Pohjoismaiden ensimmäinen vain tieteeseen sijoittava pääomasijoitusyhtiö tulee Suomesta – Inka Mero perusti uuden 50 miljoonan Voima Ventures -rahaston

Startup -sijoittaja Inka Meron perustama ja johtama uusi 50 miljoonan euron pääomasijoitusrahasto on Pohjoismaissa ensimmäinen laatuaan. Voima Ventures sijoittaa kasvuyhtiöihin, joiden fokus on tiede tai “deep tech” eli syväteknologia. Rahaston ankkurisijoittajia ovat VTT ja European Investment Fund (EIF).

Suomessa – kuten muuallakin Pohjoismaissa – tehdään yliopistojen, VTT:n ja tutkimuskeskusten toimesta maailmanluokan perus- ja soveltavaa tutkimusta, joka luo loistavat mahdollisuudet uusien kasvuyritysten rakentamiseen. Siksi Voima Ventures tahtookin toimia sillanrakentajana startup- ja tutkimuskentän välillä.

Tällä hetkellä vain hyvin pieni osa suomalaisesta startup- ja kasvurahoituksesta kanavoituu tiedelähtöisiin deep tech, eli syväteknologiayrityksiin. Jotta voimme olla globaalisti mukana ratkaisemassa muun muassa ympäristöön, terveydenhuoltoon ja energiaan liittyviä haasteita, tavoitteemme on yhdistää tiede ja tutkimus, vahva yrittäjäosaamisen sekä arvoa luova pääoma”, kertoo Voima Venturesin perustaja ja johtaja Inka Mero kertoo.

Voima Venturesin uusi rahasto tulee tekemään noin 25-30 sijoitusta, jotka vaihtelevat 150-500 000 euron siemenvaiheen sijoituksista 1-2 miljoonan euron kasvuvaiheen sijoituksiin. Kohdeyritykset tyypillisesti yhdistävät eri alojen tutkimus- ja teknologiaosaamista seuraavilta aloilta: elektroniikka, lääketiede, tekoäly ja ohjelmistot, bio- ja materiaalitekniikka sekä tuotantoprosessit.

VTT auttaa yhteiskuntaa kehittymään ja asiakkaita kasvamaan soveltavan tutkimuksen avulla. Globaalisti menestyvien spin off -yritysten luominen tutkimuksemme pohjalta on meille tärkeä keino tuottaa vaikuttavuutta. Onkin hienoa olla nyt investoija ja strateginen kumppani tässä uudessa pääomarahastossa. Voimme myös hyödyntää VTT LaunchPad -yrityshautomoamme Voima Venturesin ja muiden pääomasijoittajien kanssa tehtävässä yhteistyössä. Näin synnytämme yhteisvoimin uusia lupaavia startupeja. Olen varma, että tällä tavoin luomme uutta liiketoimintaa ja työpaikkoja Suomeen ja Eurooppaan“, sanoo VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara.

Voiman perustajatiimissä ovat mukana VTT Venturesin sijoitusjohtaja ja Vaaka Partnersin osakas Mikko Kumpulainen, kokeneet startup-sijoittajat Harry Santamäki ja Kalle Öhman sekä Slushin kautta Suomen kasvuyrityskentässä vaikuttanut Olga Balakina.

Aiomme rakentaa tiimin, joka pystyy kasvattamaan Voima Venturesin Pohjois-Euroopan johtavaksi deep tech -rahastoksi ja haemmekin osakastiimiin parhaillaan kahta uutta henkilöä”, kertoo Voima Venturesin toinen perustaja Mikko Kumpulainen.

Ankkurisijoittajia ovat VTT ja European Investment Fund (EIF), sekä yksityiset sijoitttajat. Rahastolla on sijoitussitoumuksia 38 miljoonaa euroa ja lopullinen tavoitekoko rahastolle on 50 miljoonaa euroa. Voima Ventures hallinnoi myös VTT:n vanhaa Ventures Oy:n sijoitussalkkua, johon lukeutuu muun muassa Solar Foods, Dispelix ja Paptic.

Lisätiedot
Inka Mero,
Managing Partner, Voima Ventures
+358 45 1214394

Voima Ventures
www.voimaventures.com