Kahdeksan syytä hakea pääomasijoitusta

Blogit
Näin haet pääomasijoitusta -opas banneri

Pääomasijoitus on eräs yrityksen rahoitusmuodoista. Kasvua hakevalle yritykselle se on usein paras vaihtoehto.

Pääomasijoitus tarjoaa monia etuja muihin rahoitusmuotoihin verrattuna. Rahallisen sijoituksen lisäksi kohdeyritys saa sijoittajaltaan myös osaamista, kontakteja ja kumppanuutta. Kohdeyrityksen menestys on myös pääomasijoittajan etu: näin ollen yrittäjän, johdon ja sijoittajan tavoitteet ovat yhteneväiset. Pääomasijoittaja tavoittelee sijoitukselleen kasvun tuomaa arvonnousua, joka koituu kaikkien omistajien hyödyksi. Alle listasimme kahdeksan hyvää syytä hakea pääomasijoitusta.

Arvon kasvattaminen

Sijoituksen yhteydessä yrittäjä luopuu yleensä suurimmasta osasta omistustaan, lukuun ottamatta aivan aikaisen vaiheen startupeihin tehtäviä sijoituksia. Usein hän jää yritysjärjestelyssä kuitenkin omistajaksi. Luopuminen kuitenkin johtaa usein isompaan menestykseen; osuus pääomasijoittajan kasvattamasta yrityksestä voi olla viiden vuoden päästä arvokkaampi kuin 100 prosentin omistus alkuperäisestä yrityksestä.

Riskin jakaminen yhdessä

Pääomasijoittajan rahoitus on yleensä oman pääoman ehtoista. Pankkilainaan verrattuna pääomasijoituksella on huonompi etuus esimerkiksi konkurssitilanteessa, eikä sijoitusta myöskään lähtökohtaisesti makseta takaisin pääomasijoittajalle sijoituksen aikana. Nämä ominaistekijät yhdessä tarkoittavat sitä, että pääomasijoittaja jakaa liiketoiminnan ja omistamisen riskiä yhdessä yrittäjän ja johdon kanssa. Sijoittajakin saa tuottoa vain, jos yrityksen arvo kasvaa.

Kassavirtarahoitusta nopeampaa kasvua

Kasvaminen kassavirralla on usein hidasta, ja kovaan kasvuun tähtääville yrityksille se voi olla jopa mahdotonta, kun kasvaville markkinoille pyrkii usein monia yrityksiä samaan aikaan. Ne, jotka pystyvät kasvamaan pääomasijoittajan rahoituksen turvin ja tulevaan kasvuun investoiden, saavat vuosi vuodelta kasvavan etumatkan. Pääomasijoittajan osallistuminen yrityksen rahoitukseen edistää usein myös pankkilainan saamista.

Osaamista ja kontakteja

Pääomasijoittajien kautta kohdeyritys saa käyttöönsä usein suuren joukon eri alojen osaamista. Koska pääomasijoittajat ovat sijoittaneet suureen joukkoon kasvuyrityksiä, heillä on kokemusta ja tietoa kasvun karikoista ja oikopoluista. Tästä yritysjoukosta on hyvä etsiä toimintamalleja, käytäntöjä ja benchmarkeja esimerkiksi eri maiden markkinoille menemiseen.

Startupit tarvitsevat usein 3–4 rahoituskierrosta rahoittamaan kasvua. Kokenut pääomasijoittaja pystyy auttamaan yritystä uusien rahoituskierroksien kokoamisessa. Kasvuyrityksiä pääomasijoittajat tukevat tarvittaessa lisärahoituksella esimerkiksi isompien yritysostojen yhteydessä.

Rahoitusta muutostilanteeseen

Pääomasijoitus kasvuyritykseen vaatii yleensä yrityksestä lähtöisin olevaa muutoshalua. Tilanteita, joissa pääomasijoitus on luonteva ratkaisu, ovat esimerkiksi seuraavat: yrittäjä haluaa kasvattaa ja kansainvälistää yritystään, mutta tarvitsee lisää osaamista ja resursseja; julkinen toimija haluaa yksityistää liikelaitoksen; yrityksen omistajat tunnistavat tarpeen toimialajärjestelyyn; tai yrittäjä haluaa eläköityä lähivuosina.

Unelman toteuttaminen

Pääomasijoittajan tekemä sijoitus voi mahdollistaa yrittäjän unelman toteuttamisen: pääomasijoittaja tuo yritykseen lisää resursseja ja osaamista, jotka auttavat kasvattamaan yritystä aiempaa suuremmaksi ja arvokkaammaksi ja usein myös verrokkiyhtiöitä nopeammassa aikataulussa.

Varallisuuden hajauttaminen

Vakiintunut kasvuyritys voi olla hyvinkin kannattava jo ennen pääomasijoitusta. Pääomasijoituksen avulla yrittäjä pääsee hajauttamaan yrityksessä kiinni olevaa varallisuuttaan, kun yrittäjä saa merkittävän osan yrityksen arvosta itselleen rahana (tai koko yrityksen arvon, jos järjestelyyn ei sisälly myyjän tekemää takaisinsijoitusta yhtiöön). Startupin omistajille pääomasijoitus pienentää muun rahoituksen tarvetta, ja näin pienentää yrittäjien henkilökohtaista riskiä.

Tavoitteellisempi hallitustyöskentely

Pääomasijoittaja tuo yleensä mukaan ammattimaisen hallintomallin hallitustyöskentelyyn. Kiireen keskellä monet etenkin alkuvaiheen yrittäjät saattavat laiminlyödä hallitustyöskentelyn. Pääomasijoittajat tuovat hyvän hallinnon periaatteet mukaan yrityksen arkeen. Tämä on ehdoton edellytys myös yrityksen listautumiselle tai myymiselle myöhemmin.

***

Artikkeli on osa blogisarjaa, joka on tehty Pääomasijoittajat ry:n yrittäjille suunnatun oppaan pohjalta. Voit tutustua oppaaseen kokonaisuudessaan täältä.

Lue seuraavaksi

Blogit

Mielipide: Tasapainoinen sijoitusstrategia tukee kotimaista kasvua ja innovaatioita

Suomen valtion pääomasijoitusyhtiö Tesi on jo vuosikymmeniä tehnyt laadukasta ja systemaattista työtä, jossa se on ottanut selkeän roolin markkinakapeikkojen poistajana…
Lue artikkeli