“En koskaan ajatellut, että luopuisin enemmistöosuudesta”– Safetumin nälkä kasvoi uuden omistajan myötä

Postaus on osa uutta Yrittäjän suusta -blogisarjaa. Blogisarjassa esiin pääsevät hiljattain pääomasijoituksen saaneet suomalaiset kasvuyritykset ja yrittäjät, jotka valmistautuvat uuteen kasvuvaiheeseen yhteistyössä sijoittajan kanssa.

Kiinteistö- ja turvallisuusalaan erikoistuneen Safetum Oy:n mukaan joka kolmannessa suomalaisessa kiinteistössä on vakavia turvallisuuspuutteita. Yritys on parantanut kiinteistöjen turvallisuutta viimeiset kuusi vuotta ja kasvanut alansa markkinajohtajaksi. Toimitusjohtaja Tuomas Jurvelinin mukaan ala kaipaa radikaalimpaa ravistelua – ja tätä muutosta Safetum lähtee nyt vauhdittamaan uuden omistajan myötä.

“En koskaan ajatellut, että luopuisin yritykseni enemmistöosuudesta. Kun perustin Safetumin kuusi vuotta sitten, halusin rakentaa aidosti lisäarvoa tuottavan yrityksen, jolla olisi tyytyväisiä asiakkaita”, Tuomas Jurvelin, Safetumin toimitusjohtaja, kertoo.

Neljä vuotta yrityksen perustamisen jälkeen, kiinteistö- ja turvallisuusalaan erikoistuneen Safetum Oy:n asiakasmäärä oli kasvanut nollasta 3000:teen.

Jurvelin pohti, miten firmaa saisi kehitettyä parhaalla mahdollisella tavalla.

Kahden vuoden päästä, syyskuussa 2018, Safetum ilmoitti uuden kumppanin löytyneen: Suomalainen pääomasijoittaja Saari Partners oli ostanut enemmistöosuuden yrityksestä.

Karu todellisuus Suomen kiinteistöistä

Kiinteistö- ja turvallisuusala tunnetaan vesivahingoista, tulipaloista, onnettomuuksista ja tapaturmista.

Mutta mitä jos alan toimijat keskittyisivät tulipalojen sammuttamisen sijaan onnettomuuksien ehkäisyyn? Mitä jos isännöitsijä voisia sanoa tietävänsä prosenttien tarkkuudella, mitkä hänen kohteistaan tarvitsevat eniten huoltoa? Mitä jos uuden asunnon ostaja voisi halutessaan selvittää kuinka turvallinen on talo, josta hän harkitsee uuden kotinsa ostamista perheelleen?

Jurvelinin mukaan turvallisuuden on oltava mahdollisimman läpinäkyvää, jotta vahingot ja onnettomuudet voidaan ennaltaehkäistä. Jokaisella on oikeus tietää asuin- ja työpaikkansa turvallisuustaso.

“Turvallisuuden on oltava mahdollisimman läpinäkyvää.

Tällä hetkellä kiinteistöjen turvallisuuden ylläpito on hyvin sattumanvaraista. Safetumin vuoden 2017 pelastusturvallisuuden vuositilastojen mukaan 28 % kiinteistöistä kuului turvallisuuden riskiryhmään. Muun muassa yli 61 % kiinteistöistä oli palovaroittimet huoltamatta.

“Ehdin kahdessa vuodessa tottua ajatukseen uudesta omistajasta ja kumppanista”

Safetumin liikevaihto kasvoi kuudessa vuodessa 80 000 eurosta 2 miljoonaan euroon. Yritys oli kasvanut maan kiinteistö- ja turvallisuusalan markkinajohtajaksi. Kun Jurvelin lähti miettimään ulkopuolista rahoitusta, vaihtoehtoja löytyi. Yrityksen talous oli hyvällä mallilla ja tapaamisia eri rahoittajien kanssa oli helppo järjestää.

Pankista olisi saanut rahaa, mutta se olisi ollut “pelkkää rahaa”. Löytyi myös yksityisiä rahoittajia, joilta olisi saanut rahoituksen, mutta vähän lisäarvoa.

“Tarvitsimme apua markkinoinnissa ja kumppanin, jolla oli kokemusta liiketoiminnan kasvattamisesta ja ymmärrystä digitalisaation merkityksestä liiketoiminnalle”, Jurvelin kertoo.

”Tarvitsimme apua markkinoinnissa ja liiketoiminnan kasvattamisesta digitalisaation avulla.

Tapaamisessa Saari Partnersin kanssa osapuolet totesivat, että kumppanuudesta olisi molemmille hyötyä.

Saari Partners on tuore, vuonna 2018 perustettu pääomasijoittaja, jonka 42 miljoonan euron arvoinen rahasto sijoittaa pieniin ja keskisuuriin suomalaisiin palvelualan yrityksiin.

“Saari Partnersilla on huipputiimi, ja meillä selkeät haasteet mihin ja miksi me heitä tarvitsemme. Palaset loksahtivat paikalleen.”

Kahdessa vuodessa Jurvelin oli ehtinyt tottua ajatukseen uudesta omistajasta ja kumppanista. Safetumin toimiva johto jatkaakin yrityksen omistajina ja johdossa.

Turvallisuusala kaipaa kipeästi antureita ja tekoälyä

Safetumilla on lukuisia tyytyväisiä asiakkaita, mutta yritys tähtää korkeammalle – enää fokus ei ole pelkästään tyytyväisissä asiakkaissa, vaan myös alan ravistelussa.

Yritys on päivittänyt alaa esimerkiksi luomalla yhtenäisen turvallisuusindeksin, jota se käyttää arvioidessa kiinteistöjen turvallisuutta. Safetumin kehittämä palvelu analysoi riskit automaattisesti ja antaa kiinteistöjen päättäjille ja käyttäjille ohjeet, miten turvallisuutta tulee kehittää ja ylläpitää.

Pääomasijoittajan mukana taloon tulevat uudet asiantuntijat ja heidän verkostonsa. Suunnitelmiin kuuluu muun muassa brändiuudistus ja uudenlaisten palvelumallien kehitys.

Tällä hetkellä Safetum huolehtii yli 6000 pohjoismaisen kiinteistön pelastusturvallisuudesta ja varmistaa, että yli 300 yrityksellä on työturvallisuusasiat kunnossa. Tulevaisuudessa yritys haluaa viedä digitaalisten tuotteiden kehityksen pidemmälle ja hyödyntää verkkopalveluissa niin antureita kuin tekoälyä.

“Me ei olla edes puolessavälissä matkaa”, Jurvelin kertoo. “Uuden rahoituksen myötä oma ja tiimin nälkä on kasvanut.”

“Uuden rahoituksen myötä oma ja tiimin nälkä on kasvanut.”

Yrittäjä, ja harkitsemassa pääomasijoitusta? Lue lisää pääomasijoituksen hakemisesta ja sijoitusprosessista Näin haet pääomasijoitusta -oppaastamme. Saari Partnersin ja muut pääomasijoittajat löydät uudistetusta  Pääomasijoittajien sijoittajahakukoneesta