Mikä ratkaisee sijoituspäätöksen?

Blogit

Pääomasijoitusta edeltää tarkka tutustuminen yritykseen, sen johtoon, osaamiseen, markkinaan ja kasvupotentiaaliin. Yrittäjän kannalta pääomasijoittajan sijoituskriteerit on hyvä olla tiedossa, jolloin prosessiin voi valmistautua parhaalla mahdollisella tavalla. Tietyt sijoituspäätökseen vaikuttavat tekijät löytyvät jokaisen pääomasijoittajan listalla.  

Pääomasijoittajat tutustuvat suureen joukkoon yrityksiä ennen sijoittamista. Erityisesti startupeissa valinnanvaraa on enemmän kuin esimerkiksi perinteisten kasvuyritysten kohdalla. Toisaalta kasvuyrityksistä on myös vuosien ajalta enemmän tietoa ja dataa saatavilla, minkä vuoksi sijoitusprosessissa painottuu usein pidempi tutustuminen yritykseen.

Pääomasijoittajan sijoituspäätös on monen asian summa. Mieti ennen rahoituksen hakemista, miten alla listatut asiat on ratkaistu teidän yrityksessänne.

Startupeilta odotetaan kansainvälistä kasvua

Onko teillä teknologinen kilpailuetu? Kasvavat markkinat ovat usein myös kilpaillut. Liiketoimintaa tukevat patentit sekä kilpailuetua tuovat innovaatiot tekevät vaikutuksen pääomasijoittajaan.

Onko tiimissäsi riittävästi oikeanlaista osaamista?  Pääomasijoittajat kiinnittävät huomiota myös tiimiin. Nykyisen kokoonpanon lisäksi pääomasijoittajaa kiinnostaa yrityksen kyky rekrytoida huippuosaajia. Pääomasijoittajat odottavat, että yritys ymmärtää tiimin vahvuudet sekä kehitystarpeet. Avainhenkilöt on hyvä sitouttaa yritykseen sopimuksilla ja taloudellisilla kannustimilla.

Onko yrityksesi sopivassa vaiheessa? Ajoitus, sijoituksen koko ja yrityksen kehitysvaihe vaikuttavat paljon sijoituspäätökseen. Pääomasijoittajat ovat usein valinneet tietyn yrityksen kehitysvaiheen ja sijoituksen kokoluokan, mihin he tekevät sijoituksia. Startupeihin sijoittava pääomasijoittaja haluaa tyypillisesti omistusta 10–30 prosenttia.

Onko liiketoimintamalli skaalautuva; onko teillä näyttöä kansainvälisestä kysynnästä? Sijoituskohteen ei tarvitse olla vielä voitollinen, mutta useimmissa tapauksissa on hyvä olla näyttöä, että tuotteella tai palvelulla on kysyntää ja kiinnostusta, kaupallistamismalli on toimiva ja yrityksellä on mahdollisuus onnistuneeseen kansainvälistymiseen. Yrityksen on pystyttävä osoittamaan myyntiputkensa: kuinka paljon mahdollisia asiakkaita sillä on, miten asiakkaita saadaan myynnin piiriin, miten myynti konvertoituu asiakkaiksi ja onko yrityksen tuotteella asiakaspitoa. Skaalautuvaa kasvua etsiviä pääomasijoittajia kiinnostaa myös, kuinka paljon asiakkaan hankinta maksaa ja vie yrityksen tiimin resursseja.

Ovatko sopimukset kunnossa? Startupit ovat nopeasti kehittyviä yrityksiä, joten niiden dokumentaatio ei välttämättä ole vakiintuneemman yrityksen tasolla. Keskeisimmät sopimukset täytyy kuitenkin olla tehtynä. Esimerkiksi osakassopimusten on oltava kunnossa ja yrityksessä syntyvien immateriaalioikeuksien täytyy olla selkeästi yrityksen omistuksessa. Työsopimuksilla on varmistettava, että myös työntekijöiden patentit kuuluvat yritykselle.

Onko teillä arvio rahoitustarpeesta? Startupit keräävät tyypillisesti useita kierroksia rahoituksia. Pääomasijoittajaa kiinnostaa selkeä arvio jatkorahoituksen tarpeesta kasvustrategian myöhempien vaiheiden toteuttamiseksi.

Kasvuyrityksissä katsotaan lukuja

Pääomasijoittaja arvioi sijoitusmahdollisuutta vakiintuneeseen kasvuyritykseen varsin paljon jo toteutuneiden taloudellisten lukujen perusteella. Pääomasijoittaja sparraa ja tutkii yritystä jo yritystutkimusvaiheessa, josta käytetään nimeä due diligence. Siksi ihan vain keskustelu sijoituksesta pääomasijoittajan kanssa voi kehittää yritystä, vaikka se ei lopulta johtaisikaan sijoitukseen.

Johto: Pääomasijoittajan täytyy uskoa yhtiön johdon kykyihin, motivaatioon ja visioon. Useimmiten pääomasijoittaja tekee sijoituksen vain sellaiseen yhtiöön, jonka johto haluaa ja sitoutuu tulemaan myös yhtiön omistajaksi.

Yrityksen tarkka läpivalaisu: Pääomasijoittaja käy läpi johdon lisäksi yrityksen strategian, toimialan, liiketoiminnan, asiakkaat, paikan arvoketjussa, sopimukset ja arvion yrityksen hinnasta. Tässä prosessissa hiotaan myös yrityksen liiketoimintasuunnitelmaa.

Vahva yrityskulttuuri: Jotta pääomasijoittaja voi auttaa yritystä kasvuun, yrityksessä on oltava yhtenäinen yrityskulttuuri. Yhtenäinen kulttuuri korostuu tilanteissa, joissa pääomasijoittaja yhdistää kaksi tai useamman yrityksen.

Osoitus kasvusta: Yrityksen johdon, strategian ja lukujen täytyy näyttää, että sillä on kykyä kasvuun ja positiiviseen arvonkehitykseen. Jos yritys ei ole kasvanut ilman pääomasijoitusta, ei ole aina uskottavaa, että se kasvaisi sijoituksenkaan avulla. Joskus pääomasijoittajan sijoitus voi kuitenkin olla se ratkaiseva tekijä, joka johtaa yrityksen kasvupolulle esimerkiksi yrityskaupan, investoinnin, kehityshankkeen tai vain määrätietoisen strategisen tavoitteen kautta. Pääomasijoittajat saattavat olla kiinnostuneita myös sellaisista matalamman kasvun yhtiöistä, jotka omaavat hyvän markkina-aseman ja vahvan kassavirran.

Uskottava kasvustrategia: Yhtiöllä ja yhtiön johdolla on oltava halu kasvaa ja uskottava visio tulevalle kasvulle. Useimmiten pääomasijoittaja auttaa kasvusuunnitelman terävöittämisessä sekä tuo keskusteluun omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan.

***

Artikkeli on osa blogisarjaa, joka on tehty Pääomasijoittajat ry:n yrittäjille suunnatun oppaan pohjalta. Voit tutustua oppaaseen kokonaisuudessaan täältä.

Lue seuraavaksi

Blogit

Kahdeksan syytä hakea pääomasijoitusta

Pääomasijoitus on eräs yrityksen rahoitusmuodoista. Kasvua hakevalle yritykselle se on usein paras vaihtoehto. Pääomasijoitus tarjoaa monia etuja muihin rahoitusmuotoihin verrattuna.…
Lue artikkeli