Voima Ventures sijoittaa tiedelähtöiseen ElFykseen, joka mullistaa mustan piin avulla valon mittaamisen mm. turvallisuusalalla, lääketieteessä ja älykelloissa

Aalto-yliopistosta ponnistanut ElFys on ensimmäinen yritys maailmassa, joka on onnistunut keräämään ja hyödyntämään jokaisen tarkasteltavasta kohteesta tulevan valonsäteen. ElFys on kerännyt 700 000 euron siemenrahoituksen Voima Venturesilta, pohjoismaiden ensimmäiseltä puhtaasti tiedelähtöisiin kasvuyhtiöihin ja syväteknologiaan sijoittavalta rahastolta.

Suomalainen startup ElFys haluaa mullistaa tavan, jolla mittaamme, keräämme ja hyödynnämme valon avulla saatavissa olevan tiedon. Aalto-yliopiston tutkijatiimin perustama yritys on ensimmäinen maailmassa, joka on yhdistänyt aurinkokenno- ja valon ilmaisinten tutkimuksen uudella tavalla hyödyntämällä mustaa piitä valonilmaisimissa. Kahden tutkimusalan yhteensaattaminen auttoi ElFystä kehittämään teknologian, joka pystyy keräämään käytännössä 100 % valonlähteen lähettämistä säteistä.

“Monet valotunnistusteknologiat keräävät talteen vain kaksi kolmasosaa valonsäteistä, kun taas me pystymme keräämään ne kaikki. Niinpä uskallan sanoa, että teknologiamme avulla pystymme merkittävästi parantamaan minkä tahansa valon mittaamista hyödyntävän laitteen suorituskykyä”, toimitusjohtaja Mikko A. Juntunen kertoo.

 

Rajattomia sovelluksia turvallisuudesta lääketieteeseen ja älykelloihin 

Tulevaisuudessa valon mittaamista hyödyntävät sovellukset tulevat olemaan kaikkialla ympärillämme – tai oikeastaan, ne ovat jo. Niitä löytyy esimerkiksi autoista, matkapuhelimista, älykelloista, sekä sadoista lääketeknologian laitteista. ElFys uskoo pystyvänsä mullistamaan kaikkien vastaavien laitteiden toimintakyvyn.

“Missiomme on tehdä maailmasta turvallisempi paikka. Työskentelemme jo tällä hetkellä turvallisuus- ja valvontateknologian, kuten lentokenttien turvatarkastuslaitteiden kuvanlaadun parantamiseksi. Tulevaisuudessa näemme, että ElFyksen merkittävin vaikutus voidaan saavuttaa lääketieteessä. Teknologiamme tarjoaa jo nyt yhtä laadukkaita röntgenkuvia kuin nykyiset laitteet, mutta siihen tarvitaan 30 % vähemmän haitallista säteilyä”, Juntunen avaa.

ElFyksen sijoittajiin kuuluu nyt myös Voima Ventures, pohjoismaiden ainoa puhtaasti tiedelähtöisiin kasvu- ja syväteknologiayrityksiin sijoittava pääomasijoitusrahasto. Voima Ventures tiimi vaikuttui paitsi ElFyksen kyvystä mullistaa laaja kirjo jo markkinoilla olevia laitteita, myös sen potentiaalista olla mukana luomassa kokonaan uusia tuotekategorioita tulevaisuudessa.

“Valotunnistus on yksi niistä syväteknologian alueista, jolla on suuri mahdollisuus parantaa elämänlaatuamme. Olemme erityisen innostuneita ElFyksen mahdollisuudesta olla mukana kehittämässä täysin uusia tuotteita esimerkiksi lääketieteessä ja turvallisessa kuvantamisessa. Tulevaisuudessa esimerkiksi ElFyksen valosensorointiin perustuva älykello voisi seurata seurata nykyistä tarkemmin potilaiden ja vanhenevan väestön eri elintoimintoja ja puutostiloja”, Voima Venturesin toimitusjohtaja ja perustaja Inka Mero kertoo.

Yrityksellä on parhaillaan käynnissä useampi pilottihanke turvallisuus- ja valvonta-alan johtavien toimijoiden kanssa. ElFys uskoo pystyvänsä kertomaan projekteistaan julkisesti ensi vuoden aikana. Uuden rahoituksen voimin pyritään vahvistamaan ElFyksen tuotekehitys- ja myyntitiimejä, ja siten siivittämään yrityksen kansainvälistä kasvua.

 

ElFys Oy

ElFys perustettiin syksyllä 2017 kaupallistamaan perustajiensa Aalto-yliopiston tutkimusryhmässä keksimä uudenlainen aikaisempaa huomattavasti parempi tapa valmistaa äärimmäisen herkkä optinen sensori, valodiodi. Nanoteknologiseen mustaan piihin ja atomikerroskasvatukseen perustuva teknologia tarjoaa ylivertaisen herkkyyden 200-1100 nm valon aallonpituusalueella. Keksinnön avulla voidaan parantaa minkä tahansa valon mittaukseen perustuvan sovelluksen tai laitteen suorituskykyä.

www.elfys.fi 

 

Voima Ventures

Voima Ventures on Pohjoismaiden ensimmäinen vain tiedelähtöisiin kasvuyhtiöihin  ja syväteknologiaan sijoittava 40 miljoonan euron pääomasijoitusrahasto. Voima Ventures on perustettu vuonna 2018 ja sen  perustaja ja johtaja on start up -sijoittaja Inka Mero. Rahaston ankkurisijoittajia ovat VTT ja European Investment Fund (EIF). Voima Ventures hallinnoi myös VTT:n vanhaa Ventures Oy:n sijoitussalkkua, johon lukeutuvat muun muassa Solar Foods, Dispelix ja Paptic.

www.voimaventures.com