Yhdistyksemme toimintavuosi 2020 on ollut vauhtia täynnä. Korona siirsi meidät konttorilta kotitoimistoihin ja tapaamiset muuttuivat Teams- ja Zoom-kokouksiksi, mutta tahtiamme se ei hidastanut. Myös koko pääomasijoitusalalla on tapahtunut paljon – sijoituksia on tehty keskellä koronakriisiä ennätysmäärä ja uusia rahastoja on perustettu.
Tutustu siis tähän vuosikatsaukseen ja löydä toimintavuotemme kohokohdat ja toimialan kiinnostavimmat ilmiöt.
Antoisia lukuhetkiä!
Pääomasijoittajat ry:tä pyörittää toimitusjohtajamme Pia Santavirta koko tiimimme avustuksella. Hoidamme energisellä otteella kaikki yhdistyksen jäsenpalvelut, viestinnän ja teemme toimialan edunvalvontaa. Vaikka meillä jokaisella on oma tonttimme, teemme asiat yhdessä.
Yhdistyksen tiimiin kuuluvat Pian lisäksi Jonne Kuittinen, Saara Vettenranta, Juulia Myllykangas ja Lyydia Lappi. Keväällä saimme lisäapua suunnitteilla olevaan isompaan projektiin, kun Emma Erholtz hyppäsi kuukaudeksi mukaan remmiin. Toni Pakarinen siirtyi yhdistyksen alumniverkostoon siirryttyään alkuvuonna takaisin opintojen pariin.
Yhdistyksemme päätöksenteosta, valvonnasta ja toiminnan järjestämisestä vastaa yhdistyksen hallitus.
Hallituksen puheenjohtajana toimii Sami Lampinen (Inventure) ja varapuheenjohtajana Jussi Seppälä (Sponsor Capital). Hallituksen varsinaisina jäseninä jatkoivat vuonna 2020 Anita Ojala (Juuri Partners), Jan Sasse (Tesi), Timo Argillander (IPR.VC) ja Janne Holmia (Verdane). Hallituksen uusiksi varsinaisiksi jäseniksi valittiin Pia Kåll (CapMan) ja Juhana Kallio (Intera Partners).
Hallituksen varajäseninä jatkoivat Vesa Lehtomäki (Korona Invest), Tanya Marvin-Horowitz (Butterfly Ventures), Aapo Eskelinen (MB Rahastot) sekä Liisa Harjula (Sentica Partners). Lisäksi hallituksen uusina varajäseninä aloittivat Pirkka Palomäki (Maki.vc), Kalle Lumio (Nordia Management) ja Marko Kyyrönen (Sparkmind.vc).
Hallituksen uusista kasvoista voit lukea lisää täältä.
Yhdistyksemme edunvalvonnan tukena on hallituksen lisäksi kahdeksan varsinaista työryhmää ja eri teemoja varten perustettuja ad hoc –työryhmiä. Aikaisemmin ad hoc –työryhmänä toimineesta ESG-työryhmästä tuli kuluvan vuoden aikana varsinainen työryhmä. Työryhmiin ilmoittautui vuonna 2020 yli 100 uutta henkilöä tekemään yhteistyötä pääomasijoitusalan toimintaympäristön edistämiseksi.
Vuonna 2020 toimivat seuraavat varsinaiset työryhmät:
Lakityöryhmä
Verotyöryhmä
BO-työryhmä
VC-työryhmä
Tutkimustyöryhmä
Viestintätyöryhmä
Itsesääntelyn seurantatyöryhmä
ESG-työryhmä
Hallituksen ja yhdistyksen työryhmien kokoonpanot on julkaistu yhdistyksen nettisivuilla.
Uudet jäsenemme vuonna 2020
Yhdistyksellä on jatkuvasti kasvava jäsenkunta, ja kuluvan vuoden aikana saimme toimintaamme mukaan 17 uutta jäsenyritystä. Lämpimästi tervetuloa!
Jäseniä on nyt ennätysmäärä, yhteensä 148. Jäsenistä varsinaisia jäseniä on 80, joista 70 on pääomasijoittajia ja 10 on rahastosijoittajia. Uudessa Muut pääomasijoittajat -jäsenkategoriassa on 7 yhtiötä ja liitännäisjäseniä on 61 (31.12.2020). Uuteen Muut pääomasijoittajat -jäsenluokkaan kuuluvat Family Officet ja Corporate Venture -sijoittajat. Liitännäisjäseniä ovat toimialan palveluntarjoajat.
