Kasvua tarvitaan, erityisesti nyt
Globaalin talouden horisontti on sumun peitossa – liitoksissaan nitisevät pankit, Venäjän sodan aiheuttama epävakaisuus ja esimerkiksi energian tuottamisen ja hinnan haasteet aiheuttavat turbulenssia.
Vaikka tilanteisiin on pakko reagoida niiden yllättäessä, on myös pakko olla rohkea ja katsoa muutamaa kvartaalia pidemmälle. On löydettävä keinoja edistää kestävää talouskasvua ja pidettävä huolta siitä, että Suomi voi olla sen kärkimaa.
Pääomasijoittajat haluavat olla osa ratkaisua. Tarjoamalla sekä pääomaa että osaamistaan he rahoittavat ja vauhdittavat yritysten kasvua. Se on vahvasti nähtävissä myös kasvuluvuissa: pääomasijoittajien rahoittamat yritykset kasvavat moninkertaisesti nopeammin, kun verrataan muihin samankokoisiin ja saman alan yrityksiin.
Ilmastonmuutoksen hidastaminen ja talouskasvu eivät ole ristiriidassa keskenään, vaan kestävän kehityksen edistäminen on myös kilpailuetu. Vihreä siirtymä rakennetaan kasvavien ja uudistuvien yritysten avulla. Suomeen onkin saatava enemmän uusia ja nopeasti kasvavia teknologia-alan huippuyrityksiä, joilla on mahdollisuus ratkaista tulevaisuutemme suuria haasteita.
Näiden nuorten teknologiayritysten lisäksi tarvitaan laaja ja kilpailukykyinen keskisuurten, hyvin työllistävien ja uudistuvien yritysten joukko. Näin rakennamme yhdessä kestävää kasvua ja työtä Suomeen.
Kasvun rakennuspalikoita ovat kasvuhaluiset yrittäjät, monipuolinen osaajajoukko ja innovaatiot, joiden pohjalle yrityksiä rakennetaan. Kun tämä perusta on kunnossa, kasvuun saadaan vauhtia kanavoimalla yrityksille osaavaa pääomaa – eli pääomasijoituksia.
Jotta lupaaville yrityksille saadaan rahoitusta, sääntely-ympäristön on tuettava yritysten kasvua ja kansainvälistymistä. Tällä hetkellä suomalaiset säätiöt eivät voi sijoittaa kotimaisiin pääomarahastoihin veroneutraalisti ilman hankalia rakenteita – mutta ulkomaisiin ne voivat. Sääntelyvirhe asettaa suomalaiset rahastot kansainvälisiä kilpailijoitaan heikompaan asemaan. Sen on muututtava, sillä ulkomaille kanavoituvat varat ovat usein pois suomalaisten yritysten kasvusta.
Lisäksi sääntelyn ja verotusympäristön on oltava ennakoitavaa ja johdonmukaista. Aina kun säädöksiä tai verotusta muutetaan, on myös arvioitava muutosten vaikutukset yritysten kasvu-, rahoitus- ja työllistämismahdollisuuksiin. Se auttaa varmistamaan, että Suomi säilyy houkuttelevana ja kilpailukykyisenä paikkana yrittäjille, osaajille ja sijoittajille.
Kirjoittaja on Pääomasijoittajat ry:n toimitusjohtaja Anne Horttanainen