Senticasta Picnicin, La Torrefazionen ja hankintayhtiö Europicnicin pääomistaja

Suomalaisesta pääomasijoittajasta Senticasta tulee Picinic-yritysryppään pääomistaja, toimiva johto sekä Picnicin perustaja Mikael Swanljung perheineen jatkavat merkittävänä omistajana. “Tavoitteenamme on kehittää Suomen intohimoisin karhvilayritys ja levittäytyä koko maahan”, Picnicin toimitusjohtaja Petteri Laurikainen linjaa.

Picnic ja La Torrefazione -kahvilat sekä hankintayhtiö Europicnic saavat lisävoimaa kehitykseen ja kasvuun, kun Sentican hallinnoimat rahastot ja toimiva johto tulevat mukaan omistajiksi. Picnic yhtiöiden perustaja Mikael Swanljung perheineen jatkaa edelleen merkittävänä vähemmistöomistajana. Syntyvä yritys koostuu yhteensä 49 kahvilasta ja hankintayhtiöstä. Vuonna 2018 yhtiöiden liikevaihto oli yli 30 miljoonaa euroa. Viime vuonna Picnic myi miljoona uuniperunaa ja 1,1 miljoonaa täytettyä patonkia.

Uusia kahviloita uusilla paikkakunnilla

Lähivuosina tavoitteena on avata lukuisia uusia Picnic ja La Torrefazione -kahviloita ympäri Suomen. Ketjun kasvua tukee oma hankintayhtiö Europicnic, jolla on suuri merkitys laadukkaiden raaka-aineiden vastuullisessa hankinnassa. Picnicin perunat tulevat Kristiinankaupungin alueelta ja ulkokananmunat Somerolta ja Laitilasta. Kaikki ketjun kahviloiden liha on kotimaista ja toukokuussa lanseerattavat luomupinaattiletut tehdään käsin Juvalla.

Picnicin perustaja, Mikael Swanljung sanoo järjestelyn mahdollistavan perheyrityksen kehittämisen ja kasvun entistä vahvemmin. ”Haluamme edelleen olla osa Picnicin menestystarinaa ja siksi meille on erittäin tärkeää jatkaa merkittävänä omistajana yhtiössä. Olemme olleet kahvilakentän edelläkävijä Suomessa ja nyt pyrkimyksenämme on vahvistaa asemaamme entisestään. Europicnicille järjestely merkitsee mahdollisuutta laajentaa tuotevalikoimaamme ja palvella entistä paremmin omia kahviloita sekä muita asiakkaita.”

Jens Hampf perusti La Torrefazionen vuonna 2009 yhdessä Janina Hallbergin kanssa. ”Meitä on aina ohjannut intohimo kahviin. Nyt tapahtuva järjestely mahdollistaa La Torrefazionen kehittämisen eteenpäin ja asiakkaidemme palvelemisen jatkossa entistä useammassa paikassa”, Jens Hampf ja Janina Hallberg toteavat.

Petteri Laurikainen toimitusjohtajaksi

Yrityksen toimitusjohtajaksi on nimitetty Petteri Laurikainen, Picnic Finlandin nykyinen toimitusjohtaja. ”Olen todella iloinen Sentican mukaantulosta. Saamme yhtiöön vahvaa osaamista ravintola- ja ketjuliiketoiminnan johtamisesta. Uskon pääomasijoittajan tapaan kehittää yrityksiä kestävällä ja ripeällä tavalla”, Laurikainen kertoo. Kodin ulkopuolella syöminen kasvaa vahvasti ja kiinnostus ruoan alkuperää kohtaan ohjaa ostopäätöstä entistä enemmän. ”Haluamme olla kaikessa toiminnassamme suomalaisten luottamuksen arvoisia ja tehdä kestäviä valintoja”, Laurikainen sanoo.

Senticalla on Kotipizzan entisenä omistajana hyviä kokemuksia ketjuravintoloiden kasvattamisesta. ”Olemme todella innoissamme päästessämme mukaan tukemaan Picnicin, La Torrefazionen ja Europicnicin kehitystä”, Sentican partneri Johan Wentzel kertoo. ”Näissä yhtiöissä yhdistyy hieno mahdollisuus olla mukana laajalti suomalaisten arjessa maukkaalla, kiinnostavalla ja terveellisellä tavalla. Kotipizzan kehittäminen opetti meille laajan ketjun, oman hankinnan ja tunnetun brändin vahvuudet erinomaisen asiakaskokemuksen rakentamisessa”, Wenzel sanoo. ”Uskomme, että tällä kokonaisuudella on kaikki edellytykset menestyä ja kasvattaa jalansijaa alati muuttuvassa markkinassa.” Kauppa vaatii toteutuakseen kilpailuviranomaisen hyväksynnän.

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Petteri Laurikainen P. 0400 808 636, petteri.laurikainen@picnic.fi
Partneri Johan Wentzel, Sentica Partners Oy P. 040 733 9925, johan.wentzel@sentica.fi

Picnic on suomalaisten rakastama kahvilaketju. Kahviloita on pääkaupunkiseudun lisäksi mm. Rovaniemellä, Torniossa ja Oulussa. Kaikkiaan Picnicejä on 42 ja määrä lisääntyy vuosittain. Picnic tarjoaa aamiaista, lounasta, pikkusuolaista ja bakery-tuotteita – kahvia unohtamatta. Klassikkotuotteemme uuniperunat, patongit, keitot ja salaatit kuuluvat suomalaisten suosikkeihin. Picnicin perheyhtiön on perustanut Mikael Swanljung vuonna 1991. www.picnic.fi

La Torrefazione on Jens Hampf:n ja Janina Hallberg:n perustama kahvila, jossa suhtaudutaan intohimoisesti kahviin ja koulutetaan Suomen intohimoisimmat baristat. La Torrefazione syntyi vuonna 2009 Aleksanterinkadulle ja vuonna 2016 Picnic yhtiöt tuli kehitykseen mukaan. Nykyään La Torrefazione koostuu seitsemästä kahvilasta pk-seudulla ja Oulussa. Jens ja Janina jatkavat yhtiössä johtotehtävissä ja muun johtoryhmän tavoin yrityksen omistajina. www.latorre.fi

Europicnic syntyi vuonna 1993 tarpeesta tarjota Picnicissä tuoreita, paikan päällä paistettuja croissanteja ja patonkeja. Sittemmin Europicnic on kasvanut merkittäväksi hankinta- ja logistiikkayhtiöksi, joka palvelee lähes 500 asiakasta ympäri Suomen. Edelleen suuri osa Picnicin tuotteista tulee Europicnicin kautta. www.europicnic.fi

Sentica on riippumaton kotimainen pääomasijoittaja, joka keskittyy keskisuurten sekä pienten kotimaisten yritysten omistamiseen ja kehittämiseen. Sentica hallinnoi yhteensä noin 500 miljoonan euron pääomia, joiden sijoittajina ovat pääosin suomalaiset institutionaaliset sijoittajat ja eurooppalaiset rahastojen rahastot. www.sentica.fi