Vuodesta 2022 odotettiin kenties ensimmäistä normaalimpaa vuotta koronapandemian jälkeen – valtaosa rajoituksista poistui ja ihmisiä on saanut tavata kasvokkain. Venäjän hyökkäys Ukrainaan keväällä 2022 kuitenkin ravisteli miljoonien ihmisten elämää. Inhimillisen kärsimyksen lisäksi sota vaikutti talouteen, ja energian ja polttoaineen saatavuus asetti vaatimuksia monille toimialoille ja teki esimerkiksi markkinoiden kehityksen ennustamisesta haastavaa. Kaikesta huolimatta vuoden aikana kasvua on kuitenkin rakennettu aktiivisesti – vuoden ensimmäisellä puoliskolla sijoituksissa kolkuteltiin ennätyslukemia. Niistäkin pääset lukemaan lisää tästä vuosikatsauksesta.
Pääomasijoittajat ry:tä pyöritti toimitusjohtajamme Pia Santavirta koko tiimimme avustuksella. Hoidamme energisellä otteella kaikki yhdistyksen jäsenpalvelut, viestinnän ja teemme toimialan edunvalvontaa. Vaikka meillä jokaisella on oma tonttimme, työskentelemme yhdessä.
Yhdistyksen tiimiin kuuluivat alkuvuodesta Pian lisäksi Jonne Kuittinen ja Saara Vettenranta. Tapahtumista ja jäsenpalveluista vastaava Salla Sorsa, viestinnän harjoitteija Joonas Kallonen ja analyytikkoharjoittelija Topi Pöyhönen aloittivat yhdistyksessä tammikuussa.
Loppukeväästä tiimimme vahvistui entisestään, kun Juulia Korkiavaara palasi meille vastaamaan tapahtumista ja tekemään sisällöntuotantoa, Suvi Collin tuli tiimiin vastaamaan ESG- ja lakipuolesta ja Heta Pirttijärvi aloitti viestinnän harjoittelijana. Salla Sorsa ja Joonas Kallonen siirtyivät alumniverkostoomme ja aloittivat uusissa tehtävissä toisaalla.
Vuosi 2023 alkaa uudella tavalla, kun Pia Santavirta siirtyy Tesin toimitusjohtajaksi ja Anne Horttanainen aloittaa yhdistyksemme toimitusjohtajana.
Hallituksen puheenjohtajana jatkoi Janne Holmia (Verdane) ja varapuheenjohtajana Hallituksen varsinaisina jäseninä jatkoivat Juhana Kallio (Intera Partners), Pirkka Palomäki (Maki.vc), Marika af Enehjelm (Norvestor) ja Riku Asikainen (Evli Growth Partners). Hallituksen uusiksi varsinaisiksi jäseniksi valittiin Juha Peltola (Vaaka Partners), Jussi Sainiemi (Voima Ventures) ja Mia Sirkiä (Saari Partners).
Hallituksen lisäksi yhdistyksen toiminnassa näkyvät vahvasti työryhmämme. Vuonna 2022 toimivat seuraavat varsinaiset työryhmät:
Lakityöryhmä
Verotyöryhmä
BO-työryhmä
VC-työryhmä
Tutkimustyöryhmä
Viestintätyöryhmä
Seurantatyöryhmä
ESG-työryhmä
Työryhmien kokoonpanot on julkaistu yhdistyksen verkkosivuilla.
Haluamme kiittää kaikkia työryhmiin osallistuneita panoksestanne!
Saamme aloittaa tulevan vuoden 2023 kaikkiaan 183 jäsenen voimin!
Oletko kiinnostunut liittymään jatkuvasti kasvavaan jäsenistöömme? Lue lisää jäseneduista ja jäsenyyden hakemisesta täältä!
Vuonna 2022 yhdistykseemme liittyi 20 uutta jäsentä.
Yhdistyksen jäsenkuntaan kuuluvat venture capital-, growth- ja buyout –sijoittajat sekä rahastosijoittajat varsinaisina jäseninä. Tämän lisäksi jäsenkuntaan kuuluvat muut pääomasijoittajat, joihin kuuluvat corporate venture –sijoittajat, family officet ja muut tasesijoittajat. Liitännäisjäseniin kuuluvat pääomasijoitusalan, startup- ja kasvuyhtiöiden parhaat palveluntarjoajat.
