Esittelyssä Pääomasijoittajat ry:n hallituksen uusi puheenjohtaja Juhana Kallio

Blogit

Yhdistyksen vuosikokouksessa hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi valittu Juhana Kallio on työskennellyt rahoitusalalla yli 20 vuotta. Erilaisten ihmisten kanssa toimiminen ja työn kansainvälisyys ovat pitäneet hänet alalle omistautuneena näin pitkään. Nyt Kallio valjastaa kokemuksensa hyödyksi uudessa roolissa, ja korostaa, kuinka merkittävä rooli pääomasijoitusalalla on Suomen pitkäaikaisen kasvun rakentajana.

Juhana Kallio on suomalaisen pääomasijoitusyhtiön Intera Partnersin toimitusjohtaja. Espoossa varttunut Kallio on päätynyt nykyiseen pestiinsä hyvin perinteistä reittiä: Lukiossa Helsingin kauppakorkeakoulu tuntui hyvältä vaihtoehdolta ja sisään päästyään hän kiinnostui rahoituksesta. Opintoja seurasi 12 vuotta investointipankkiirina, ensin Lontoossa, missä hän sai lyhyessä ajassa työkalupakin alalle, ja vuodesta 2005 Suomessa.

Investointipankkiirina olin pääosin mukana kansainvälisissä transaktioissa ja tein hyvin paljon yhteistyötä pääomasijoittajien kanssa”, Kallio kertoo.

Kesällä 2023 hänellä tulee kahdeksan vuotta täyteen Intera Partnersilla, mutta yhteinen historia tiimiläisten kanssa on pidempi.

Kun aika vaikutti sopivalta siirtyä investointipankkiirin hommista eteenpäin, oli Intera hyvin luonnollinen vaihtoehto, koska tunsin tyypit etukäteen ja tiesin, miten huippu tiimi täällä on”, hän sanoo.

Kansainvälisyys kantava teema läpi uran

2007 perustettu Intera Partners on voimakkaasti kasvufokusoitunut ja Suomen kentässä erittäin kansainvälinen toimija – ympäristö sopii siis Kalliolle kuin nenä päähän. Vuonna 2021 Intera keräsi kautta aikojen suurimman suomalaisen tiimin keräämän buyout-rahaston.

Interalla toimin sijoituspuolella ja kohdeyhtiöidemme tukena kuten muutkin tiimiläiset. Viime vuonna alkaneen toimitusjohtajuuden myötä noin puolet työstäni liittyy tiimin johtamiseen, Interan kehittämiseen sekä sijoittajasuhteisiin. Sijoittajistamme yli puolet on kansainvälisiä ja myös kohdeyhtiöistämme suurin osa kasvaa kansainvälisesti”, hän kuvailee.

Vapaa-ajalla Kallio viettää paljon aikaa perheensä kanssa. Lisäksi hän viihtyy tenniskentillä ja vertaakin itseään huumorilla yhdistyksen edelliseen puheenjohtajaan Janne Holmiaan:

Yhdistyksen puheenjohtajan tennistaidot romahtivat tässä vaihdoksessa, mutta yritetään korvata keskinkertaisia tennistaitoja isolla määrällä innokkuutta”, hän tuumii naurahtaen.

Myös musiikki on vahvasti läsnä Kallion vapaa-ajassa usein eri tavoin. Hän käy keikoilla ja kuuntelee musiikkia paljon, mutta soittaa myös itse kitaraa.

Sydän sykkii ihmisten kanssa tekemiselle

Puheenjohtajaksi Kallio kertoo lähteneensä ensisijaisesti, koska hän pitää pääomasijoittajien työtä elintärkeänä Suomen taloudelle ja koko yhteiskunnalle. Vaikuttavuustutkimuksen mukaan pääomasijoittajien portfolioyritysten vuotuinen liikevaihdon kasvu kolmen vuoden kuluessa ensisijoituksesta on kahdeksan kertaa nopeampaa kuin verrokkiyrityksillä. Lisäksi Pääomasijoittajien portfolioyritysten henkilöstömäärä kasvaa jopa 20 kertaa nopeammin.

Pääomasijoitusalan merkitys on valtava. Tutkimukset osoittavat, että pääomasijoittajien sijoituskohteet kasvavat hurjasti muita yrityksiä nopeammin, ja me tuemme yrittäjiä ja yrityksiä tämän kasvumatkan jokaisessa vaiheessa. Yritystoiminnan pitkäaikainen kasvu puolestaan on elintärkeää Suomen taloudelle ja hyvinvoinnille.”, Kallio sanoo.

Kokeneesta pääomasijoittajasta löytyy kuitenkin pehmeämpi puoli: yritysten kasvattamisen lisäksi alassa on Kallion mielestä erityistä sen ihmisläheisyys.

”Olen aika sosiaalinen ihminen, mikä on yksi syistä, joiden vuoksi toimin toimitusjohtajana ja lähdin myös hallituksen puheenjohtajaksi. Nautin tästä hommasta, koska pääsen joka päivä tekemään paitsi Interan tiimin, myös muiden mahtavien tyyppien, kuten yrittäjien ja yritysten avainhenkilöiden, kanssa töitä. Nyt myös yhteistyö yhdistyksen hallituslaisten kanssa tiivistyy entisestään. On etuoikeus päästä toimimaan näin osaavan porukan puheenjohtajana”, hän kertoo.

Lähtökohdat uuteen rooliin ovat hyvät

Kallio on toiminut entuudestaan yhdistyksen hallituksen varsinaisena jäsenenä vuodesta 2020 ja näkee, että hänellä on hyvät edellytykset tehtävään, koska yhdistyksen toiminta on jo tuttua. Tuore puheenjohtaja on myös vuosia seurannut, kuinka toimiala ja yhdistys ovat kehittyneet.

Pääomasijoittaminen toimialana on kehittynyt ja sen painoarvo talouskasvun osalta on kasvanut paljon viime vuosien aikana. Samalla yhdistyksen koko on kasvanut ja toiminta on muuttunut ammattimaisemmaksi. Tästä iso kiitos kuuluu yhdistystä kehittäneelle Pia Santavirralle ja yhdistyksen koko tiimille, sekä myös aiemmille puheenjohtajille”, Kallio ylistää.

Uudessa roolissaan hän tahtoo varmistaa, että edellytykset ja toimintaympäristö yritysten kasvulle sekä pääomasijoittajien varainkeruulle ovat hyvät, jotta pääomasijoittajat pystyvät jatkossakin tekemään sitä, missä he ovat parhaita: rakentamaan kestävää kasvua.

 

Lue seuraavaksi

Blogit

Kasvuyritys - suunnitteletko pääomasijoittajan etsimistä?

Moni suomalaisista pääomasijoittajista sijoittaa jo vakiintuneisiin kasvuyrityksiin. Sijoituksen edellytyksenä on selkeä mahdollisuus kiihdyttää kasvua. Pääomasijoittajat rahoittavat ja tukevat myös vakiintuneiden…
Lue artikkeli