Woltin keräämä ennätyskokoinen sijoituspotti on hyvällä liiketoimintaidealla rakennettu lottovoitto Suomelle – monesta eri näkökulmasta

Vuonna 2014 perustettu Wolt on ottanut valtavia harppauksia – kymmenen ravintolan kanssa yhteistyötä tekevästä ruokalähettiyrityksestä on kasvanut kansainvälinen huippumenestyjä, joka operoi 23 eri maassa ja yli 30 000 ravintolan kanssa. Take away -ruuan oheen Wolt on laajentanut tarjontaansa muun muassa ruuan vähittäiskauppaan. Kovaa vauhtia kasvanut yritys tähyää jatkuvasti uusia tapoja laajentaa tarjontaansa.

Sijoituskierros ei ollut Woltille ensimmäinen, vaan se on kerännyt yhteensä 707 miljoonan edestä kasvurahaa. Edellinen kierros tehtiin 2020, heti koronakriisin iskiessä, ja silloin yritys kokosi noin 100 miljoonan potin. Sijoittajina tällä viikolla julkaistulla rahoituskierroksella oli lukuisia valtavia sijoitusrahastoja, kuten Iconiq Growth ja Tiger Capital sekä investointipankki Goldman Sachsin pääomasijoitusyksikkö. Rahoituskierrokselle osallistuivat myös sijoitusrahasto DST, ruotsalainen EQT Growth, KKR, Prosus, Coatue, 83North, Highland Europe, EQT Ventures ja Vintage Investment Parners. Aiemmin Woltin kasvua ovat vauhdittaneet muun muassa kotimaiset huippurahastot Inventure ja Lifeline Ventures.

Kuluttajalle Wolt on aika yksinkertainen – se tarjoaa nimellään varustetun sovelluksen, josta saat muutamalla napinpainalluksella ruokaa, kahvimaitoa tai vaikka kissanhiekkaa kuljetettuna suoraan kotiovellesi. Todellisuudessa taustalla on paljon muutakin, sillä Wolt on kehittänyt toimintamallinsa taustalle omat softat, joiden avulla esimerkiksi yhteistyöravintolat toimivat. Tästä kertoo lisää Elina Lappalainen analyysissaan Helsingin Sanomissa (26.1.2021), jonka voit lukea täältä.

Teknologisella osaamisella on tapana versoa. Esimerkiksi Woltin tapa sujuvoittaa kuljetusketjuja voi hyvinkin siirtyä jonkin toisen toimialan käyttöön. Samalla tavalla hyvät yritykset kasvattavat uusia yrittäjiä: kannuksensa wolteissa ja supercelleissä ansainneet pellepelottomat uskaltavat lähteä luomaan uutta ja perustamaan ja rahoittamaan uusia yrityksiä. Rohkea yrittäjäsukupolvi luo hyvinvointia myös liike-elämän ulkopuolella, ja siitä on hyvänä esimerkkinä muun muassa Me-Säätiö, joka on Supercellin Paanasen ja Kodisojan perustama, lasten ja nuorten eriarvoisuuden vähentämiseen pyrkivä säätiö.

Uskomme, että Slushin kasvattaman sukupolven yrittäjät ovat niitä, jotka polkaisevat käyntiin Suomen seuraavan kasvuvaiheen.

Sen lisäksi että toimivat yrittäjyyskasvattamoina, Wolt ja kumppanit tekevät tärkeää pioneerityötä ja ovat esimerkkejä muille. Kotimaiset menestystarinat lisäävät sekä rohkeutta yrittää että asettaa tavoitteet yrityksen suhteen korkealle – ja se vaatii myös halua ottaa riskejä. Kaikista yrityksistä ei tule yksisarvisia, mutta mitä enemmän lupaavia ehdokkaita meillä on, sitä enemmän menestystarinoitakin syntyy.

Myös kansainvälisten sijoittajien kiinnostus maailman reunalla sijaitsevaa Suomea kohtaan kasvaa. Teknologinen osaamisemme on huippulaatua, ja sitä kannattaa markkinoida ympäri maailmaa isoilla muskeleilla. Näemme vain mahdollisuuksia siinä, että kasvuyrityksemme saavat vetoapua monilla eri kotimarkkinoilla toimivilta rahastoilta. Kansainvälistyminen hyödyttää myös kotimaista rahastokenttää, sillä verkostojen laajentuessa globaalisti myös osaaminen lisääntyy.

Woltin listautumisesta puhutaan jo, ja mahdollista kotimarkkinaa spekuloidaan. Esimerkiksi Nasdaq New York onnitteli jättimäisellä valotaululla Woltia rahoituskierroksen keräämisestä – voiko Suomi-brändille parempaa mainosta toivoa?

Ennustimme hiljattain Helsingin Sanomille, että suomalaiset startupit tulevat saamaan miljardilla eurolla sijoituksia vuonna 2023, mutta voi hyvinkin olla, että ylitämme tuon rajan jo tämän vuoden aikana. Se on kuitenkin vasta alkua: haluamme, että sama trendi on pysyvä ja samaan pystytään joka vuosi tästä eteenpäin. Vuonna 2019 päästiin puoleen miljardiin. Keväällä 2021 julkaisemme vuoden 2020 luvut, ja meillä on kaikki syyt odottaa, että pääsemme jälleen kertomaan ennätysmäisistä sijoituksista.