Buyout-sijoittaminen – kotimaisen Mittelstand-kasvun moottori
Buyout-sijoittaminen on pääomasijoittamisen muoto, jossa sijoittaja tyypillisesti ostaa listaamattomasta yrityksestä enemmistöosuuden, ja kehittää omistusaikanaan yritystä aktiivisesti yrittäjän ja johdon kanssa. Tavoitteena on yrityksen kasvu sekä pitkäjänteinen ja kestävä arvonluonti. Buyout-sijoittamisen kautta on kasvatettu Suomeen alansa markkinajohtajia, uusia suuryrityksiä ja pörssilistautujia sekä luotu merkittävä määrä uusia työpaikkoja.
Buyout-sijoittajat ovat kasvun ammattilaisia – sijoittajat ovat olleet mukana kehittämässä useita erilaisia yrityksiä, ja heille on karttunut runsaasti kokemusta niistä tilanteista, joita yritysten kasvua rakentaessa tulee eteen. Sijoittajat tuovat yrityksiin laajaa osaamista ja kontakteja, ja toimivat yrittäjien ja johdon aktiivisina sparrauskumppaneina. Sijoittaja voi auttaa kohdeyritystä muun muassa seuraavilla osa-alueilla:
- Strateginen kehitys: Yhdessä yrittäjien ja johdon kanssa laaditaan kasvuun tähtääviä suunnitelmia ja selkiytetään liiketoimintastrategiaa, usein jo ennen sijoituspäätöksen tekemistä.
- Kasvun vauhdittaminen: Orgaanisen kasvun vauhdittaminen, kansainvälistymisen tukeminen sekä kokemus ja osaaminen yritysostoissa.
- Avainrekrytoinnit: Sijoittaja voi kontaktiverkostojensa avulla auttaa rekrytoimaan avainhenkilöitä vahvistamaan johtoa ja hallitusta.
- Rahoitusratkaisut: Sijoittaja auttaa järjestämään sekä oman että vieraan pääoman rahoitusratkaisuja yrityksen kasvun tueksi.
- Hyvä hallintotapa ja vastuullisuus: Sijoittaja tukee yritystä rakentamaan hyvää hallintotapaa, esimerkiksi vastuullisuusjohtamisen ja ammattimaisen hallitustyöskentelyn kautta.
Sijoituskohteina kotimaiset kasvajat
Buyout-sijoittajat etsivät sijoituskohteiksensa yrityksiä, jotka ovat jo kannattavia ja kassavirtaa tuottavia, mutta joilta löytyy vahvaa kasvupotentiaalia ja joiden kasvua pääomasijoittajat voivat vauhdittaa.
Suomalaiset buyout-sijoittajat keskittyvät lähes kokonaan kotimaisten yritysten kasvattamiseen – viime vuosina sijoituksista yli 90 % on suuntautunut Suomeen. Kasvua myös luodaan ympäri Suomea, sillä noin puolet buyout-sijoituksista kohdistuu maakuntiin Uudenmaan ulkopuolelle.
Vaikka sijoituskohteet ovat kotimaisia, on yritysten kasvu varsin kansainvälistä – yli kolmannes kohdeyritysten liikevaihdosta tulee ulkomailta, ja kansainvälisen liikevaihdon osuus tutkitusti kasvaa sijoittajan omistusaikana.
”Suomalaiset buyout-sijoittajat keskittyvät lähes kokonaan kotimaisten yritysten kasvattamiseen”
Kun puhutaan buyout-sijoittajien kohdeyrityksistä, on kyseessä varsin laaja yritysjoukko – lähes 200 suomalaisyrityksellä on tällä hetkellä omistajanaan buyout-sijoittaja. Näiden yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on 20 miljardia euroa ja kokonaishenkilöstömäärä Suomessa lähes satatuhatta henkilöä.
Kohdeyritysten joukosta löytyy useita monille tuttuja kuluttajabrändejä sekä muita menestystarinoita, kuten Harvia, Puuilo, Kotkamills, Accountor, Framery ja Kamux.
Lue esimerkkejä kohdeyritysten kasvutarinoista täältä.
Buyout-sijoittamisen kautta kasvatetaan markkinajohtajia, uusia suuryrityksiä ja pörssilistautujia sekä luodaan työpaikkoja
Buyout-sijoittajilla on merkittävä vaikutus kohdeyritysten kasvuun ja Suomen yrityskenttään. Tutkimusten mukaan buyout-sijoittajien omistamat yritykset kasvavat niin liikevaihdolla, henkilöstömäärällä kuin tuottavuudellakin mitattuna verrokkejaan nopeammin.
- Buyout-sijoittajien kohdeyritysten liikevaihto on kasvanut viiden vuoden omistusjaksolla keskimäärin 28 % vuosittain – 9 kertaa verrokkiyrityksiä nopeammin.
- Kohdeyritysten henkilöstömäärä on kasvanut 5 vuoden omistusjaksolla keskimäärin 23 % vuosittain – 3,5 kertaa verrokkiyrityksiä nopeammin.
- Kohdeyritysten vuotuinen tuottavuuden (liikevaihto suhteessa henkilöstömäärään) kasvu on ollut 7 % – kasvu on ollut 11,5 kertaa verrokkiyrityksiä nopeampaa.
Osa buyout-kohdeyritysten henkilöstömäärän kasvusta on yrityskauppojen seurausta, mutta myös orgaanista kasvua tapahtuu paljon: esimerkiksi vuonna 2023 buyout-kohdeyritykset loivat lähes 1000 täysin uutta työpaikkaa tilanteessa, jossa Suomen kokonaistyöllisyys laski 13 000 työllisellä.
Luodut työpaikat myös jäävät Suomeen. Buyout-sijoittajien kohdeyritykset ovat tyypillisesti työvoimavaltaisia palveluyrityksiä tai teollisuusyrityksiä, joten sijoittajan myydessä omistuksensa sekä yrityksen pääkonttori että työntekijät jäävät yleensä Suomeen.
”Vuonna 2023 Suomen kokonaistyöllisyyden laskiessa buyout-kohdeyritykset loivat lähes 1000 uutta työpaikkaa. Luodut työpaikat myös jäävät Suomeen.”
Buyout-sijoittajilla on ollut myös merkittävä rooli niin yritysten listaamisessa Helsingin pörssiin kuin uusien suuryritystenkin luomisessa Suomeen.
Helsingin pörssiin viimeisen kymmenen vuoden aikana listatuista yrityksistä neljäsosalla on ollut taustallaan buyout-sijoittaja. Suomen 500 suurimman yrityksen joukkoon edellisten kymmenen vuoden aikana nousseista yrityksistä taas 26 % on kasvanut buyout-sijoittajan omistuksessa.
”Buyout-sijoittajilla on merkittävä rooli uusien suuryritysten luomisessa Suomeen – Suomen 500 suurimman yrityksen joukkoon viimeisen kymmenen vuoden aikana nousseista yrityksistä 26 % on kasvanut buyout-sijoittajan omistuksessa.”
Artikkeli on osa blogisarjaa, jossa avaamme erilaisia pääomasijoittamiseen liittyviä teemoja.