Vieraskynä: Keskittyykö vastuullisuustyösi yhä kyselylomakkeiden hallinnointiin? Aika ottaa datamallit käyttöön myös vastuullisuudessa

Blogit

Kielimallit ja tieteellinen tieto luovat uusia tehokkaita mahdollisuuksia hallita sijoitusten vastuullisuutta ja vastata muuttuvan regulaation vaatimuksiin – ja Suomi on kehityksessä eturintamassa.

ESG ja DEI ovat jo vakiintuneet pääomasijoittamisen termistöön, ja hyvä niin. Niihin liittyy kuitenkin merkittävä sokea piste:

Molemmissa on pitkälti kyse tiimien – sijoittajan tai tämän portfolioyritysten – sisäisistä prosesseista. Mikä on hallituksen sukupuolijakauma? Mihin vastuullisuusviitekehityksiin olemme sitoutuneet? Miten henkilöstö voi? Nämä ovat kaikki ehdottoman tärkeitä kysymyksiä, mutta samalla vain murto-osa pääomasijoittajan vaikutusta yhteiskuntaan ja ympäristöön.

Ydinliiketoiminta syö prosessit aamiaiseksi

Pääomasijoittamisen isoin vaikutus ei synny yrityksen seinien sisällä, vaan sen ulkopuolella. Keskeinen kysymys kuuluu: Mitä tuotteita ja palveluita portfolioyrityksesi myyvät, ja mitä haittoja ja hyötyjä näistä on ihmisille ja ympäristölle? Tätä kysymystä ovat viime vuosina alkaneet kysyä niin LP:t kuin regulaattoritkin, ensiksi SFDR:n ja tuoreimpana CSRD:n muodossa.

Tällaista ydinliiketoiminnan vaikutusten mittaamista taas on perinteisesti pidetty liki mahdottomana tehtävänä. Miten muka kerätä vastuullisuustietoja listaamattomilta portfolioyrityksiltä, joita velvoittavat varsin maltilliset raportointivaatimukset?

Vastuullisuustyöhön sitoutuneet sijoittajat ovat monesti turvautuneet esimerkiksi vastuullisuuskyselyiden lähettämiseen portfolioyhtiöille tai konsultin lähettämiseen kyselykierrokselle. Kyselyt ovatkin oiva tapa kerätä tietoa operatiivisista mittareista ja seurata niiden kehitystä, mutta vastaavat heikosti kysymykseen vaikuttavuudesta. 

Ajat kuitenkin muuttuvat, osittain kiitos – yllätys, yllätys – tekoälyn.

Kielimallien läpimurto vaikuttavuuden mittaamisessa

Suomalainen teknologiayritys The Upright Project on vuodesta 2017 alkaen lähestynyt pääomasijoittamisen vaikuttavuuden mittaamista toista kautta. Kyselyiden sijaan luotamme tietokoneisiin ja tieteellisen tutkimuksen.

Upright on jo vuosia tuottanut tieteeseen pohjautuvaa vaikuttavuusdataa listaamattoman puolen sijoittajille. Käyttäjiin lukeutuu niin maailman suurimpia GP:itä ja LP:itä kuten EQT ja APG kuin lukuisia pohjoismaisia PE- ja VC-sijoittajia kuten Summa Equity, Altor, Capman ja Tesi. Olemme tietääksemme ainoa toimija maailmassa, joka voi tuottaa vertailtavaa tietoa käytännössä minkä tahansa PE- ta VC-rahaston vaikuttavuudesta – silloinkin, kun raportoitua vastuullisuusdataa ei juuri ole saatavilla. 

Joulukuussa julkaisimme ensimmäistä kertaa dataa PE- ja VC-sijoitusrahastojen vaikuttavuudesta myös julkiseen tietokantaamme kiihdyttääksemme keskustelua pääomasijoittamisen vaikutuksista. Tietokantamme kattaa yli 1 000 pääoma- ja VC-rahastoa sekä niiden yli 20 000 portfolioyhtiötä maailmanlaajuisesti, ja sen herättänyt kiinnostusta niin sijoittajissa kuin mediassa kansainvälisesti.

Miten sitten tuotamme datan?

Datan tuottaa Uprightin luoma matemaattinen malli, joka hyödyntää suuria kielimalleja (LLMs). Mallimme analysoi yli 300 miljoonaa tieteellistä artikkelia sekä WHO:n ja OECD:n kaltaisten organisaatioiden julkisia tietokantoja ja kvantifioi niiden pohjalta käytännössä kaikkien markkinoilla olevien tuotteiden ja palveluiden vaikuttavuuden ympäristöön, yhteiskuntaan, terveyteen ja tietoon.

Tuotteiden ja palveluiden vaikutuksista johdamme edelleen yritysten ja rahastojen vaikuttavuustietoa – voit lukea lisää Uprightin metodologiasta täällä

Vauhti kiihtyy vastuullisuudessa 

Pääomasijoitusala hallinnoi globaalisti 13 biljoonan dollarin varallisuutta, mikä on yli 10 prosenttia listatun puolen osakemarkkinaan suhteutettuna (lähde: McKinsey) – ei mikään vähäpätöinen summa.

Kun pääomasijoittajat voivat lisäksi vaikuttaa portfolioyritysten strategiaan pitkäjänteisesti, yhdistelmänä on ainutlaatuinen vaikuttamisen paikka, joka tuo mukanaan sekä mahdollisuuksia että vastuuta.

Uusimman teknologian ja tieteellisen tiedon hyödyntäminen vastuullisuustyössä on jo nykyisellään arvoa tuottava ratkaisu, oli kyse sitten portfolioyhtiöiden arvonluontimahdollisuuksien tunnistamisesta tai oman vaikuttavuuden todentamisesta varainhankinnassa ja uusien rahastojen pystyttämisessä.

***

Valtteri Vulkko

COO

The Upright Project

Lue seuraavaksi

Blogit

Emilia Närhi Pääomasijoittajat ry:n viestintään

Joulukuu on tuonut tullessaan uusia tuulia Pääomasijoittajat ry:n viestintään, kun Emilia Närhi on aloittanut viestintäpäällikön sijaisuuden. Nykyisen viestintäpäällikön Juulia Korkiavaaran…
Lue artikkeli