Esittelemme yhdistyksen uusia jäseniä blogissamme. Vuonna 2022 julkaistut esittelyt löydät tästä:
Jäsenpalveluihimme kuuluu esimerkiksi järjestämämme lukuisat koulutukset ja seminaarit, monipuolinen viestintäyhteistyö ja jäsenkirjeet ja tiedotteet. Lisäksi jäsenistömme saa kauttamme alennuksia moniin toimialan tärkeisiin tapahtumiin. Edunvalvonnassa toimimme pääomasijoitusalan yhteisenä äänenä ja jaamme jäsenistöllemme tietoa esimerkiksi ajankohtaisista, alaan liittyvistä lainsäädäntöhankkeista.
Vuonna 2022 järjestimme yhteensä 20 tapahtumaa ja webinaaria, joihin ilmoittautui mukaan yli 2400 osallistujaa. Järjestämme vuosittain sekä useita koulutustilaisuuksia että vapaamuotoisia verkostoitumistapahtumia jäsenillemme, usein yhteistyössä jäsenyritystemme kanssa. Vuonna 2022 koulutuksia järjestettiin muun muassa vastuullisuuteen liittyvästä sääntelystä, asiakastietojen sääntelyvaatimuksista ja immateriaalioikeuksien merkityksestä sijoituksen elinkaaren aikana.
Yhdistyksen vuoden päätapahtuma eli Kevätseminaari olikin tänä vuonna Syysseminaari! Seminaari päästiin kahden vuoden koronatauon jälkeen vihdoin järjestämään 5.10. Sokos Hotel Presidentissä, ja mielenkiintoiset puheenvuorot ja verkostoitumismahdollisuudet houkuttivat tänäkin vuonna paikalle 330 osallistujaa.
Syysseminaarin ohjelma sisälsi muun muassa PwC:n kanssa toteutetun vaikuttavuustutkimuksen esittelyn, vastuullisuuteen liittyviä Fireside Chat-keskusteluja sekä vaalipaneelin, jossa Vihreiden, Keskustan, SDP:n ja Kokoomuksen puolue-edustajat keskustelivat pääomasijoitusalan toimintaympäristöstä ja kasvun edistämisen edellytyksistä.
Tapahtumassa palkittiin Vuoden Venture Capitalisti, Voima Venturesin perustaja Inka Mero. ESG Champion -tittelillä kruunattiin Verdanen tiimi, jonka ESG-työryhmämme jäsenistä koostuva raati valitsi yksimielisesti voittajaksi.
Syysseminaarin yhteydessä järjestettiin tänäkin vuonna Kasvunrakentaja-kilpailun finaali yhteistyössä PwC:n kanssa. Kasvunrakentaja-kilpailussa etsittiin jälleen vuoden inspiroivimpia kasvutarinoita pääomasijoittajien kohdeyritysten joukosta. Tänä vuonna finaaliin ylsivät Duunitori, Bolt.Works, Sitowise ja Howspace.
Vuoden 2022 Kasvunrakentaja-kilpailun voiton vei henkilöstöalaa uudistanut Bolt.Works! Tuomariston vakuutti erityisesti yrityksen tarjoama mahdollisuus ratkaista aito, globaali ongelma osaavan työvoiman saatavuudesta. Tuomaristo kiitti Bolt.Worksia myös tehokkuuden lisäämisestä: kun työn ja tekijän löytäminen on nopeaa, aikaa ja resursseja säästyy.
Tuomaristossa istui tänäkin vuonna kova kolmikko: Slushin toimitusjohtaja Eerika Savolainen, Nordnet Suomen talousasiantuntija ja #rahapodi-podcastin toinen vetäjä Martin Paasi sekä Gigantin toimitusjohtaja Laura Tarkka.
Tutustu Bolt.Worksin huikeaan kasvutarinaan täältä.
Lue myös muiden finalistien, Duunitorin, Sitowisen ja Howspacen kasvutarinat!
