Suomalaiselle Collolle 5 miljoonan euron kasvurahoitus – tekee elintarvike- ja juomateollisuudesta kestävämpää ja kannattavampaa

Uutiset
Collo team

Suomalainen teknologiayhtiö Collo on kerännyt uuden merkittävän viiden miljoonan euron kasvurahoituksen. Collo kehittää IoT-analysaattoreita teollisuuden nesteprosessien ohjaukseen ja optimointiin, minkä avulla elintarvike- ja juomateollisuuden yritykset voivat merkittävästi vähentää päästöjä, vedenkulutusta ja jätettä. Rahoituskierroksen pääsijoittajina toimivat ruotsalainen SEB Greentech Venture Capital ja hollantilainen syväteknologiayrityksiin sijoittava FORWARD.one.

Collon ainutlaatuisen nesteanalysaattorin avulla elintarvike- ja juomateollisuuden yritykset saavat reaaliaikaisen mittausdataa, jonka ne voivat hallita ja optimoida tuotantovirtaansa, vähentää raaka-aineiden ja veden käyttöä sekä pienentää yritysten päästöjä ja syntyvää jätettä.

Collon arvioiden mukaan tyypillisen keskikokoisen meijerin hävikki voi olla jopa kahdeksan miljoonaa litraa raakamaitoa vuodessa. Collon analysaattorin avulla meijerit voivat vähentää hävikkiään ja säästää samalla jopa 11 miljoonaa kiloa CO2-päästöjä ja 35 miljoonaa litraa puhdasta vettä.

Ilmastonmuutos, kysyntä kestävästi valmistetuille tuotteille sekä lisääntyvä sääntely asettavat kasvavia paineita elintarvike- ja juomateollisuuden yrityksille vähentää päästöjä ja vedenkulutusta. Monet alan johtavat suuryritykset ovat nyt asettaneet merkittäviä strategisia tavoitteita päästöjen vähentämiseen”, sanoo Matti Järveläinen, Collon toimitusjohtaja ja yksi yrityksen perustajista. “Collon ratkaisu tukee koko toimialan muutosta entistä kestävämmäksi ja tehokkaammaksi. Uuden kasvurahoituksen voimin lähdemme valloittamaan maailmaa ja rakentamaan entistä vahvempaa jalansijaa globaaleilla markkinoilla.

Collon tuotteessa yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla sensoriteknologia, analytiikka ja koneoppiminen. Sensoria voi käyttää minkä tahansa nesteen analysointiin tuotantolaitoksissa. Lisäksi Collon analytiikka- ja koneoppimisominaisuudet tarjoavat tuottavat kokonaisvaltaista tietoa tuotantolaitoksen prosesseista, minkä avulla yrityksiä optimoimaan ja hallitsemaan tuotantoa tarkasti ilman vaivalloista mittareiden ylläpitoa tai monimutkaisen datan tulkintaa.

Kaikki teknologiamme tuottamat säästöt voidaan saavuttaa olemassa olevaa infrastruktuuria hyödyntämällä ja optimoimalla. Mikä tahansa jalostusyritys voi tehdä toiminnastaan kestävämpää ottamalla Collon nesteanalysaattorit käyttöön heti, ilman uusia mittavia tehdasinvestointeja”, Järveläinen kertoo.

Collon asiakkaisiin kuuluu kotimaisia ja kansainvälisiä elintarvike- ja juomayrityksiä sekä meijereitä, kuten Valio, Danone ja Fonterra. Collon ratkaisu on saavuttanut merkittävää jalansijaa elintarvike- ja juomateollisuuden tuotehävikin vähentämisessä, minkä lisäksi teknologia on osoittautunut hyödylliseksi myös muilla elintarvike- ja juomateollisuuden prosesseissa, kuten Clean-in-Place (CIP) -prosessin optimoinnissa tai tai tulevaisuuden vähäpäästöisten elintarvikkeiden valmistuksessa kriittisessä roolissa olevan fermentaatioprosessin optimoinnissa.

Tuoreen viiden miljoonan euron kasvurahoituksen myötä Collo keskittyy vauhdittamaan kansainvälisille markkinoille laajentumista. Rahoituskierroksen pääsijoittajina toimivat ruotsalainen SEB Greentech VC ja hollantilainen syväteknologiasijoittaja FORWARD.one. Kierrokselle osallistui myös aiempi sijoittaja, tanskalainen Scale Capital.

Elintarvike- ja juomateollisuuden toimijoiden on nyt tärkeämpää kuin koskaan investoida teknologioihin, jotka auttavat vähentämään päästöjä ja säästämään vettä nopeasti. Collo tarjoaa tähän laboratoriotasoisen teknologian ja kustannustehokkaassa muodossa. Johtavat kansainväliset teollisuusyritykset luottavat jo Collon ratkaisuun prosessien optimoinnissa. Olemme erittäin innoissamme, että voimme tukea tiimiä seuraavassa kasvuvaiheessa”, sanoo Mikko Huumo, SEB Greentech VC:n sijoituspäällikkö.

Collo vauhdittaa teollisuuden siirtymää kohti kestävämpää tulevaisuutta. Tiimi ja ainutlaatuinen nesteanalysaattori tekivät meihin suuren vaikutuksen. Olemme innoissamme, että voimme tukea heitä matkalla johtavaksi nesteanalytiikan toimittajaksi”, sanoo Riemer Smink, FORWARD.onen osakas.

Lue seuraavaksi

Uutiset

Liikuntapeliyhtiö CSE Entertainment aloittaa yhteistyön pääomasijoittaja Nordic Optionin kanssa

Kajaanilainen, vahvaa kansainvälistä kasvua rakentanut liikuntapeliyhtiö CSE Entertainment aloittaa yhteistyön pääomasijoittaja Nordic Optionin kanssa. Toteutetussa järjestelyssä Nordic Option tulee CSE:n…
Lue artikkeli