei tarvitse laittaa kuntoon”, Hyvönen kuvaa.

Yritysostot tuovat synergiaetuja

Pääomasijoittajan kanssa perustettiin vuonna 2010 Wise Group, joka osti Ylimäki & Tinkasen.

Yritysostoja kiihdytettiin seuraavana vuonna. Wise Group on ostanut tähän mennessä yhteensä yli 20 yritystä. Ostokohteiden haltuunotto on sujunut mallikkaasti ja yrityksen kannattavuus on kokoluokassaan toimialan kärkeä.

Synergiaedut tulevat esimerkiksi siitä, että ostot ovat kasvattaneet Wise Groupin palveluvalikoimaa, yrityksen eri yksiköt voivat tarjota kilpailutuksiin laajempaa osaamista, töitä eri kaupunkien toimistojen välillä voidaan tasata ja pienikin yksikkö voi tehdä tarjouksen paikallisesti suureen hankkeeseen, kun iso konserni antaa selkänojaa.

Konsernin tukitoiminnot varmistavat, että yritysten ei tarvitse käyttää työvoimaa turhaan hallintoon. Vaikka Wise Group työllistää jo yli 400 henkeä, varsinaista hallintohenkilökuntaa on hyvin vähän.

”Meillä on vain muutama työntekijä, jotka eivät tee laskutettavaa työtä”, Tinkanen kertoo. Ostettujen kohteiden johto sitoutetaan mukaan omistuksella Wise Groupiin sekä rakentamalla heille selkeä oma vastuualue osana kokonaisuutta.

Tinkasen mukaan on tärkeää, että omistajat lähtevät mukaan yrittäjämäisellä otteella, sillä bisnes on henkilökeskeistä.

“Jos yritysten vetäjät eivät ole innostuneita jatkamisesta, ei ole mitään järkeä ostaa.”

Kasvu Suomessa jatkuu

Suomessa yrityksellä on vielä tilaa kasvaa. Harri Tinkasen mukaan Suomessa on suurehkoja kaupunkeja, joissa Wise Groupilla ei ole toimistoa. Tämä tuo tilaa maantieteelliseen kasvuun.

Tällä hetkellä yritys toimii Espoossa, Helsingissä, Jyväskylässä, Kotkassa, Kouvolassa, Kuopiossa, Lahdessa, Mikkelissä, Savonlinnassa, Tampereella, Turussa, Oulussa, Kokkolassa ja Kajaanissa. Lisäksi sillä on osakkuusyritys Latviassa.

Liikevaihto on kasvanut jo noin 30 miljoonaan euroon ja vuoden 2016 aikana tehdyt yritysostot ja orgaaninen kasvu tulevat nostamaan sen jo yli 40 miljoonan euron. Tinkasen mukaan näin nopea kasvu Ylimäki & Tinkasesta ei olisi onnistunut ilman sijoittajaa.

“Meillä oli yrityksessä 60 henkeä, kun aloitimme. Teimme hyvää tulosta, mutta nyt puhutaan aivan eri kokoluokan asioista. Kasvun mahdollistaneet yrityskaupat tulivat mahdolliseksi sijoittajan avulla. Jos sijoittaja ei olisi ollut mukana, emme olisi koskaan pystyneet tähän.”

Tarina julkaistu kesäkuussa 2016.

Tunnusluvut

Wise Group

Liikevaihto

  • 2010: 4,7 miljoonaa euroa
  • 2015: 30 miljoonaa euroa

EBITDA

  • 2010: 1,1 miljoonaa euroa
  • 2015: 4,0 miljoonaa euroa

Henkilökunta

  • 2010: 60
  • 2015: 420

Huom. vuoden 2010 tiedot Ylimäki & Tinkanen

Kasvunrakentaja-kilpailun finalisti 2016

Haastattelut

Harri Tinkanen
Perustaja ja varatoimitusjohtaja, Wise Group

Timo Hyvönen
Helmet Capital

Tutustu yrityksiin

Wise Group
Helmet Capital