Järjestämme mielellämme tapahtumia yhdessä jäsenyritystemme kanssa. Vuonna 2022 järjestimme VC Afterwork -keskustelutilaisuuksia Castrén & Snellmanin ja Dittmar & Indreniuksen kanssa ja erilaisia koulutustilaisuuksia muun muassa Trailmakerin, WhyCo:n ja Berggrenin kanssa. Vapaamuotoisia verkostoitumistapahtumia meillä oli ilo järjestää Kesäjuhlan merkeissä Dittmar & Indreniuksen kanssa sekä pikkujoulutunnelmissa Starian kanssa. Perintestä FVCA Golf -tapahtumaa kanssamme järjestivät Sentica, EY ja Krogerus. Jäsenyritystemme asiantuntijat ovat olleet myös aktiivisesti järjestämissämme tapahtumissa puhujina jakamassa osaamistaan ja kokemuksiaan. Kiitokset kaikille yhteistyökumppaneille ja puhujille tapahtumayhteistyöstä!
Haluatko tehdä kanssamme tapahtumayhteistyötä? Ota yhteyttä tapahtumapäällikköömme Juulia Korkiavaaraan (juulia.korkiavaara@paaomasijoittajat.fi).
Tarjoamme monipuolisen viestintäkanavan jäsenistöllemme, ja julkaisemme jatkuvasti tietoa uusista rahastoista, sijoituksista ja kaikesta muusta kiinnostavasta, mitä pääomasijoitusalalla tapahtuu. Verkkosivujemme lisäksi viestimme monessa eri kanavassa: sosiaalisessa mediassa, uutis- ja jäsenkirjeiden kautta ja viikoittain jäsenistömme sähköpostiin saapuvan uutiskoosteen avulla. Uutiskoosteeseen keräämme tiiviiseen pakettiin kaikki viikon tärkeimmät pääomasijoittamiseen liittyvät uutiset. Sekä yhdistyksemme toimiston henkilökunta ja jäsenistömme esiintyvät erilaisissa tilaisuuksissa kertomassa pääomasijoittamisesta.
Teemme paljon viestintäyhteistyötä myös sidosryhmiemme ja median kanssa. Jos kaipaat lisää tietoa toiminnastamme, ota yhteyttä viestintäpäällikköömme Saara Vettenrantaan (saara.vettenranta@paaomasijoittajat.fi).
Uutishuoneemme löydät täältä.
Julkaisimme vuoden aikana viisi uutiskirjettä kaikille pääomasijoittamisesta kiinnostuneille. Uutiskirjeisiin kokoamme uusimpia tietoja muun muassa uusista rahastoista, sijoitustilastoista, yrityskaupoista ja rahoituskierroksista. Julkaisemme kirjeet sekä suomeksi että englanniksi. Haluatko tietää lisää? Uusimmat uutiset suoraan omaan postilaatikkoosi pääset tilaamaan täältä.
Uutiskirjeen lisäksi julkaisemme vain jäsenistöllemme suunnattua jäsenkirjettä, joka sekin koostetaan aina suomeksi ja englanniksi. Jäsenkirjeestä löytyy esimerkiksi kahdesti vuodessa julkaistava säädöskatsaus, johon on tiivistetty kaikki toimialaan liittyvä sääntely. Lisäksi jäsenkirjeistämme voi lukea lisää esimerkiksi SFDR-sääntelystä, yhdistyksemme ja yhteistyökumppaneidemme tulevista tapahtumista ja esimerkiksi pääomasijoittamiseen liittyvistä verotusmuutoksista.
Haluatko pysyä kärryillä siitä, mitä pääomasijoitusalalla tapahtuu? Ota somekanavamme seurantaan! Twitterissä jaamme esimerkiksi kiinnostavimpia tapahtumia ja uutisia. LinkedIniin päivitämme tärkeimmät tutkimukset, ja tietenkin aiheet, jotka liittyvät sekä työelämään että pääomasijoittamiseen. Instagramissa pääset kurkkaamaan kulissien taakse ja tutustumaan yhdistyksemme tiimiin tarkemmin.
Vuonna 2022 teimme yhteistyötä muun muassa eri ministeriöiden, Finanssivalvonnan ja Verohallinnon kanssa. Annoimme toimintavuoden aikana kahdeksan lausuntoa, jotka löytyvät täältä.
Julkaisimme myös etenkin päättäjille suunnatun tietopaketin, jossa kerromme pääomasijoittamisen perusteista, merkityksestä ja vaikutuksesta. Tietopaketista löytyvät myös yhdistyksemme edunvalvontatavoitteet tiiviissä muodossa. Dokumentin digiversioon voit tutustua täällä.
