Pääomasijoittajien kahdeksan ehdotusta tulevaisuuden Supercellien ja kasvuyhtiöiden pelastamiseksi ja tie ulos kriisitilanteesta

Jotta koronaviruksen aiheuttamasta kriisistä selvitään, tarvitsemme jatkossakin kasvuhaluisia yrityksiä. Hallitus on jo tehnyt lukuisia hyviä linjauksia suomalaisen yrittäjyyden tukemiseksi, mutta työtä on vielä jäljellä. Pääomasijoittajat ry ehdottaakin seuraavia toimenpiteitä:

1. Finnveran myöntämä ns. Fast Track -valtiontakaus on ulotettava  koskemaan myös yli miljoonan euron suuruisia lainoja. Näin myös isoon kasvuun tähtäävät pk-yritykset ja sitä suuremmat yritykset voivat saada riittävää kriisiapua nopeasti.

2-3. Erävoitto edunvalvonnassa! EU:n toimimaton pk-yrityksen määritelmä rajasi buyout-rahastojen kohdeyhtiöt korona-ajan rahoitusjärjestelyjen ulkopuolelle. Yhteistyössä TEM:n kanssa tunnistimme, että ongelmat olivat pitkälti korjattavissa EU-komissiolle tehtävällä notifikaatiolla – nämä ilmoitukset on nyt tehty, ja vastaukset saatu Finnveran osalta 20.4. ja Business Finlandin osalta 24.4. Finnveran pk-yrityksille suunnatut järjestelyt ovat nyt myös pääomasijoittajien kohdeyritysten käytettävissä ja Business Finlandin osalta prosessi on etenemässä.

4. Lupaaville startupeille on rakennettava oman pääoman ehtoinen vaihtovelkakirjalainaohjelma seed- ja startup-vaiheeseen. Ohjelman kokoluokka kahdelle vuodelle on ehdotuksemme mukaan 200 miljoonaa euroa ja se kattaisi noin 200-300 startup-yhtiötä. Järjestelyssä yksityisen sijoittajan osuus olisi 50 %. Järjestelyn hallinnointia on ehdotettu Business Finlandille, mutta todennäköinen osoite on Tesi.

5. Kansainvälisen kasvun scaleup -yhtiöille on luotava uusi oman pääoman ehtoinen rahoitusohjelma, jota Tesi hallinnoisi. Ohjelman kokoluokka olisi noin 150 miljoonaa euroa kahdelle vuodelle ja se kattaisi noin 60 scaleup-vaiheen startup-yhtiötä. Tässäkin järjestelyssä yksityisen sijoittajan osuus olisi 50 %.

6Kansainvälistä sijoittajaverkostoa on vahvistettava kriisiaikana yhteistyössä kotimaisten VC-sijoittajien, Slushin, Business Finlandin, Business Finland Venture Capitalin ja Tesin kanssa.

7. Säätiöiden sijoittamista suomalaisiin pääomasijoitusrahastoihin helpotettava.

8. Business Finland Venture Capitalille ja Tesille laajemmat valtuudet rahastosijoitusten tekemiseen koronakriisiin liittyvissä erityistapauksissa.

Lue ehdotukset liitteineen kokonaisuudessaan täältä.