Oletko kiinnostunut liittymään yhdistyksen jatkuvasti kasvavaan jäsenistöön? Lue lisää jäseneduista ja jäseneksi hakemisesta täältä.
Esittelemme uusia jäseniä blogissamme, ja voit lukea heistä lisää täällä:
Edellä mainittujen lisäksi kuluneen vuoden aikana jäsenistöömme liittyivät Courage Ventures Funds, Norvestor, Collector Bank, Staria, Ilmastorahasto (ent. Vake), Takoa Invest, Nostetta Ventures ja LähiTapiola Vaihtoehtorahastot Oy.
Ps. Kannattaa pysyä kuulolla, lisää esittelyjä julkaistaan taas pian!
Yhdistyksemme toiminnan painopisteitä ovat pääomasijoitusalan edunvalvonta ja toimialan kehittäminen sekä viestintä. Jäsenpalveluihimme kuuluvat muun muassa erilaiset alan verkostoitumistilaisuudet ja kovatasoiset koulutukset ajankohtaisista teemoista, uutispalvelut ja viestintäyhteistyö sekä pääsy toimialan materiaalipankkiin.
Vuonna 2020 olemme työskennelleet hartiavoimin pääomasijoitusalan, startup- ja kasvuyhtiöiden toimintaympäristön kehittämiseksi koronakriisin keskellä sekä järjestäneet jäsenillemme ajankohtaisia webinaareja.
Vuonna 2020 pääomasijoitusrahastojen varainkeruu oli aktiivista. Kuluvan vuoden aikana julkaistuista uusista rahastoista voit lukea lisää alta:
Innovestor Ventures
Sparkmind.vc
Nordic FoodTech VC
Icebreaker.vc
Verso Capital
Bocap
North Savo Startup Fund
CapMan Growth
Sponsor Capital
Superhero Capital
OpenOcean
Tapahtumien, keskustelutilaisuuksien ja koulutusten järjestäminen on yhdistyksen toiminnassa tärkeässä roolissa. Tästä emme poikenneet erikoisesta koronavuodesta huolimatta, esiintymislavat vain vaihtuivat etästudioihin. Vuonna 2020 järjestimme 28 tilaisuutta, joista suurin osa oli yhteistyöseminaareja jäsenistömme kanssa. Tilaisuuksiin osallistui yli 1300 osallistujaa.
Ennen koronakriisin puhkeamista ja etätöihin siirtymistä ehdimme järjestämään muutamia tilaisuuksia, esimerkiksi CVC-tilaisuuden Dottirilla, Palkitsemisen trendit –tilaisuuden Mandatum Lifellä ja Yrityskauppojen trendit 2020-luvulla –tapahtuman EY:llä. Vaikka on ollut mahtavaa järjestää webinaareja, emme malta odottaa sitä, että pääsemme tapaamaan jäsenistöämme kasvotusten jälleen tapahtumissamme!
Järjestämme mielellämme tapahtumia yhdessä jäsenistömme kanssa, joten ilmoitattehan Juulia Myllykankaalle, mikäli teillä on ideoita tilaisuuden järjestämisestä! Myös tapahtumayhteistyö muiden sidosryhmien kanssa on aina tervetullutta. Tänä vuonna pidimme yhteistyöwebinaareja muun muassa Health Tech Finland ry:n kanssa.
Syksyn suosittuja tapahtumia olivat esimerkiksi webinaarisarjamme ESG-aamukahvit ja EU-rahoituksen mahdollisuudet.
ESG-webinaarisarjassa käsittelimme vastuullisen sijoittamisen käytäntöjä pääomasijoitusalalla. Sarjan aikana kuulimme yhdistyksen selvityksen ESG-viestinnästä pääomasijoitusalalla, sekä jäsenistömme puheenvuoroja. Esimerkiksi Tesi, eQ, CapMan ja Evli Growth Partners kertoivat vastuullisen sijoittamisen käytännöistään, ja Tekirin webinaarin aiheena oli arvonluonti kohdeyhtiöissä vastuullisuusviestinnän keinoin.
EU-rahoitukseen keskittyvässä webinaarissa otimme haltuun EU:n uudet rahoitusinstrumentit ja kävimme läpi, miten uusia rahoitusinstrumentteja voidaan hyödyntää kasvuyritysten rahoituksessa ja pääomasijoittajien varainkeruussa. Sarjan aikana kuulimme puheenvuorot Tesiltä, EIF:ltä, Nordealta ja Grannenfelt Financelta.
