Kasvuyritysten moottorina pääomasijoittajat – valtion kassaan 1,5 miljardia euroa kasvun hedelmiä vuonna 2018

Kaksinumeroisia kasvuprosentteja pääomasijoittajien voimin suomalaisissa kasvuyrityksissä. Kehityksen myötä pääomasijoittajien kohdeyritysten liikevaihto on 22 miljardia, joka on 5 % suomalaisten yritysten kokonaisliikevaihdosta. Myös henkilöstömäärä kasvaa edelleen, ja pääomasijoittajien kohdeyhtiöissä työskentelee 94 000 ihmistä, joka on jo 7 % suomalaisten yritysten henkilöstömäärästä.

Pääomasijoittajien kohdeyhtiöiden liikevaihto on kasvanut vuoden 2018 aikana 12,6 %, kun taas Tilastokeskuksen tietojen mukaan kaikki suomalaiset yritykset ovat kasvaneet 5,8 %. Pääomasijoittajien kohdeyhtiöissä henkilöstömäärä on kasvanut uusien työpaikkojen ja yritysostojen myötä 13,8 %. Kaikkien suomalaisten yritysten henkilöstön kasvu on ollut saman vuoden aikana 3 %.

Pääomasijoittajien kohdeyhtiöiden kasvun myötä suomalaiset työeläkevakuutusyhtiöt saavat tuottoja, kasvuyritykset voivat palkata työntekijöitä ja valtiontalouteen saadaan verotuloja. Suomalaisten pääomasijoittajien kohdeyhtiöt tuottivat Suomeen 1,5 miljardia euroa tulo- ja arvonlisäveroina vuonna 2018.

”Verokertymä on erityisen upea, kun sen suhteuttaa siihen, että keskimäärin suomalaiset pääomasijoittajat sijoittavat suomalaisiin yrityksiin 500 miljoonaa euroa vuodessa. Yhä vahvemmat ja vaikuttavammat pääomasijoittajien yritykset ovat Suomen kansantalouden etu. Siitä on saatu jo lukuisia maistiaisia esimerkiksi Smartly.io:n ja Unisport-Saltexin menestyksen myötä”, kommentoi pääomasijoittajien toimitusjohtaja Pia Santavirta.

”Työllisyyttä edistävät toimenpiteet ovat tärkeitä myös jatkossa, koska kasvuhaluiset yritykset voisivat työllistää enemmänkin kuin nykyään. Päättäjien on pidettävä huolta siitä, että yrittäjien toimintaympäristö olisi palkkaamiselle suosiollinen”, jatkaa Santavirta.

Tutkimuksen taustaa:

Pääomasijoittajien vaikuttavuusseuranta toteutetaan vuosittain kyselyllä suomalaisille pääomasijoittajille. Tietoja täydennetään ulkomaisten pääomasijoittajien omistusten osalta julkisista lähteistä. Verotiedoissa on huomioitu ainoastaan suomalaisten pääomasijoittajien omistamat suomalaiset kohdeyhtiöt, joille verotiedot olivat saatavilla.

 

Lisätiedot:

Pia Santavirta
Pääomasijoittajat ry, toimitusjohtaja
+358 40 546 7749
pia.santavirta@paaomasijoittajat.fi

Toni Pakarinen
Pääomasijoittajat ry, communications lead
+358 45 873 0889
toni.pakarinen@paaomasijoittajat.fi