Palkitsemisen strategiat koskevat myös pääomasijoittajia: Jäsenesittelyssä Evli Alexander Incentives Oy 

Blogit

Evli Alexander Incentives (EAI) on kannustinjärjestelmien suunnittelun ja hallinnoinnin asiantuntija, joka auttaa yrityksiä löytämään parhaat mahdolliset palkitsemisen strategiat. EAI on Evli Oyj:n tytäryhtiö, joka keskittyy muun muassa osakepohjaisiin kannustinjärjestelmiin – optioiden ohella erilaisiin henkilöstön osakepalkkioihin ja –anteihin, sekä näiden yhdistelmiin. Palveluihin kuuluvat järjestelmien hallinnoinnin ohella myös kattavat johdon palkitsemisselvitykset, jotka ovat siirtyneet yhä enemmän pörssilistautuneista yrityksistä pienempiin kasvuyrityksiin. Nyt suunnitellaan teemaselvityksiä kasvuyhtiöihin ja pääomasijoittajiin, sillä kenttä on nopeassa kasvussa ja kattavaa vertailutietoa kokonaispalkitsemisesta ei tunnu löytyvän.

EAI on erikoistunut vuosikymmenten saatossa erilaisiin palkitsemisen tapoihin ja niiden vertailuun. Kasvuyritysten kohdalla osakepohjainen palkitsemismalli on ollut oikeastaan aina oleellisena elementtinä mukana, niin foundereiden osakkuuksien kuin henkilöstön optioiden kautta, mutta kasvuyhtiöt ovat usein jääneet yksin niiden varsinaisen suunnittelun ja ainakin käytännön pyörittämisen kanssa – hallinnointikustannukset eivät ole tehneet hallinnointipalveluista houkuttelevia eritoten pienemmille yrityksille. Palveluiden digitalisaatio on kuitenkin tehnyt osakepohjaisesta palkitsemisjärjestelmästä houkuttelevan ja vaivattomasti hallinnoitavan vaihtoehdon myös listautumattomille yrityksille.

’’Erikoisosaamisemme kiteytyy osakepalkitsemiseen. Haluamme varmistaa mahdollisuudet käyttää yhtiön omaa osaketta näppärästi ja tehokkaasti osana oman liiketoiminnan kehittämistä ja sitä tukevan avainhenkilöstön löytämistä ja palkitsemista. Pääomasijoittajien on hyvä ymmärtää tätä strategiaa, sillä salkkuyhtiöissä tehtävät päätökset koskevat myös palkitsemisen tapoja ja mahdollisia haasteita’’, kertoo EAI:n toimitusjohtaja Pertti Helaniemi.

’’Räätälöimme yrityksille heidän kannaltaan parhaan palkitsemisstrategian ja käytämme osaamistamme auttaaksemme strategian käytännön toimeenpanossa ja päivittäisessä pyörittämisessä. Lisäksi opastamme itse työntekijöitä ottamaan kaiken irti etuuksista. Haluamme saada koneiston pyörimään mahdollisimman kitkattomasti’’, hän jatkaa.

EAI muistuttaa niin uusista TVL66:n mukaisista henkilöstöanneista kuin vanhoista henkilöstörahastoista, jotka voivat olla työntekijän kannalta erityisen houkuttelevia nimenomaan veroeduista johtuen.

’’Myös henkilöstörahastot ovat vastuullinen tapa palkita, sillä henkilöstö saa sitä kautta enemmän vuositulopalkkiostaan käteen. Tämä on yksi tapa rakentaa henkilöstöä tukevaa pitkän tähtäimen vastuullisuutta ja tulevaisuuteen varautumista’’, lisää Leena Tyynilä, EAI:n palkitsemisselvitysten vetäjä.

Selvitysten kautta käytännön hyötyä pääomasijoittajille

Evli Alexander Incentives Oy:n keskeisiä lisäpalveluita ovat johdon palkitsemisselvitykset, joista heillä on kahdenkymmenen vuoden kokemus. Selvitykset auttavat kartoittamaan erilaisten yritysten palkitsemisstrategioita ja niiden kehityskulkuja, luoden näin vertaistietoa, joka auttaa kehittämään uusia ja tehokkaampia strategioita ja hallinnoinnin tapoja. Kasvuyrityksille räätälöidyt selvitykset ovat EAI:lle uusi aluevaltaus.

’’Kasvuyrityksiä ja listautuneita pörssiyrityksiä yhdistävät samat palkitsemisen kysymykset, kokoluokka vain on eri. Kasvun edellytyksenä on kuitenkin tehokas tapa kannustaa ja palkita johtoryhmää. Johdon palkitsemisselvitykset auttavat esimerkiksi pääomasijoittajia rakentamaan palkitsemisen kannalta tehokkaimman johtoryhmän’’, kertoo EAI:n asiantuntija Visa Korhonen.

ESG-arvot (Environmental, Social, and Governance) näkyvät entistä vahvemmin EAI:n vuosittain toteuttamissa yleisselvityksissä. Esimerkiksi  työntekijöiden hyvinvointi on saanut yhä enemmän näkyvyyttä. Selvitysten kautta pääsee näkemään vastuullisuuskehityksen koko kaaren.

’’Näemme pääomasijoituskentällä valtavaa potentiaalia. Suomen tulevaisuus on kasvuyrityksissä, jotka luovat uusia innovaatioita. Siksi on tärkeää tehdä selvityksiä listautuneiden pörssiyritysten lisäksi myös pääomasijoittajien salkkuyhtiöistä’’, Tyynilä päättää.

 

EAI:n nettisivuihin pääset tutustumaan tästä.

Lue seuraavaksi

Blogit

Kasvuyritys - suunnitteletko pääomasijoittajan etsimistä?

Moni suomalaisista pääomasijoittajista sijoittaa jo vakiintuneisiin kasvuyrityksiin. Sijoituksen edellytyksenä on selkeä mahdollisuus kiihdyttää kasvua. Pääomasijoittajat rahoittavat ja tukevat myös vakiintuneiden…
Lue artikkeli