Peruimme keväällä myös yhdistyksemme toimivuoden päätapahtuman, Kevätseminaarin, koronaviruspandemian vuoksi.
Perinteisesti Kevätseminaari on huipentunut yhdessä PwC:n kanssa järjestettyyn Kasvunrakentaja-kilpailuun, jossa menestyksekkäät suomalaiset startup- ja kasvuyritykset pitchaavat itsensä tuomaristolle, joka sitten valitsee finalisteista voittajan. Seminaarin peruuntumisesta huolimatta halusimme palkita menestyneitä kasvuyrityksiä, ja järjestimme elokuussa Kasvunrakentaja 2020 –kilpailun etänä.
Kilpailun avasi PwC:n Hannu Suonio, ja tuomareina toimivat Aalto yliopiston Kauppakorkeakoulun professori Pekka Mattila, toimittaja ja kirjailija Elina Lappalainen ja Jyväskylän yliopiston professori, taloustutkija Mika Maliranta. Kilpailun juontajana toimi tuttuun tapaan Claes Mikko Nilsen NordicNinja VC:ltä.
Kilpailun finaalin lisäksi päivän ohjelmassa oli sijoittajapaneeli, jossa toimialan näkymistä keskustelivat Jussi Sainiemi Voima Venturesilta, Ilkka Pentikäinen Vaaka Partnersilta, Lauri Kokkila Inventurelta ja Pia Kåll CapManilta.
Tämän vuoden voittajaksi valittiin käytettyjä ja huollettuja älypuhelimia myyvä kasvuraketti Swappie, joka vakuutti tuomariston ympäristötietoisuudellaan. Tuomaristo myös kuvaili Swappieta aidoksi teknologiayritykseksi, joka pystyy avaamaan uusia markkinoita nopeasti ja helposti teknologiaratkaisujen ansiosta. Vaikka Swappien ydinliiketoimintaan kuuluu juuri käytettyjen puhelinten myynti, puhelinten huolto on tehokasta ja siihen on kehitetty kokonaan uusia sovelluksia ja menetelmiä.
Swappien kasvua vauhdittamassa ovat muun muassa pääomasijoittajat Reaktor Ventures, Lifeline Ventures, Inventure, Tesi ja Telia. Lue lisää voittajan kasvutarinasta.
Finaalinelikkoon kirivät Swappien lisäksi Framery, Forenom ja Oura. Lue lisää Kasvunrakentaja-kilpailusta ja muista kasvutarinoista.
Kasvunrakentaja-kilpailun yhteydessä esittelimme lisäksi kilpailun yhteistyökumppanin PwC:n laatiman analyysin siitä, miten aiempien vuosien kisavoittajien kasvupolku on jatkunut. Voittajayritysten kehitys on ollut huimaa: niiden liikevaihto on yli kolminkertaistunut ja henkilöstömäärä tuplaantunut kolmessa vuodessa.
Lue lisää aiempien Kasvunrakentaja-kilpailun voittajien kasvuluvuista PwC:n analyysistä.
Yhdistyksemme toimialatutkimus ja -tilastointi perustuu European Data Corporation (EDC) –tietokantaan. Suomessa tietojen kattavuus on Euroopan kärkijoukossa. Tietokantaan kerätään tiedot suoraan pääomasijoittajilta.
EDC-tietokannan pohjalta koostamme vuosittaiset venture capital ja buyout -tilastomme. Laajat tilastoanalyysit julkaistaan suomeksi ja englanniksi yhdistyksen verkkosivuilla tutkimukset ja tilastot -osiossa.
Tutustu vuoden 2019 tilastoihin:
Tänä vuonna saimme julkaista hienoja uutisia startup-tilastoista vuodelta 2019. Vuonna 2019 suomalaiset aikaisen vaiheen kasvuyritykset ja startupit keräsivät jälleen ennätyssumman aikaisen vaiheen rahoitusta, yhteensä 511 miljoonaa euroa. Kotimaisten pääomasijoittajien osuus nousi 113 miljoonaan euroon. Merkittävin kasvu nähtiin ulkomaisten venture capital -sijoittajien sijoituksissa Suomeen. Kaikki ulkomaiset sijoittajat sijoittivat suomalaisiin startup-yrityksiin yhteensä 295 miljoonaa euroa. Lue lisää yhdistyksen tiedotteesta 10.11.2020.
