Suomalaisilla startupeilla historian toiseksi paras puolivuotinen venture capital -rahoituksessa

Tiedotteet

Suomalaiset startupit ovat keränneet vuoden ensimmäisen puoliskon aikana merkittävän summan venture capital -sijoittajilta. 276 miljoonan potti on historian toiseksi paras puolivuotinen. Summasta 159 miljoonaa tuli kotimaisilta sijoittajilta ja 117 miljoonaa ulkomaisilta sijoittajilta. Erityisesti siemenvaiheen sijoitusten määrä kasvoi erittäin merkittävästi. Myös suomalaisten venture capital -rahastojen tilanne on ollut alkuvuoden aikana hyvä sekä sijoitusten että varainkeruun näkökulmasta.

Isoja sijoituskierroksia keräsivät alkuvuonna esimerkiksi satelliittiteknologiaa kehittävä Iceye, käytettyjä puhelimia huoltava ja myyvä Swappie, vihreän vedyn tuottaja P2X Solutions ja relaatiotietokantajärjestelmiä kehittävä MariaDB. Lisäksi alun perin startupista ponnistaneet kasvuraketit ovat keränneet myöhemmän kasvuvaiheen growth-rahoitusta: Relex 500 miljoonaa ja Aiven 200 miljoonaa. Näistä summista valtaosa on pääomasijoituksia, mutta ne eivät ole mukana venture capital -tilastoissa.

Siemenvaiheen eli hyvin varhaisen vaiheen startup-sijoituksissa nähtiin ensimmäisen vuosipuoliskon aikana hurja nousu: kotimaiset ja ulkomaiset venture capital -sijoittajat sijoittivat alkuvaiheen startupeihin lähes 60 miljoonaa. Koko vuoden 2021 aikana suomalaiset siemenvaiheen startupit keräsivät rahoitusta 43 miljoonaa, eli summa on pelkästään puolessa ohittanut koko viime vuoden reilusti. Vuonna 2020 siemenvaiheen rahoitusta kerättiin yhteensä 17 miljoonaa. Alkuvuoden 2022 aikana siemenrahoitusta sai 51 yritystä, mikä on myös runsaasti edelliseen vuoteen verrattuna: vuonna 2021 siemenrahoitusta venture capital -sijoittajilta sai yhteensä 60 yritystä.

“Tulevaisuuden kannalta merkittävää on, että erityisesti siemenvaiheen startup-sijoitukset ovat nousseet näin merkittävästi. Se merkitsee sitä, että meillä on entistä laajempi pohja uusien menestystarinoiden rakentamiseksi”, kertoo Pääomasijoittajat ry:n toimitusjohtaja Pia Santavirta.

Suomalaisilla venture capital -rahastoilla vahva alkuvuosi sekä sijoituksissa että varainkeruussa

Suomalaisten venture capital -rahastojen tekemät sijoitukset ovat myös ennätyslukemissa: kuluvan vuoden ensimmäisen puoliskon aikana ne sijoittivat 228 miljoonaa euroa kotimaisiin ja ulkomaisiin startupeihin. Suomalaiset rahastot tekevät reilusti kansainvälisiä sijoituksia: jo 39 % sijoituksista tehdään ulkomaisiin startupeihin.

“Kansainvälisyys on isossa osassa venture capital -markkinoilla, ja sijoitusten tekeminen ulkomaisiin yrityksiin kertoo siitä, että suomalaiset rahastot kilpailevat samassa sarjassa eurooppalaisten verrokkiensa kanssa”, lisää Santavirta.

Vuoden ensimmäinen puolikas on myös rahastojen oman varainkeruun näkökulmasta ollut erittäin vahva. Sijoitettavia varoja on kerätty rahastoihin yhteensä 327 miljoonaa. Viimeisen kolmen ja puolen vuoden aikana suomalaisiin rahastoihin on kerätty yhteensä 1,3 miljardia euroa.

Uusia rahastoja on julkaistu alkuvuoden aikana: Innovestor julkaisi terveystieteisiin sijoittavan 120 miljoonan rahaston, FOV Ventures metaversumiin sijoittavan 25 miljoonan rahaston ja Butterfly Ventures tiedelähtöisiin teknologiayrityksiin ja laiteinnovaatioihin sijoittavan 100 miljoonan rahaston. Rahastot on ilmoitettu niiden tavoitellun koon mukaan.

Pääomasijoitusbarometrin mukaan sijoitusmahdollisuuksia riittää, mutta taivaalla on myös tummia pilviä

Lokakuussa kerätyn pääomasijoittajien markkinatunnelmia seuraavan pääomasijoitusbarometrin mukaan suomalaiset venture capital -sijoittajat näkevät, että hyvien sijoitusmahdollisuuksien määrä on pysynyt kutakuinkin ennallaan puolen vuoden takaiseen verrattuna. Aikaa ja resursseja on kuitenkin kulunut aiempaa enemmän nykyisten kohdeyritysten tukemiseen.

Ulkomaisten sijoittajien löytämisen kohdeyrityksille katsotaan olevan hieman hankalampaa kuin aiemmin.

Epävakaa maailmantilanne näkyy ehkä erityisesti siinä, että kansainvälisessä venture capital -markkinassa on havaittavissa varovaisuutta. Kolmas vuosineljännes esimerkiksi näyttäisi Yhdysvaltojen ja Euroopan markkinassa vuoden alkupuoliskoa selkeästi heikommalta”, sanoo Santavirta.

Barometrin mukaan suomalaiset sijoittajat arvioivat myös varainkeruun muuttuneen hankalammaksi puolen vuoden takaiseen verrattuna.

“Takana on nyt useampi erittäin hyvä varainkeruuvuosi, ja se tarkoittaa sitä, että lupaaville ja kasvukykyisille startupeille on rahoitusta tarjolla. Varainkeruuympäristöstä on kuitenkin huolehdittava, jotta kasvuhaluiset yritykset saavat rahoitusta jatkossakin”, päättää Santavirta.

Lue lisää täältä.

Lisätiedot:

Pääomasijoittajat ry
Toimitusjohtaja
Pia Santavirta
pia.santavirta@paaomasijoittajat.fi
+358 40 546 7749

Pääomasijoittajat ry:n pääomasijoitusbarometrin vastaukset kerättiin 19.-24.10.2022. Kyselyn tarkoituksena on kartoittaa pääomasijoittamisen sekä startup- ja kasvuyritysten rahoituksen tilannekuvaa. Kysely lähetettiin suomalaisten pääomasijoitusyhtiöiden 483 työntekijälle, ja vastauksia saatiin yhteensä 103 henkilöltä. Vastaaminen oli mahdollista tehdä anonyymisti, mutta täytettyjen henkilötietojen perusteella kyselyyn osallistuttiin vähintään 37 eri pääomasijoitusyhtiöstä.

Lue seuraavaksi

Tiedotteet

Kasvupaketissa otettu askel oikeaan suuntaan – yksinkertaisella säädösmuutoksella mahdollista tukea kotimaista kasvua

Pääomasijoittajat ry ja Säätiöt ja rahastot ry antavat hallitukselle kiitosta sen kehysriihessä tekemistä kestävään kasvuun tähtäävistä päätöksistä ja konkreettisista toimista.…
Lue artikkeli