Kolme kotimaista menestystarinaa – Kasvunrakentaja 2019 -kilpailun finalistit julkaistu!

Pääomasijoittajat ry:n ja PwC:n vuosittaisen Kasvunrakentaja-kilpailun finaaliin selviytyi kolme kotimaista kasvuyritystä: Smartly, Renta ja Ekahau. Jokainen finalisti on omalla toimialallaan ainutlaatuinen menestystarina – ja jokaisen vahvan kasvun taustalla on onnistunut yhteistyö kotimaisen pääomasijoittajan kanssa. Kilpailun voittaja julkaistaan Pääomasijoittajien vuosittaisessa Kevätseminaarissa 4.4.2019.

Kasvunrakentaja-finaaliin valittiin yli kotimaisen 700 pääomasijoitetun kohdeyhtiön joukosta kolme parasta tarinaa. Kasvulukujen ohella Kasvunrakentaja 2019 -kilpailussa huomio kiinnittyy myös siihen, miten yritys on kasvanut. Tämän vuoden kilpailun kantavia teemoja ovat vastuullinen, pitkäaikainen kasvu sekä rohkeus uudistua. Finalistit ovat myös kaikki vahvasti kansainvälisiä yrityksiä.

Finalistit – kolme kotimaista menestystarinaa

Kasvuraketiksikin kutsuttu Smartly.io on vain parissa vuodessa kasvanut yhdeksi Suomen potentiaalisimmista kasvuyrityksistä, jonka asiakaskuntaan kuuluu Airbnb:n ja Uberin kaltaisia huippuyrityksiä 600 muun kansaiväliseen asiakkaan rinnalla. Vuonna 2015 alkunsa saanut markkinointiteknologiaa kehittävä ohjelmointiyhtiö on yksi Lifeline Venturesin useista onnistuneista sijoituksista. Lifeline Venturesin tukemana Smartly.io ponkaisi yli 30 miljoonan euron liikevaihtoon hieman alle viidessä vuodessa.

Rakennuskalustoa vuokraava Renta tunnetaan hyvin niin Suomessa kuin ulkomailla. Rentan omistajakumppaniksi lähti Intera Partners, joka sijoitti firmaan tämän ollessa pelkästään suunnitelma. Sijoitus on kantanut hedelmää – yrityksen liikevaihto kolmessa vuodessa noussut 160 miljoonaan euroon. Salamannopean kasvun on mahdollistanut Rentan ainutlaatuinen tapa yhdistää moderni kalusto ja digitaaliset palvelut paikallisen toimintatavan ja osaaminen kanssa.

Wifi-verkkojen suunnittelu- ja mittausohjelmistoja valmistavan Ekahaun historia on monipolvinen. 18 vuoden historiikkiin mahtuu it-kuplan puhkeaminen, 2008 vuoden lamasta selviäminen sekä pääomia ja lainarahoitusta yli 50 miljoonan euron edestä – unohtamatta lahjakasta tiimiä ja pitkäjänteistä sijoittajaa Nexit Venturesia. Vaikka kamppailua käytiin niin analyytikoiden ennustuksia kuin teknologijättien miljonaaluokan markkinointibudjettia vastaan, myytiin yritys syksyllä 2018 yhdysvaltalaiselle pörssiyhtiölle yli 100 miljoonalla eurolla.

“Kasvurakentajat -kilpailun finaaliin valikoituneiden yritysten ja pääomasijoittajien yhteistyö on ollut monella tapaa rohkeaa ja tavanomaisista odotuksista poikkeavaa. Intera Partners on sijoittanut ideavaiheessa olevaan yritykseen, vaikka perinteisesti buyout-sijoittajat etsivät kohteikseen selvästi vakiintuneita kasvuyrityksiä. Nexit Ventures on ollut puolestaan jopa 18 vuotta tukemassa Ekahaun kasvua, mikä on osoitus pääomasijoittajan pitkäjänteisestä sitoutumisesta kohdeyhtiöönsä. Lifelinen tuella Smartly on puolestaan edennyt suoraan kansainvälisille markkinoille ja onnistunut siinä erinomaisesti. Nämä kaikki ovat hienoja esimerkkejä siitä, minkälaista yhteistyötä pääomasijoittajat ja startup- ja kasvuyritykset voivat tehdä yhdessä”, sanoo Pia Santavirta, Pääomasijoittajat ry:n toimitusjohtaja.

“Tämän vuoden kisailijat olivat yleisesti erittäin kovatasoisia sekä buyout- että venture-sijoitusten puolella. Hienoa, että Suomesta löytyy näin kovan luokan kasvuyrityksiä. Kukin firma ja kasvutarina on aivan uniikki, mutta yhteisiäkin tekijöitä löytyy: innovatiivisuus, asiakaslähtöisyys sekä vahva draivi ja peräänantamattomuus menestymisen suhteen”, PwC:n pääomasijoitussektorin johtaja Hannu Suonio luonnehtii finalisteja.  

Smartly, Renta ja Ekahau pitchaavat Pääomasijoittajien Kevätseminaarissa 4.4. lavalla kasvutarinansa. Voittaja julkaistaan saman illan aikana. Kilpailun voittajan valitsee tuomaristo, johon on valittu pääomasijoitusalan asiantuntijoita.

Finalistien kasvutarinat julkaistaan maaliskuun toisella viikolla Pääomasijoittajien blogissa. Kasvurakentaja-kilpailun finaalia voi seurata myös suorana 4.4. livestreamin kautta.

 

Lisätiedot:

Pia Santavirta
Pääomasijoittajat, toimitusjohtaja
+358 40 546 7749
pia.santavirta@paaomasijoittajat.fi

Hannu Suonio
PwC, partneri, Private Equity Leader
+358 40 511 9324
hannu.suonio@pwc.com

Kasvunrakentaja 2019-kilpailusivu

Pääomasijoittajat ajaa pääomasijoittajien etuja Suomessa ja pyrkii tuomaan yleiseen tietoisuuteen pääomasijoittamisen positiivisia vaikutuksia kasvuyrityksiin ja tätä kautta Suomen kansantalouteen. Yhdistyksen jäsenenä on valtaosa suomalaisista pääomasijoitusyhtiöistä. Lisätietoja: www.paaomasijoittajat.fi, @FVCAfi. Pääomasijoittajat – Kasvun rakentajat.

PwC auttaa yrityksiä kasvamaan, toimimaan tehokkaasti ja raportoimaan luotettavasti jatkuvasti muuttuvassa toimintaympäristössä. Apunasi on Suomessa yli 1100 asiantuntijaa ympäri maan. Palveluitamme ovat liikkeenjohdon konsultointi, yritysjärjestelypalvelut, veroneuvonta, lakipalvelut, riskienhallinta sekä tilintarkastus- ja muut varmennuspalvelut. Tarkoituksenamme on rakentaa yhteiskuntaan luottamusta ja ratkaista asiakkaidemme merkittävimpiä ongelmia. Lisätietoja: www.pwc.fi, @PwC_Suomi.