Pääomasijoitusalan eurooppalaisen kattojärjestön Invest Europen tilastojen mukaan suomalaiset startupit keräsivät lisäksi eniten pääomasijoituksia Euroopassa suhteessa bruttokansantuotteeseen. Tämä on toinen vuosi peräkkäin, kun Suomi on BKT:hen verrattuna VC-sijoituksissa Euroopan kärjessä. Lue lisää aiheesta yhdistyksen tiedotteesta 28.5.2020.
Kokonaisuudessaan startupien saama rahoitus on yli nelinkertaistunut alle kymmenessä vuodessa, ja yltää jo yli puolen miljardin euron rahoitustasoon vuosittain. Rahoituspottia ovat kasvattaneet niin kotimaiset kuin ulkomaiset sijoittajat. Ulkomaisten sijoittajien osuus on noussut jo noin 60 %:iin kokonaisrahoituksesta.
Vuoden 2020 ensimmäisellä puoliskolla, koronakriisistä huolimatta, tehtiin ennätysmäärä pääomasijoituksia suomalaisiin yrityksiin – 707 miljoonan euron edestä. Sijoituksia tehtiin 139 suomalaiseen startup- ja kasvuyritykseen.
Suomalaisten startup-yritysten saamat VC-sijoitukset nousivat historian korkeimmalle tasolle H1-tilastoissa. Suomalaiset startup-yritykset keräsivät yhteensä 244 miljoonaa euroa sijoituksia kotimaisilta ja ulkomaisilta VC-sijoittajilta. Suomalaisten venture capital -sijoittajien osuus nousi myös ennätystasolle, 100 miljoonaan euroon.
Myös buyout-sijoituksissa H1/2020 oli korona-ajasta huolimatta aktiivisempi kuin samaan aikaan vuonna 2019. Buyout-sijoituksia tehtiin yhteensä 463 miljoonaa euroa.
Vuoden 2020 H1 tilastot löytyvät täältä:
Julkaisemme vuosittain toimialan vaikuttavuustutkimuksen yhteistyössä KPMG:n kanssa. Tutkimuksessa tarkastellaan pääomasijoittajien vaikutusta yritysten kasvuun, joka onkin huomattava: aktiivisella kasvuomistajuudella on saavutettu erinomaisia tuloksia.
Pääomasijoittajien omistamissa kohdeyrityksissä kolmen vuoden keskimääräinen vuosikasvu ensimmäisestä sijoituksesta lukien on ollut liikevaihdolla mitattuna yli 50 %, kun muilla saman toimialan ja kokoluokan yrityksissä ilman pääomasijoittajan tukea kasvu on ollut noin 5 %. Samalla aikavälillä pääomasijoittajien omistamien yritysten henkilöstömäärä on kasvanut keskimäärin 23 % vuodessa.
Pääomasijoittajien kohdeyhtiöt ovat siis kasvaneet 9 kertaa nopeammin liikevaihdolla ja 5 kertaa nopeammin henkilöstömäärällä mitattuna. Lue 29.9.2020 julkaistusta tiedotteestamme lisää.
Myös Invest Europe on tehnyt pääomasijoitusalan vaikuttavuustutkimuksen. Eurooppalaiseen pääomasijoitusalan vaikuttavuustutkimukseen voi tutustua myös täältä: ”Private Equity at Work” (17.9.2020).
Joulukuussa julkaisimme ensimmäistä kertaa uuden diversiteettitutkimuksen monimuotoisuudesta kohdeyhtiötasolla. KPMG:n ja Pääomasijoittajat ry:n tekemän selvityksen perusteella suomalaisten pääomasijoittajien kohdeyritysten johdossa on vielä verrattain vähän naisia. Johtoryhmien kokoonpanoissa ollaan lähellä pörssiyhtiöitä, mutta hallituspaikoilla naisia on vähemmän. Kaikissa pääomasijoittajien omistamissa yrityksissä naisia on johtoryhmissä noin viidennes, hallituksissa vain 13 %.
Buyout-sijoituksen saaneissa yrityksissä luvut ovat:
VC-sijoituksen saaneissa puolestaan:
Selvitys oli osa toimialan vaikuttavuustutkimusta. Jos haluat tutustua selvitykseen tarkemmin, löydät sen täältä.
