Tietoa Venäjä-pakotteista

Blogit

Euroopan unionin jäsenmaat ovat asettaneet mittavia pakotteita Venäjän toiminnan takia.

  • Henkilöpakotteissa on kyse varojen jäädytyksistä sekä matkustus- ja kauttakulkurajoituksista.
  • Rahoitussektorin pakotteet koskevat rahoituslaitoksia, Venäjän valtio-omisteisia yrityksiä ja rahoitusvirtoja Venäjältä Euroopan unioniin.
  • Venäläispankkeja on suljettu pankkien välisen tietoverkkojärjestelmä SWIFT:in ulkopuolelle. Kyseiset pankit ovat Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank, Rossiya Bank, Sovcombank, Vnesheconombank (VEB) ja VTB Bank.
  • Vientikieltoja on asetettu eurokäteiselle, tietyille öljynjalostukseen käytettäville tuotteille ja teknologioille sekä lentokoneille ja niiden varaosille.
  • Venäläiset lentokoneet eivät saa lentää EU:n alueella.
  • EU-maat eivät osallistu Venäjän valtion investointirahaston hankkeisiin.

Lisäksi on varauduttava siihen, että pakotteet voivat edelleen laajentua.

Ajantasaista tietoa uusista Venäjän toiminnan vastaisista EU-pakotteista löytyy ulkoministeriön verkkosivuilta (Venäjän hyökkäys ukrainaan -sivusto) ja pakotteet maittain (Venäjä: pakotteet).

Venäjä-pakotteista on järjestetty myös hyviä infotilaisuuksia, joihin kannattaa tutustua:

Lisäksi Finanssivalvonta on antanut 4.3.2022 uuden valvottavatiedotteen, jossa Finanssivalvonta kehottaa kaikkia valvottavia varmistamaan pakotteiden noudattamista koskevien ohjeiden ja järjestelmien ajantasaisuuden.

  • Jos valvottavalla on käytössä pakotelistausten havaitsemiseen tarkoitettuja tietojärjestelmiä (nk. sanktioskreenaus), sen tulee varmistaa, että ajantasaiset pakotelistaukset ja kaikki tarkastusohjelmiin liittyvät toiminnot ovat käytössä.
  • Jos valvottava tarkistaa pakotelistaukset manuaalisesti, tarkastuksia tulee suorittaa tiheään, sillä pakotteet muuttuvat tällä hetkellä nopeasti.
  • Erityisen tärkeää on asiakkaiden perusteellinen tunteminen ml. tosiasialliset edunsaajat ja asiakkaan liiketoiminta, sekä yhteistyö asiakkaiden kanssa maksujen perusteiden ja osapuolten selvittämiseksi.

Täältä voit lukea myös Invest Europen 2.2.2022 antaman kannanoton, jossa Invest Europe yhdessä eurooppalaisen pääomasijoitusalan ja kansallisten pääomasijoitusalan yhdistysten kanssa, mukaan lukien Pääomasijoittajat ry, sitoutuvat tukemaan Ukrainaa ja kannustavat myös jäseniään lahjoittamaan hyväntekevyysjärjestöille.

Finnish perspective to Ukraine invasion and sanctions against Russia: Please notice also that Confederation of Finnish Industries EK organizes a webinar on the economic consequences of the Ukraine invasion and sanctions against Russia on Monday 7th of March at 3.30-4.30 pm. The webinar is tailor made for foreign business leaders and professionals working in Finland. Find out more: Programme and registration to webinar. 

Pääomasijoittajat ry

Lue seuraavaksi

Blogit

Kasvuyritys - suunnitteletko pääomasijoittajan etsimistä?

Moni suomalaisista pääomasijoittajista sijoittaa jo vakiintuneisiin kasvuyrityksiin. Sijoituksen edellytyksenä on selkeä mahdollisuus kiihdyttää kasvua. Pääomasijoittajat rahoittavat ja tukevat myös vakiintuneiden…
Lue artikkeli