Pääomasijoittajat ry on Invest Europen jäsen. Invest Europe huolehtii pääomasijoitustoimialan toimintaedellytyksistä sekä kehittää alan ammattistandardeja Euroopan laajuisesti. Lisäksi yhdistys on jatkanut yhteistyötä muiden Pohjoismaiden ja Baltian kollegojen kanssa. Suomen yhdistys on saanut kansainvälisissä yhteyksissä paljon kiitosta toiminnan avoimuudesta ja läpinäkyvyydestä sekä aktiivisesta uutiskirjeiden ja markkinakatsausten jakamisesta eurooppalaisille kollegoille.
Kestävä sijoittaminen on ollut hyvin esillä vuoden 2022 aikana. Olemme järjestäneet jäsenistöllemme lukuisia koulutuksia ja tilaisuuksia aiheesta. Kesäkuussa julkaisimme yhdistyksemme ESG-työryhmän kokoaman ESG Digitoolbox –työkalupakin kaikille kestävyysasioista kiinnostuneille. Työkalupakin löydät täältä.
Jos haluat tietää enemmän yhdistyksemme vastuullisuustyöstä, ota yhteyttä Head of Legal & ESG Suvi Colliniin (suvi.collin@paaomasijoittajat.fi).
Olemme päivittäneet myös yhdistyksemme ESG-suosituksen, jonka uusimman version löydät täältä. Sitä on päivitetty muun muassa monimuotoisuuden osalta. Myös jäsenistölle tarkoitettua SFDR-ohjeistusta on päivitetty, ja se julkaistaan vuoden alussa myös englanniksi.
Yhdistyksemme toimialatutkimus ja -tilastointi perustuu European Data Corporation (EDC) –tietokantaan. Kokoamme tietokannasta yhteen toimialallemme oleellista tietoa, ja koostamme sen pohjalta esimerkiksi vuosittaiset pääomasijoitustilastomme.
Mikäli haluat kuulla lisää tilastoistamme, ota yhteyttä operatiiviseen päällikköömme Jonne Kuittiseen (jonne.kuittinen@paaomasijoittajat.fi)
Vuoden 2022 alussa luotiin kokonaiskatsaus edeltävän vuoteen. Ennätykset paukkuivat jälleen vuonna 2021, kun suomalaiset startupit keräsivät rahoitusta huikeat 1,2 miljardia. Suurin sijoittajaryhmä oli edelleen pääomasijoittajat, kun potista 190 miljoonaa euroa tuli kotimaisilta pääomasijoittajilta ja 553 miljoonaa euroa ulkomaisilta pääomasijoittajilta.
Erityisesti rahaa kerättiin kansainvälisiltä pääomasijoittajilta: ulkomaiset venture capital -sijoitukset suomalaisiin yrityksiin tuplaantuivat vuodessa. Suomalaisten huippuyritysten lisäksi ulkomaista rahaa houkuttelivat kotimaiset venture capital –rahastot, mikä kielii rahastojen hyvästä menestyksestä.
Myös suomalaiset pääomasijoittajat sijoittivat historiallisen suuren summan kotimaisiin ja ulkomaisiin startupeihin vuonna 2021, yhteensä 294 miljoonaa euroa.
Pääomasijoituksen sai yhteensä 182 suomalaista startupia ja vuoden 2021 suurimmat sijoituskierrokset keräsivät Wolt, Aiven ja Oura.
Tutustu vuoden 2021 VC-tilastoihin täällä ja lue lisää tiedotteestamme.
Suomalaisiin listaamattomiin myöhemmän vaiheen kasvuyrityksiin sijoittavat pääomasijoittajat keräsivät rahastoihinsa uusia pääomia ennätykselliset 1,4 miljardia euroa vuonna 2021. Potista 36 % kerättiin työeläkeyhtiöiltä, 16 % rahastojen rahastoilta ja 12 % perheiden sijoitusyhtiöiltä eli family officeilta. Rahastosijoittajien joukosta voimakkaimmin kasvava ryhmä on family officet. Historiallisen menestyksekäs varainkeruuvuosi lupaa paljon uusia sijoituksia ja tietää hyvää kasvuhaluisille yrityksille.
Tutustu vuoden 2021 buyout-tilastoihin täällä ja lue lisää tiedotteestamme.