Pääomasijoitusala tekee laaja-alaisesti työtä monimuotoisuuden ja diversiteetin edistämiseksi pääomasijoitusalalla ja kohdeyhtiöissä. Järjestämme esimerkiksi vuosittain AaltoENTin kanssa yhteistyössä pääomasijoitusalan koulutusohjelman toimialasta kiinnostuneille osaajille. Osallistumme myös eurooppalaisen #Level20 -hankkeen edistämiseen, jonka tavoitteena on saada pääomasijoitusalan johtoon vähintään 20 % naisia. Tuemme myös yhteistyössä Nasdaqin kanssa Allbright-säätiön tavoitteita järjestää vuonna 2021 koulutuksia monimuotoisuuden edistämiseksi listatuille ja listaamattomille yrityksille sekä pääomasijoittajille. Olemme puhuneet myös lukuisissa ammatillisissa verkostoissa pääomasijoitusalan tarjoamista uramahdollisuuksista. Vastaavasti pääomasijoitusalalla jo työskentelevät naiset ovat olleet tärkeitä roolimalleja jakaessaan tietoa omasta työstään ja mielenkiintoisista työ mahdollisuuksista pääomasijoittajien omistamissa kohdeyrityksissä.
Työtä on vielä paljon tehtävänä, mutta suunta on oikea. Uuden vuosittain tehtävän diversiteettitutkimuksen myötä voimme myös jatkossa aktiivisesti seurata ja vaikuttaa kehityksen suuntaan.
Olemme myös erittäin aktiivisia opiskelijoiden, tulevaisuuden osaajien suuntaan. Järjestämme osana yhdistyksen tutkimusohjelmaa jokavuotisen gradukilpailun opiskelijoille, jonka voittaja saa 2500 euron palkinnon ja mahdollisuuden esiintyä pääomasijoittajille yhdessä toimintavuotemme suurimmassa tapahtumassa. Saammekin vuosittain upean määrän pääomasijoitusalaa käsitteleviä graduja tutustuttavaksi. Pia Santavirta ja Jonne Kuittinen käyvät myös aktiivisesti yliopistoissa luennoimassa pääomasijoitusalan markkinatilanteesta ja uusista trendeistä. Lisäksi järjestämme opiskelijaexcursioita. Yhdistyksellä on oma mentoriryhmä, minkä avulla nuoret ja toimialasta kiinnostuneet voivat saada sparraajan oman urapolun suunnittelemiseksi.
Tiimimme kuuluu myös aina vähintään yksi opiskelijoille varattu paikka. Haluamme tarjota uusille osaajille näköalapaikan pääomasijoittamisen, startup- ja kasvuyritysten maailmaan. Meidät tunnetaankin jo osaamiskiihdyttämönä ja kanavana kohti pääomasijoitusalan töitä. Meillä on ollut opiskelijoita kauppakorkeakoulusta, oikeustieteellisestä ja valtiotieteellisestä tiedekunnasta.
Pääomasijoittajat toivottavat nuoret tervetulleeksi toimialalle myös erilaisten harjoitteluohjelmien kautta.
Vastuullinen sijoittaminen on nykyisin jo valtavirtaa pääomasijoittamisessa. Parhaiden käytäntöjen edistäminen on kuitenkin jatkuvasti työn alla yhdistyksessämme. Siitä kertoo myös se, että kuluvan vuoden aikana yhdistyksen ESG-työryhmä muutettiin ad hoc –työryhmästä vakituiseksi, ja se kokoontuu säännöllisesti.
Vuonna 2020 teimme selvityksen suomalaisten pääomasijoittajien ESG-viestinnästä ja aloitimme suuren suosion saavuttaneen ESG-webinaarisarjan, jossa jaoimme alan parhaita käytäntöjä. Teimme myös jäsenistömme käyttöön ohjeistuksen Sustainable Finance –sääntelystä, joka tulee voimaan 10.3.2021.
Aikaisempina vuosina olemme toteuttaneet lisäksi kolme tutkimusta vaikuttavuussijoittamisesta ja olemme antaneet pääomasijoitusalalle vastuullisen sijoittamisen suositukset vuonna 2017.
Pääomasijoittajat ry:n vuosi 2020 on ollut täynnä edunvalvontaa. Vuoteen on mahtunut niin koronakriisin aiheuttaman epävarmuuden taklaamista kuin erilaisten EU-tason sääntelykokonaisuuksien käsittelyä. Tästä osiosta pääset lukemaan, mitä kaikkea vuoden aikana tehtiin jäsenkuntamme ja startup- ja kasvuyritysten etujen valvomiseksi!
