Suomalaisiin startup-yhtiöihin sijoitettiin ennätykselliset yli puoli miljardia euroa vuonna 2019, mutta miten yrityksille käy jatkossa?

Jo toisena vuonna peräkkäin suomalaiset startupit ja aikaisen vaiheen kasvuyhtiöt saivat sijoituksia yli puoli miljardia euroa, yhteensä 511 miljoonaa euroa. Pääosa vuoden 2019 rahoituksesta tuli ulkomaisilta sijoittajilta, yhteensä 295 miljoonaa euroa. Kotimaiset startupit ovat taas osoittaneet nousseensa kilpailemaan parhaimmista kansainvälisistä sijoittajista. Suomalaisten yhtiöiden – juuri niiden tulevien Supercellien – menestymisen edellytykset on kuitenkin turvattava myös vaikeina aikoina.

Pääomasijoittajat ry ja Finnish Business Angels Network ry (FiBAN) ovat keränneet tiedot suomalaisiin startup-yrityksiin viime vuonna tehdyistä sijoituksista. Sijoitussumma kipusi uuteen ennätykseen, 511 miljoonaan euroon.

”Yli miljardi euroa sijoituksina kahdessa vuodessa osoittaa suomalaisten startupien laadun nousseen jälleen uudelle tasolle. Nyt meidän on varmistettava, että kotimaiset startupit saavat tarvittavan tuen niin sijoittajilta kuin valtioltakin kriisiajan ylittämiseksi”, kommentoi Pääomasijoittajat ry:n toimitusjohtaja Pia Santavirta.

Pääomasijoittajat työskentelevät tällä hetkellä hartiavoimin sen eteen, että mahdollisimman monella yrityksellä olisi valmiudet selviytyä kriisitilanteesta ja rakentaa tulevaisuudessa uutta kasvua. Suomen hallitus on myös tehnyt paljon välttämättömiä ja hyviä ratkaisuja yritysten tueksi.

On kuitenkin väistämätöntä, että startup-yrityksiä kohtaa lähikuukausina rahoitusshokki, kun ulkomaiset sijoittajat aiempien kriisien tapaan vetäytyvät uusilta sijoituskierroksilta. Vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen ulkomaiset VC-sijoitukset palasivat aiemmalle tasolleen vasta viisi vuotta myöhemmin vuonna 2013.

”Jos finanssikriisin skenaario toteutuisi sellaisenaan uudelleen, startup-yritysten saamat sijoitukset saattaisivat tippua puolesta miljardista noin 200 miljoonaan euroon, vuoden 2013 tasolle. Yksistään ulkomaisten sijoittajien osuus tippui 58 % vuosina 2008-2009. Jos koronakriisi pääsee vaikuttamaan samalla tavalla, meillä voi olla edessämme ainakin viiden vuoden työ, kunnes pääsemme sijoituksissa takaisin kriisiä edeltävään vuoden 2019 tasoon”, jatkaa Santavirta.

”Suomen VC-markkina ja startup-yritykset ovat nyt vahvempia ja ulkomaisten sijoittajien kiinnostus ja sijoitusvolyymi aivan toisella tasolla kuin edellisen kriisin aikana. Sitä suuremmalla syyllä meidän pitää tehdä kaikkemme, että tehty työ ei valu hukkaan ja että pääsemme takaisin vähintään viime vuoden tasoon kiinni mahdollisimman pian kriisin jälkeen”, toteaa Santavirta.

”Huolehtimalla startupeista ja startup-ekosysteemistä poikkeusaikana lähetämme lisäksi vahvan viestin kansainvälisille sijoittajille: tänne kannattaa sijoittaa myös kriisin jälkeen.”

 


Pääomasijoittajien kolme ehdotusta startup-talven välttämiseksi

EHDOTUS 1: Alkuvaiheen lupaaville startup-yhtiöille on luotava uusi oman pääoman ehtoinen vaihtovelkakirjalainan ja avustuksen yhdistelmäpaketti seuraavan 24 kk ylittämiseksi.

EHDOTUS 2: Tesin rooli myöhemmän vaiheen startup-yhtiöiden rahoitusjärjestelyissä selvitettävä ja on painotettava oman pääoman ehtoisia sijoituksia ja/tai vaihtovelkakirjalainoja.

EHDOTUS 3: Kotimaisen säädösesteen takia yleishyödyllisten säätiöiden 20 miljardin euron sijoitusvarallisuudesta vain pieni osa kanavoituu pääomasijoitusrahastojen kautta suomalaisille startup- ja kasvuyrityksille. Ongelma on korjattavissa yksinkertaisella ja nopeasti toteutettavissa olevalla säädösmuutoksella. Ehdotus on Suomen hallitusohjelman mukainen, se vastaa eurooppalaista käytäntöä eikä se aiheuta veromenetyksiä valtiolle. Tarvitsemme kaikki kotimaiset yksityiset pääomat nyt pikaisesti töihin tilanteessa, jossa ulkomaiset sijoittajat vetäytyvät Suomen markkinoilta koronakriisin seurauksena.

Lue lisätiedot yhdistyksen ehdotuksista täältä:

Ehdotukset 1 ja 2 
Ehdotus 3


 

Lisätiedot:

Pia Santavirta
Pääomasijoittajat ry, toimitusjohtaja
+358 40 546 7749
pia.santavirta@paaomasijoittajat.fi

 

Jonne Kuittinen
Operations manager, tilastotiedustelut
044 333 3276
Jonne.Kuittinen@paaomasijoittajat.fi

 

Saara Vettenranta
Head of Communications
040 723 3516
Saara.Vettenranta@paaomasijoittajat.fi

 

Lue lisää pääomasijoittamisen merkityksestä Suomessa: https://paaomasijoittajat.fi/wp-content/uploads/2019/05/Paaomasijoittamisen-merkitys-Suomessa.pdf

 

Pääomasijoittajat ry tekee pääomasijoitusalan edunvalvontaa. Edustamme monipuolista sijoittajajoukkoa, joka rakentaa kestävää kasvua ja jonka kohdeyritykset työllistävät yli 94 000 työntekijää.

 Pääomasijoittajat – Kasvun rakentajat