Vuosina 2017–2021 pääomasijoittajat sijoittivat suomalaisiin yrityksiin yhteensä 6,8 miljardia euroa: 1,9 miljardia euroa VC-sijoituksia ja 4,9 miljardia BO-sijoituksia. Tästä summasta 1,9 miljardia euroa on startup-yrityksiä rahoittavia venture capital -sijoituksia ja 4,9 miljardia euroa myöhemmän vaiheen kasvuyrityksiin tehtyjä buyout-sijoituksia. Sijoituspotissa oli mukana sekä kotimaisia että ulkomaisia pääomasijoittajia.
Lue lisää täältä.
Yksi vuoden 2022 suurimpia uutisia oli, kun suomalaiset pääomasijoittajat nimesivät kohdeyrityksistään 44 startup- ja kasvuyritystä, joiden voisivat nähdä listautuvan seuraavan viiden vuoden aikana. Listalta löytyi yrityksiä kaikista kasvuvaiheista – niin vakiintuneita, jo suuria yrityksiä kuin uudempia teknologiayrityksiäkin. Suurin osa nimetyistä yrityksistä oli ICT-yrityksiä tai tuotteita ja palveluita yrityksille.
Vuoden 2022 epävarmasta maailmantilanteesta huolimatta Suomessa oli Nasdaq Helsingin toimitusjohtajan Henrik Husmanin mukaan useita listautumisprojekteja käynnissä odottaen sopivaa ajankohtaa.
Tutustu potentiaalisiin listautujiin täällä.
Pääomasijoittajat ry seuraa vuosittain myös sukupuolidiversiteetin kehittymistä sekä pääomasijoitustiimien tasolla että pääomasijoittajien kohdeyritysten hallitusten tasolla. Vuonna 2022 naisten osuus oli edelleen reippaasti miesten osuutta jäljessä, mutta positiivista kehitystä oli näkyvissä erityisesti vakiintuneempien kasvuyritysten hallituksissa ja pääomasijoitusyhtiöiden partnerinimityksissä.
Selvityksessä ilmeni, että startup- ja kasvuyritysten hallituksissa naisia on vain 11 %. Luku on pysynyt lähes samana muutaman edellisen vuoden ajan. Pääomasijoittaminen toimialana puolestaan kasvaa Suomessa voimakkaasti: henkilöstömäärä kasvoi viime vuodesta 11 %. Naisten osuus koko henkilöstömäärästä pysyi edellisen vuoden tasolla, noin 27 prosentissa. Naispartnereiden määrä on kuitenkin kasvussa. Kesän 2021 jälkeen kahdeksan naista on nimitetty partnereiksi pääomasijoitusyhtiöihin, eli naispartnereiden määrä suomalaisissa pääomasijoitusyhtiöissä on tällä hetkellä 28.
Lue lisää tiedotteestamme.
Julkaisimme yhdessä PwC:n kanssa vuonna 2022 vaikuttavuustutkimuksen, jonka mukaan pääomasijoituksen saaneet yritykset kasvavat verrokkejaan vauhdikkaammin.
Tutkimuksessa selvisi muun muassa, että pääomasijoittajien portfolioyritysten vuotuinen liikevaihdon kasvu kolmen vuoden kuluessa ensisijoituksesta on kahdeksan kertaa nopeampaa kuin samankokoisista samoilla toimialoilla toimivista yrityksistä kerätyllä vertailuryhmällä. Lisäksi pääomasijoittajien portfolioyritysten henkilöstömäärä kasvaa jopa 20-kertaisesti vertailuyrityksiä nopeammin. Samaan aikaan portfolioyritysten liikevaihto työntekijää kohden kasvaa yli nelinkertaisesti vuodessa verrattuna vertailuryhmään. Vuoden 2021 lopussa pääomasijoittajien portfolioyritysten yhteenlaskettu liikevaihto oli yli 20 miljardia euroa, joka on noin viisi prosenttia kaikkien suomalaisten yritysten liikevaihdosta.
Tutustu tutkimukseen täällä.
Vuoden 2022 H1-sijoitustilastojen mukaan suomalaiset, jo vakiintuneemmat kasvuyritykset saivat pääomasijoittajilta mittavan potin kasvurahoitusta vuoden ensimmäisen puolikkaan aikana. 1,1 miljardin potti oli historian toiseksi paras puolivuotinen.
Buyout- ja growth- sijoituksia tekevien pääomasijoittajien tekemä sijoituspotti jakautui 44 kotimaiselle kasvuyritykselle. Rahoituksesta 332 miljoonaa tuli suomalaisilta pääomasijoittajilta ja 771 miljoonaa ulkomaisilta sijoittajilta. Sekä kotimaiset että ulkomaiset pääomasijoitukset jakautuivat kasvuyrityksiin ympäri Suomea. Yritykset 11 eri maakunnasta saivat sijoituksia puolen vuoden aikana.