Vaikka alkuvuodesta riemuitsimme hienoja tilastouutisia vuodelta 2019, korona varjosti tulevan kevään ja kesän näkymiä. Teimme Pääomasijoittajat ry:n venture capital- ja buyout -työryhmissä sekä hallituksessa arvioita siitä, kuinka suuren loven koronakriisi voisi aiheuttaa startup- ja kasvuyritysten rahoituksen saatavuuteen, ja peilasimme kokemuksia vuosien 2007-2009 finanssikriisiin. Havaitsimme neljä mahdollista isoa ongelmaa, joihin oli syytä varautua etukäteen toimivin ratkaisuin. Muistutimme myös siitä, että finanssikriisistä toipuminen pääomasijoitusmarkkinoilla kesti viisi vuotta, joten nopeamman toipumisen varmistamiseksi esitimme konkreettiset ratkaisuehdotukset koronakriisin ylittämiseksi ministeriöiden käyttöön. Teimme myös kaksi markkinapulssikyselyä pääomasijoittajille yhdessä Tesin ja Business Finland Venture Capitalin kanssa sen arvioimiseksi, kuinka pitkään startup- ja kasvuyritysten rahoitus riittää keskellä koronakriisiä. Tutustu markkinapulssikyselyihin tästä: 22.4.2020 ja 9.6.2020.
Laadimme 22.4.2020 ehdotukset tulevaisuuden Supercellien ja kasvuyhtiöiden pelastamiseksi ja koronakriisin selättämiseksi. Ehdotukset herättivät paljon keskustelua valtakunnan mediassa. Aiheesta keskusteltiin muun muassa MTV3 aamulähetyksessä ja ehdotuksista uutisoitiin muun muassa Helsingin Sanomissa ja Ylellä.
Kaikki yhdistyksen esittämät ratkaisuehdotukset lopulta toteutettiin Suomen hallituksen päätöksin. Kevään suurin edunvalvontavoitto oli 250 miljoonan euron Venture Bridge –ohjelma, jonka tarkoituksena on toimia seuraavan kahden vuoden ajan siltarahoituksena kansainvälistyville startup-yrityksille. Uudella oman pääoman ehtoisella rahoituspaketilla voidaan tukea vahvasti sitä tavoitetta, että Suomi pääsee kestävän talouskasvun uralle ja että lupaavimmat ja Suomen talouskasvun kannalta tärkeät startup-yritykset selviävät kriisin yli. Venture Bridge antaa jo aikaisempia rahoituskierroksia keränneille startup-yrityksille lisää aikaa kerätä suurempi rahoituskierros koronakriisin aiheuttaman rahoituskapeikon jälkeen.
Kokosimme syyskuussa päättäjille tietopaketin, jossa on tiivistettynä koronatilanteen vaikutukset pääomasijoitusalaan ja startup- ja kasvuyritysten rahoituksen saatavuuteen sekä edunvalvontaehdotuksemme koronakriisin ylittämiseksi. Markkinakatsaukseen voit tutustua tarkemmin täällä!
Markkinakatsauksen jälkeen olemme julkaisseet marraskuussa myös uudet puolivuotistilastot alkuvuodelta 2020. Alkuvuoden sijoitusaktiviteetti oli pysynyt erittäin korkealla tasolla, mikä kertoo siitä, että Suomen startup-ekosysteemi ja kasvuyritysten sijoittajakenttä on vahvistunut merkittävästi sitten finanssikriisiaikojen. On silti välttämättömän tärkeää, että Suomella on käytössä kilpailukykyiset ratkaisut koronakriisin ylittämiseksi ja toimivat suunnitelmat myös siihen tilanteeseen, mikäli koronakriisi pitkittyy. Vastaavia ratkaisuja on tehty myös kaikilla muilla kilpailevilla markkinoilla. Startup- ja kasvuyritysten rahoituksen saatavuuden turvaamisella luodaan mahdollisuuksia tulevaisuuden kasvulle, uusille työpaikoille ja sitä kautta hyvinvointia kaikille suomalaisille.
Koronakevään jälkeen syyskaudella 2020 nytkähti liikenteeseen yli 40 pääomasijoitusalaan vaikuttavaa erilaista kotimaista ja EU-tason säädöshanketta. Säädöshankkeiden kiemuroissa on ajoittain välillä haastava pysyä mukana – niinpä yhdistyksemme toimitusjohtaja ja lakimies Pia Santavirta laatii jäsenistön käyttöön yhteenvedon ajankohtaisista pääomasijoitusalan säädöshankkeista ja edunvalvontamateriaaleista. Katsauksessa käydään läpi pääomasijoitusalaan vaikuttavat säädöshankkeet aihealueittain rahastosääntelystä verotukseen, toimialan näkemykset edunvalvontaan ja hankkeiden aikataulut. Laaja säädöskatsaus löytyy yhdistyksen jäsenistön käytössä olevasta extranetin materiaalipankista.
