Uusi raportti: Suomalaisten startupien saamista pääomasijoituksista yli puolet tulee ulkomailta, 42 eri maasta

Kotimaiset startupit herättävät kansainvälistä kiinnostusta, ja jo yli puolet suomalaisten startupien saamista sijoituksista tulee ulkomailta. Startupeja rahoittavien kansainvälisten venture capital -sijoittajien Suomeen sijoittama summa on yhdeksänkertaistunut alle kymmenessä vuodessa. Vuodesta 2013 alkaen suomalaisiin startupeihin on sijoittanut 272 ulkomaista venture capital -sijoittajaa yhteensä 42 maasta.

”Startup-ekosysteemiä on kehitetty Suomessa erittäin kunnianhimoisesti, ja se näkyy tuloksissa: Kotimaisten startup-yritysten saaman rahoituksen kokonaismäärä on yli nelinkertaistunut alle kymmenessä vuodessa, ja suomalaiset startupit keräävät eniten venture capital -sijoituksia Euroopassa suhteessa bruttokansantuotteeseen”, kertoo Pia Santavirta, Pääomasijoittajat ry:n toimitusjohtaja.

Vuodesta 2013 alkaen suomalaisiin startup-yrityksiin on sijoittanut 272 kansainvälistä venture capital -sijoittajaa, jotka ovat yhdessä rahoittaneet 235 suomalaista startupia.

Suomalaisyritysten lisäksi tämä ulkomaisten pääomasijoittajien joukko on ollut mukana kehittämässä muun muassa Netflixin, Dropboxin, Spotifyn, Facebookin ja Slackin menestystarinoita.

”Kansainvälisten sijoittajien mukanaan tuoma eri markkina-alueiden tuntemus ja laajemmat yhteistyöverkostot antavat hyvän pohjan sille, että kotimaiset yritykset saavat tukea kasvaakseen kansainvälisesti merkittäviksi toimijoiksi”, jatkaa Pääomasijoittajat ry:n uusi puheenjohtaja ja pohjoismaisen pääomasijoitusyhtiö Verdanen partneri Janne Holmia.

Suomeen sijoittaneet pääomasijoittajat tulevat 42 eri maasta. Euroopan maista aktiivisimmat sijoittajat tulevat Iso-Britanniasta (41 venture capital -sijoittajaa), Saksasta (24) ja Ruotsista (22).  Globaalisti Suomeen tehdään eniten sijoituksia Yhdysvalloista (83). Euroopan ulkopuolelta Suomeen sijoitti yhteensä 114 sijoittajaa.

Suomessa aktiivisin ulkomainen venture capital -sijoittaja on tanskalainen Heartcore Capital, joka on tehnyt 16 sijoitusta Suomeen. Yhtiö on sijoittanut muun muassa pelialan yrityksiin kuten Futureplayhin, Seriouslyyn ja Traplight Gamesiin.

Toiseksi eniten sijoituksia on tehnyt EQT Ventures, joka on sijoittanut Suomessa esimerkiksi Woltiin ja Varjoon. Kolmanneksi aktiivisin sijoittaja on Creandum, jonka sijoituskohteisiin lukeutuvat muun muassa Small Giant Games ja KNL Networks.  Molemmat ovat globaalisti merkittäviä aikaisen vaiheen pääomasijoittajia Ruotsista.

Seuraavaksi aktiivisimmat ovat brittiläiset Northzone ja Initial Capital. Yhdysvalloista aktiivisin sijoittaja on True Ventures.

Kotimaisten sijoittajien ja ulkomaisten sijoittajien yhteistyö

Suomessa tyypillisesti yli 10 miljoonan euron sijoituskierrokset tehdään aina yhdessä ulkomaisten sijoittajien kanssa. Kansainvälisistä rahoituskierroksista 83 % kohdistuu suomalaisten enkeli- ja pääomasijoittajien salkkuyhtiöihin tai ne tehdään yhdessä suomalaisten sijoittajien kanssa.

“Uusien globaalien menestystarinoiden rakentaminen edellyttää kotimaisten ja ulkomaisten sijoittajien vahvaa yhteistyötä.  Suomalaisten sijoittajien vuosien ajan rakentamat kansainväliset verkostot ovat osoittaneet arvonsa keskellä koronakriisiäkin. Suomi on ollut yksi nopeimmin kasvavista startup-keskuksista Euroopassa”, kertoo Pia Santavirta.

“Teemme sijoitukset aina yhdessä paikallisten enkeli- tai venture capital -sijoittajien kanssa. Suomen startup-ekosysteemi on juuri nyt erityisen kiinnostava, minkä vuoksi laajensimme tiimiämme vuoden alussa Suomeen”, kertoo englantilaisen pääomasijoitusyhtiö PROfounders Capitalin osakas Sean Seton-Rogers.

Pääomasijoittajat ry:n tekemä selvitys ulkomaisista venture capital -sijoittajista Suomessa perustuu vuoden 2013 ja helmikuun 2021 välillä julkisista lähteistä kerättyihin tietoihin.

Lisätiedot:

Linkki raporttiin

Linkki raportin diaesitykseen

Pia Santavirta
Pääomasijoittajat ry, toimitusjohtaja
+358 40 546 7749
pia.santavirta@paaomasijoittajat.fi

Pääomasijoittajat ry (FVCA) tekee pääomasijoitusalan edunvalvontaa. Edustamme monipuolista sijoittajajoukkoa, joka rakentaa kestävää kasvua ja jonka kohdeyritykset työllistävät yli 70 000 työntekijää.

Pääomasijoittajat – Kasvun rakentajat

Twitter | Facebook | LinkedIn | Instagram | Mediapankki | Tilaa uutiskirje