Pääomasijoittajien listaamat yritykset tuottaneet osakesijoittajille pörssissä erinomaisesti

Viime vuosina Helsingin pörssiin listatuista yrityksistä yli puolet on pääomasijoittajataustaisia. Pääomasijoittajien listaamien yritysten anteihin osallistuminen on tuonut osakesijoittajille yli kolminkertaisen tuoton pörssin keskimääräiseen tuottoon verrattuna.

Pääomasijoittajat ovat sijoittaneet suomalaisiin kasvuyrityksiin 2,4 miljardia euroa vuosina 2014-2016. Nämä kohdeyritykset ovat pääomasijoittajien omistuksessa keskimäärin 3-7 vuotta, jonka jälkeen yrityksistä irtaudutaan, esimerkiksi listautumisen kautta.

Helsingin pörssin uusista yhtiöistä vuosina 2014-2017 yli puolet (51 %) on pääomasijoittajataustaisia, eli niissä on ollut pääomasijoittaja mukana listautumishetkellä tai aiemmin yrityksen kasvupolulla.

Tuoreimman analyysin mukaan osallistumalla vuoden 2015 maaliskuusta alkaen suomalaisten pääomasijoittajien kohdeyhtiöiden pörssilistauksiin osakesijoittaja on saanut jopa 70 % tuoton(1).  Samalla ajanjaksolla Helsingin pörssin tuottoindeksi (OMXHGI) on noussut 20 %.

”Pääomasijoittajat ovat onnistuneet tehtävässään hyvin, koska pääomasijoitusrahastot ovat tuottaneet rahastosijoittajilleen erinomaista tuottoa matalan korkoympäristön aikana”, kommentoi Suomen pääomasijoitusyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Juha Tukiainen. ”Lisäksi pörssilistautumisten jälkeen yhtiöt ovat jatkaneet kasvuaan ja sen myötä osakkeenomistajat ovat saaneet erinomaista tuottoa sijoitukselleen.”

Tukiaisen näkökulmasta pörssilistautuminen merkitsee yritykselle seuraavan kasvuharppauksen tekemistä.

”Listautumisella haetaan muun muassa omistajapohjan laajentamista”, Tukiainen kertoo. ”Tämä kasvattaa likviditeettiä ja tunnettuutta edelleen sekä Suomessa että ulkomaisten sijoittajien silmissä.”

Näin yrityksen menestymisen mahdollisuudet paranevat niin liiketoiminnan kasvattamisessa kuin sijoituskohteena yrityksen seuraavassa kasvuvaiheessa.

Suomen pääomasijoitusyhdistyksen tänään julkaisemalla pörssipotentiaalia omaavien yritysten listalla on erikokoisia ja eri kehitysvaiheissa olevia yrityksiä. Nämä yritykset saatetaan nähdä Helsingin pörssissä tulevina vuosina.

”Potentiaalisia pörssilistautujia pääomasijoittajien kohdeyrityksistä nähdään varmasti jatkossakin, sillä pääomasijoittajat ovat keränneet uusiin rahastoihinsa jo miljardi euroa uusia varoja viimeisen vuoden aikana”, kertoo pääomasijoitusyhdistyksen toimitusjohtaja Pia Santavirta. ”Nämä rahat sijoitetaan uusiin suomalaisiin kasvuyrityksiin.”

Myös Nasdaq Helsingin toimitusjohtaja Henrik Husman näkee yhtiöiden kiinnostuksen pörssilistautumista kohtaan jatkuneen vahvana.

”Erityisen ilahduttavaa on, että kasvuyhtiöt myös uusilta toimialoilta ovat löytäneet Nasdaq First North Finland -markkinapaikkamme”, Husman toteaa. ”First North on myös osoittanut toimivuutensa ponnahduslautana kohti pörssilistaa, sillä jo neljä suomalaisyhtiötä on toteuttanut tämän siirtymän.”

Lisäksi Nasdaq Helsinki on vastannut sijoittajien voimakkaasti kasvaneeseen kiinnostukseen vastuullista sijoittamista kohtaan julkaisemalla listayhtiöille vapaaehtoisen oppaan niiden vastuullisuusraportoinnin tukemiseksi.

Lisätiedot

Suomen pääomasijoitusyhdistys – FVCA
Toimitusjohtaja Pia Santavirta
Puh. 040 546 7749
pia.santavirta@fvca.fi

Nasdaq Helsinki
Toimitusjohtaja Henrik Husman
Puh. 09 6166 7208
henrik.husman@nasdaq.com

Potentiaalisia pörssilistautujia 2017-2021

Aava Mobile

Kreate

Renta

BCB Medical

Kämp Collection
Hotels

Royal Ravintolat

Bioretec

Lightneer

Silmäasema

Conexbird

Makia

Sitowise

Design Talo

M-Brain

Solita

Efecte

Med Group

Stella

Evac

Miradore

Swap.com

Forenom

Multitaction

Terveystalo

Gigglebug

Musti ja Mirri

Touhula

Ginolis

Naava

Transfluent

Harvia

Optiwatti

Transval

Kh-kiinteistöpalvelut

Primex Pharmaceuticals

Unisport-Saltex

KNL

Puuilo

Walki

Kotkamills

QMG

ZenRobotics

Lista on kerätty pääomasijoittajille lähetetyllä kyselyllä ja se on sitoumukseton. Yritykset ovat mahdollisia pörssilistautujia seuraavan viiden vuoden aikajaksolla, mutta lopullinen päätös riippuu monista tekijöistä.

Lisämateriaalit