Olemme julkaisseet lisäksi 18.11.2020 koosteen säädöskatsauksesta kaikille sidosryhmille tutustuttavaksi – Olkaapa hyvä!
Pääomasijoittajat ry on Invest Europen jäsen. Invest Europe huolehtii pääomasijoitustoimialan toimintaedellytyksistä sekä kehittää alan ammattistandardeja Euroopan laajuisesti. Lisäksi, Pääomasijoittajat ry tekee tiivistä yhteistyötä muiden Pohjoismaiden ja Baltian kollegojen kanssa.
Vuonna 2020 yhdistysten toimitusjohtajien kokousten keskusteluissa on painottunut koronan aiheuttamien vaikutusten minimoiminen, sekä siihen liittyvä edunvalvonta. Lisäksi tärkeitä edunvalvontateemoja ovat olleet AIFMD, Sustainable Finance ja rahastosijoittajia koskevat uudistukset, joiden tavoitteena on kanavoida aikaisempaa enemmän suurien institutionaalisten sijoittajien pääomia rahastojen kautta startup- ja kasvuyhtiöille osaavan pääoman lisäämiseksi markkinoilla.
Suomen yhdistys on saanut kansainvälisissä yhteyksissä paljon kiitosta toiminnan avoimuudesta ja läpinäkyvyydestä, sekä aktiivisesta uutiskirjeiden ja markkinakatsausten jakamisesta eurooppalaisille kollegoille.
Tarjoamme monipuolisen viestintäkanavan jäsenistöllemme, ja julkaisemme viikoittain tietoa uusista rahastoista, sijoituksista ja kaikesta muusta kiinnostavasta, mitä pääomasijoitusalalla tapahtuu. Verkkosivujemme lisäksi viestimme monessa eri kanavassa: sosiaalisessa mediassa, uutis- ja jäsenkirjeiden kautta ja viikoittain jäsenistömme sähköpostiin kilahtavan uutiskoosteen avulla. Uutiskoosteeseen keräämme tiiviiseen pakettiin kaikki viikon tärkeimmät pääomasijoittamiseen liittyvät uutiset.
Viestintämme avulla haluamme tehdä toimialaa tunnetuksi. Tahdomme puhua lisää siitä, miten kasvuomistajat auttavat rakentamaan hyvinvointia meille kaikille: lupaavat ja kasvua hakevat yritykset saavat rahoitusta ja apua kasvupolulleen, ja menestyvät & kansainväliset yritykset houkuttelevat tänne uusia osaajia. Puhumattakaan siitä, että rahastoihin sijoittavat – esimerkiksi omat työeläkeyhtiömme – kasvattavat eläkkeisiin käytettävää varallisuuttaan nykyisiä eläkeläisiä ja tulevia sukupolvia varten.
On tärkeää, että ihan koko Suomi kasvaa, ja haluamme jatkossakin nähdä, miten hienoja yrityksiä ympäri maata kasvuomistajilla on salkuissaan. Pysykää kuulolla, sillä tästä teemasta tulette kuulemaan lisää vuonna 2021.
Tarjoamme mielellämme paikallismedioille maakuntatason tilastoja ja tietoa ajankohtaisista sijoituksista. Ottakaa rohkeasti yhteyttä!
Meidän Pia onkin kiertänyt ympäri Suomea esiintymässä, näppärästi kotitoimistoltaan, ja oli mukana myös Kauppalehden Kasvajat 2020 –kiertueella.
Yhdistyksemme palvelee myös laajaa joukkoa erilaisia sijoittajia, ja auttaa laajaa sijoittajaporukkaa tekemään yhteistyötä keskenään. Yhteistyö enkelisijoittajien, pääomasijoittajien, Family Office-, CVC-, ja institutionaalisten sijoittajien sekä Tesin kesken mahdollistaa suurempien sijoituskierrosten tekemisen Suomessa, mikä on kansainvälisen kilpailukyvyn näkökulmasta tärkeä kehityssuunta. Alkuvuonna viimeiseksi fyysiseksi esiintymiseksi ennen online-aikaan siirtymistä oli puhe enkeliverkoston eli Fibanin tilaisuudessa venture capital -sijoitustoiminnan uusista trendeistä.
