Jäsenesittelyssä Voland Partners: ”Perinteisempien teknologiayritysten lisäksi sijoitamme yrityksiin, jotka uudistavat toimialaansa teknologian avulla”

Blogit

Voland Partners on pääomasijoitusyhtiö, joka tekee vähemmistösijoituksia teknologiayrityksiin, joilla on jo todistettu liiketoimintamalli sekä positiivinen kassavirta. Viime vuonna perustetun Volandin takana on neljä partneria, joista jokaisella on pitkä teknologia-alan työura taustallaan. Vahva toimialaosaaminen, hands-on-lähestyminen ja vastuullisuus ovat kärkiä, jotka edellä Voland tahtoo tukea suomalaisia kunnianhimoisia teknologia-alan yrittäjiä kasvussa ja erottua muista. Yhtiön ensimmäinen rahasto, 80 miljoonan euron Voland Technology Growth Fund I, on SFDR artikla 8 mukainen ja kiinnittänyt jo sijoittajien huomion.

Volandin neljä perustajapartneria olivat kukin tahoillaan kypsytelleet ajatusta vastuullisesti toimivasta teknologiayritysten kasvurahoittajasta ennen kuin löysivät toisensa.

Keksimme idean rahastosta Harry Braden kanssa pari vuotta sitten, kun omassa urassa tuli sellainen vaihe, että oli mahdollista kokeilla jotain aivan uutta, ja pian Samuli liittyi mukaan tiimiin. Edistimme projektia aaltomaisesti eteenpäin, ja viime vuoden kesällä löysimme Veeran ja Jyrkin, jotka tahollaan jo rakensivat rahastoa. Yhdistimme tiimit ja lähdimme tosissaan rakentamaan Volandia”, kertoo Erkka Niemi, yksi Volandin neljästä partnerista.

Niemen oma kiinnostus teknologiaa kohtaan alkoi jo 6-vuotiaana, kun hän sai ensimmäisen tietokoneensa. Myöhemmin hän opiskeli kauppakorkeakoulussa, teki uran it-alan töiden parissa ja sai sarjayrittäjänkin tittelin.

Minullakin oli idea vastuullisesta pääomasijoitusyhtiöstä takaraivossa, ja viime kesänä palaset loksahtelivat paikoilleen. Siitä eteenpäin olemme onnistuneet saamaan rahaston kokoon hyvin nopeasti, ja uskon, että se johtuu aidosta tarpeesta meidän kaltaisellemme toimijalle. Samaa palautetta olemme kuulleet sijoittajilta; kiitosta, että nyt on olemassa hieman erilainen vaihtoehto”, kuvailee puolestaan partneri Veera Sylvius.

Sylvius on itse opiskellut teoreettista fysiikkaa, käyttäytymistieteitä, MBA:n ja johtanut Space Systems Finlandia yrittäjänä. Volandin kaksi muuta partneria, Samuli Siljamäki ja Jyrki Laune, ovat tehneet pitkän uran teknologiafirmojen parissa talousjohtajana sekä neuvonantajana. Lisäksi partnereilla on tukenaan kokenut joukko advisoreita, joilla on näyttöä lukuisten it-alan yritysten hallituksista.

Meillä on osaamispääomaa myös sijoittajissa, jotka ovat osa Voland-perhettä. He ovat käytettävissä sparraamaan, jos kohdeyritys tarvitsee erikoisosaamista”, Sylvius sanoo.

Voland kehittää portfolioyrityksiään aktiivisen ja lisäarvoa tuottavan hallitustyön kautta, mitä tiimin vahvan toimialaosaaminen ja laajat verkostot tukevat. Toiminta keskittyy strategian kehittämiseen ja sen jalkauttamiseen yrittäjien kanssa.

Meillä on huolellisesti mietitty arvontuottomalli, mistä olemme ylpeitä. Panostamme potentiaalisiin kohdeyrityksiin jo ennen sijoittamista, jotta voimme olla varmoja, että yritys on meille juuri oikea ja vice versa. Teemme yhdessä yrittäjien kanssa systemaattista strategiatyötä yhteisen taipaleen arvonluonnin maksimoimiseksi. Kun valmisteleva työ on tehty huolella, pystymme laatimaan 100 päivän ohjelman, jonka aikana asioita aidosti saadaan edistettyä heti yhteistyön alussa. Arvonluonti ja yhteistyö toki jatkuu koko pitoajan”, Niemi kertoo.

Vastuullisuus sijoitustoiminnan ytimessä

Vastuullisuus on vahvasti osa Volandin toimintaa: yhtiöllä on pääomasijoitusalalla tunnetut ja kokeneet ESG-advisorit. Vuoden alussa Volandin rahasto oli vielä ensimmäinen SFDR artikla 8 mukainen.

Vastuullisuus on meille todella keskeistä omassa toiminnassa ja kohdeyritysten kehittämisessä. Uskomme integroituun ajatteluun, eli emme näe ESG:tä strategiasta erillisenä asiana, mikä on mielestäni yleinen ajatteluvirhe ja kertoo ESG:n tuoreudesta. Me teemme vaikuttavuusanalyysin osana strategiaprosessia ja tunnistamme kunkin kohdeyrityksen kohdalla ne muutamat kehityskohdat, jotka artikla 8 mukaan otetaan kehitykseen. Näiden on oltava asioita, joilla aidosti on vaikutusta bisnekselle tai muuten työ on turhaa puuhastelua. Vastuullisuusajattelun on oltava osa bisnesstrategiaa, se on tätä päivää”, sanoo Sylvius.

Portfolioyrityksiä valittaessa vastuullisuuden lisäksi meille on tärkeää molemminpuolinen kunnioitus ja luottamus, koska lähdemme vakavasti mukaan kanssayrittäjäksi yrittäjän rinnalle ja yhteystyön on oltava sujuvaa. Teknisesti yrityksellä tulee olla positiivinen kassavirta, noin 5–25 miljoonan liikevaihto, selvä bisnesmalli ja kunnianhimoa kasvaa. Kansainvälisyysajatukset eivät ole pakollisia mutta monella niitä on”, hän jatkaa.

Tällä hetkellä portfolioyritykset ovat ohjelmistopainotteisia, mutta myös perinteisemmän alan firmat, jotka uudistavat merkittävästi toimialaansa teknologian avulla kiinnostavat Niemen mukaan tiimiä paljon.

Meidän huolemme on, että kasvavat ja tulosta tekevät teknologiayritykset, jotka ovat fokuksessamme myydään liian aikaisin, koska yrittäjät kokevat, ettei vaihtoehtoja ole. Olemme sitä mieltä, että jos kunnianhimoa ja yrittäjyyttä vielä löytyy, niin kannattaa jatkaa yrityksen kehittämistä. Me astumme tässä kohtaa kuvaan tarjoamaan, näkemystä, kokemusta ja pääomaa. Haluamme tulla tästä tunnetuksi koko toimialalla”, Sylvius päättää.

Tutustu Volandin nettisivuihin täältä.

Tästä pääset kuuntelemaan #neuvottelija-podcastin jakson, jossa Sylvius ja Niemi kertovat lisää uudesta teknologiakasvurahastosta.

Lue seuraavaksi

Blogit

Emilia Närhi Pääomasijoittajat ry:n viestintään

Joulukuu on tuonut tullessaan uusia tuulia Pääomasijoittajat ry:n viestintään, kun Emilia Närhi on aloittanut viestintäpäällikön sijaisuuden. Nykyisen viestintäpäällikön Juulia Korkiavaaran…
Lue artikkeli