Tutustu tilastoihin täältä ja lue lisää tiedotteestamme.
Suomalaiset startupit keräsivät vuoden 2022 ensimmäisen puoliskon aikana merkittävän summan myös venture capital –sijoittajilta: 276 miljoonaa. Summasta 159 miljoonaa tuli kotimaisilta sijoittajilta ja 117 miljoonaa ulkomaisilta sijoittajilta. Erityisesti siemenvaiheen sijoitusten määrä kasvoi erittäin merkittävästi. Myös suomalaisten venture capital -rahastojen tilanne oli alkuvuoden aikana hyvä sekä sijoitusten että varainkeruun näkökulmasta.
Isoja sijoituskierroksia keräsivät alkuvuonna esimerkiksi satelliittiteknologiaa kehittävä Iceye, käytettyjä puhelimia huoltava ja myyvä Swappie, vihreän vedyn tuottaja P2X Solutions ja relaatiotietokantajärjestelmiä kehittävä MariaDB. Lisäksi alun perin startupista ponnistaneet kasvuraketit ovat keränneet myöhemmän kasvuvaiheen growth-rahoitusta: Relex 500 miljoonaa ja Aiven 200 miljoonaa. Näistä summista valtaosa on pääomasijoituksia, mutta ne eivät ole mukana venture capital -tilastoissa.
Katso tilastot täältä ja lue lisää tiedotteestamme.
Ennen Slushia (14.11.) kokosimme yhteen vuoden 2022 siihenastiset sijoitukset suomalaisiin startupeihin ja vaikka vuosi ei ollut vielä paketissa, ylittivät suomalaiset startupit edeltävän vuoden 1,2 miljardin ennätyssumman: rahoitusta oli kerätty peräti yli 1,3 miljardia.
Lue lisää tiedotteestamme.
Kuten edellisinä vuosina, myös vuonna 2022 teimme runsaasti yhteistyötä opiskelijoiden kanssa. Pyrimme jatkuvasti tekemään molemminpuolista yhteistyötä, joka kehittää toimialaa, esimerkiksi gradukilpailumme, ekskursioiden sekä mentoritoiminnan kautta. Tahdomme lisätä tietoisuutta alasta tulevaisuuden asiantuntijoiden keskuudessa ja tarjota opiskelijoille oppimis- ja työmahdollisuuksia. Yhtälailla opiskelijat tarjoavat alalle uutta näkökulmaa ja tuoreita ideoita.
Lisäksi yhdistyksemme tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden tutustua pääomasijoitusalaan harjoitteluiden avulla. Meillä aiemmin harjoittelussa olleita on työllistynyt muun muassa kotimaisiin ja kansainvälisiin rahastoihin. Vuonna 2022 meillä oli kerrallaan kaksi harjoittelijaa: analyytikkoharjoittelija sekä viestinnän harjoittelija.
Vuonna 2022 julkaistiin vuoden 2021 gradukilpailun voittaja. Opiskelijoille ja vastavalmistuneille suunnattu kilpailu järjestettiin jo neljättä kertaa. Kilpailussa etsitään vuosittain parasta korkeakouluopintojen päättötyötä, joka tarkastelee pääomasijoitusalaa innovatiivisesta näkökulmasta. Palkintona yhdistys lahjoittaa voittajalle 2500 euroa.
Vuoden 2021 Gradukilpailun voiton vei Aalto-yliopiston tuotantotalouden laitoksen Henri Lencioni työllään Assessing Venture Capital Investor Performance Drivers – A Practical Application of Machine Learning. Pääomasijoittajat ry:n tutkimustyöryhmästä koostuva raati piti työtä kunnianhimoisena ja teknisesti haastavana, ja työn toteutus oli onnistunut hyvin ja koneoppimisen hyödyntäminen sijoitustyössä on aiheena ajankohtainen. Gradukilpailun sivut löydät täältä. Vuoden 2022 voittaja julkistetaan tammikuussa 2023.
Haluatko liittyä yhdistyksemme jäseneksi? Lue lisää täältä!
Yhteistyöterveisin,
Pia, Jonne, Saara, Juulia, Suvi, Topi & Heta