Oletko yrittäjä ja etsit rahoitusta yrityksesi kasvupolulle? Siinä tapauksessa käy tutustumassa näihin: Näin haet pääomasijoitusta – Opas yrittäjälle ja sijoittajahakukone. Nämä työkalut auttavat sinua löytämään juuri sopivan sijoittajan!
Sijoitusten lisäksi myös exitit ovat aina kiinnostavia tietoja, ja tämän vuoden aikana erityisesti exitit pörssiin ovat puhuttaneet. Kauppalehti uutisoi 19.11.2020, että “uusille pörssiyhtiöille on nyt tarvetta“, ja viittasi jutussaan julkaisemiimme tilastoihin ja pääomasijoittajien rooliin uusien pörssiyhtiöiden kasvattajana.
Vuodesta 2015 alkaen Helsingin pörssiin listautuneista kotimaisista yhtiöistä noin puolet ovat saaneet sijoituksen ja tukea pääomasijoittajalta jossain kasvunsa vaiheessa. Saman ajanjakson aikana pääomasijoittajat ovat sijoittaneet suomalaisiin listaamattomiin startup- ja kasvuyhtiöihin yhteensä yli 5,2 miljardia euroa. Jokavuotiseksi perinteeksi muodostunut Pääomasijoittajat ry:n potentiaalisten pörssilistautujien selvitys toteutettiin myös vuonna 2020. Suomalaiset pääomasijoittajat nostivat salkuistaan kaiken kaikkiaan 54 huippuyritystä, joilla on potentiaalia listautua pörssiin seuraavan viiden vuoden aikana.
Lue lisää tulevaisuuden potentiaalisista pörssilistautujista (tiedote 17.6.2020).
Vuosi 2020 on ollut vauhdikas myös sosiaalisen median puolella: Twitter-tilimme ja LinkedInissa seuraajamäärät kasvavat hyvällä tahdilla. Instagramimme ovat ottaneet seurantaan erityisesti alan nuorempi polvi ja opiskelijat, ja saimmekin siitä erityisesti kiitosta silloin, kun rekrytoimme meille uutta harjoittelijaa.
Julkaisemme jäsenistömme asiantuntijakirjoituksia verkkosivujemme lisäksi sosiaalisessa mediassa. Aktiivisia kirjoittajia ovat erityisesti lainsäädännön osaajamme: voit lukea esimerkiksi lisää siitä, miten pandemiatilanne on vaikuttanut pääomasijoituksien arvostukseen tai siitä, miten carried interest –tuottoja verotetaan Suomessa.
Myös toimitusjohtajamme on ahkera kirjoittaja, ja hänellä onkin kyky paketoida valtava määrä tietoa helposti ymmärrettävään pakettiin!
Seuraa meitä Twitterissä, LinkedInissa ja Instagramissa! Tilimme löytyvät käyttäjänimellä @FVCAfi. Yhdistyksen toimitusjohtajan viestintää voi seurata tilillä @PiaSantavirta.
Vuonna 2020 olemme olleet erityisen iloisia pääomasijoitusalan kuulumisesta podcasteissa. Toimitusjohtajamme ja myös jäsenistömme ovat osallistuneet aktiivisesti erilaisiin podcasteihin (Talouselämä, Neuvottelija-podcast, Mimmit Sijoittaa, Leadcast näin esimerkkeinä). Keskusteluissa on puhuttu siitä, miten voi päätyä pääomasijoittajaksi, mitä pääomasijoittajat käytännössä tekevät, minkälaiset yritykset kiinnostavat pääomasijoittajia ja mitkä alat ovat niitä tulevaisuuden aloja.
Tarjoamme kaikille puhujille mielellämme apua taustamateriaalien ja pääomasijoitusalan faktojen kanssa.
Haluatko kuulla lisää toiminnastamme ja pysyä ajan tasalla Suomen pääomasijoitustoimialasta? Laita uutiskirjeemme pikimmiten tästä linkistä tilaukseen. Uutiskirjeestä saat tietoa uusista rahastoista, tehdyistä sijoituksista ja exiteistä, uusista tilastoista ja tutkimuksista sekä näkökulmamme merkittävimpiin edunvalvonta-asioihin.
Kiitämme jäsenistöämme ja yhteistyökumppaneitamme vuodesta 2020!
Toivotamme myös uudet pääomasijoitusalan kanssa aktiivisesti toimivat yritykset mukaan yhdistyksen toimintaan. Lue jäsenyydestä lisää täällä!
Yhteistyöterveisin,
Pia, Jonne, Saara, Juulia & Lyydia