Askeleet pääomasijoitukseen

Blogit

Pääomasijoittamisella tarkoitetaan ammattimaisen sijoittajan tekemään sijoitukseen yritykseen, tyypillisesti vastineeksi yrityksen osakkeista. Pääomasijoitus on erinomainen tapa kiihdyttää yrityksen kasvua, ja pääomasijoittaja onkin olennainen osa monen suomalaisyrityksen kasvutarinaa. Pääomasijoituksia tehdään sekä startupeihin että vakiintuneempiin kasvuyrityksiin. On tärkeää, että yrittäjä ymmärtävää, millainen sijoitus sopii parhaiten hänen yritykselleen, samalla pääomasijoittajan näkökulma huomioon ottaen.

Sopiiko yrityksesi sijoituskohteeksi?

Suomalaiset pääomasijoittajat keskittyvät kohdeyritystensä kasvun vauhdittamiseen. Tämä edellyttää, että yrityksellä on riittävät edellytykset kasvuun. Selkeä kasvupotentiaali, monipuolinen ja sitoutunut tiimi tai johto sekä suotuisa markkinatilanne ovat tekijöitä, jotka lisäävät sijoittajan kiinnostusta. Myös esimerkiksi yritysten sukupolvenvaihdokset, omistusrakenteen muutostarpeet ja merkittävät investointitarpeet voivat olla syitä hakea pääomasijoitusta. Pääomasijoittajan kiinnostusta saattavat taas heikentää esimerkiksi matalat kasvunäkymät, heikko kannattavuus, vaikea markkinatilanne, erilaiset näkemykset liiketoimintastrategiasta tai omistajien haluttomuus jakaa päätöksentekovaltaa pääomasijoituksen edellyttämällä tavalla.

Löydä oikea pääomasijoittaja

Pääomasijoittajat voidaan sijoituskohteidensa perusteella jakaa karkeasti kahteen ryhmään: startupeihin ja vakiintuneisiin kasvuyrityksiin sijoittaviin. Startupeihin tehdään yleensä vähemmistösijoituksia, kun taas kasvuyrityksiin enemmistösijoitukset ovat yleisempiä, vaikka myös vähemmistösijoituksia tehdään yrityksen ja omistajien tarpeen mukaan. Sijoittaja voi myös erikoistua tiettyyn toimialaan tai yrityskokoon rahastonsa sijoituskriteerien mukaisesti.

Myös henkilökemiat tulee ottaa huomioon pääomasijoittajaa valitessa. Pääomasijoittajan rooli yrityksen operatiivisessa toiminnassa vaihtelee, mutta hyvä, toimiva ja luottamuksellinen suhde sijoittajan ja yhtiön johdon välillä on aina keskeinen osa onnistunutta pääomasijoitusta.

Ymmärrä myös sijoittajan näkökulma

Pääomasijoittajat sijoittavat hallinnoimiensa rahastojen varoja kohdeyrityksiin. Rahastojen varat kerätään yleensä suurilta institutionaalisilta sijoittajilta, ja niiden odotetaan tuottavan voittoa sijoituksen irtaantumisen kautta tietyn ajanjakson jälkeen. Pääomasijoittaja on sopinut rahastosijoittajien kanssa sijoituskriteereistä, joiden mukaisesti sijoituksia tehdään kohdeyrityksiin. Sijoituskriteerit voivat vaihdella kohdeyhtiön maantieteellisen sijainnin, toimialan, yrityskoon, elinkaaren vaiheen, arvoketjun, teknologian, kannattavuuden ja tavoitellun sijoituksen koon, omistusosuuden, tuottopotentiaalin ja irtautumismahdollisuuksien perusteella.

Varmista kasvun realiteetit

Pääomasijoittajat auttavat yritystäsi kasvamaan, mutta jo sijoituksen hakuvaiheessa on tärkeää varmistaa, että yrityksen tuleva kasvutavoite on uskottava ja toteutettavissa. Monille kasvuyrityksille pääomasijoitus voi tulla ajankohtaiseksi myös silloin, kun kasvua haetaan yritysoston, investoinnin tai muun vastaavan tilanteen kautta. Pääomasijoittajat ovat valmiita auttamaan kasvua ja strategioita koskevissa keskusteluissa ja tuomaan esiin omia ideoitaan, kontaktejaan ja tiedossaan olevia potentiaalisia yritysostokohteita. Omistajien, johdon ja henkilökunnan on myös oltava valmiita työskentelemään kasvun eteen. Erityisesti aikaisen vaiheen startupien kannattaa huolellisesti harkita oman ideansa, tiiminsä ja markkinapotentiaalinsa esittelyä eli pitchiä varten.

Ole yhteydessä!

Pääomasijoittajaan kannattaa rohkeasti ottaa yhteyttä – sijoittajat ottavat varmasti sinut mielellään vastaan, jos tapauksesi kuulostaa yhtään kiinnostavalta. Vaikka yhteydenotto ei johtaisikaan sijoitukseen, se poikii vähintäänkin arvokkaita neuvoja yrityksesi kasvupolulle ja kehittämiselle.

***

Artikkeli on osa blogisarjaa, joka on tehty Pääomasijoittajat ry:n yrittäjille suunnatun oppaan pohjalta. Voit tutustua oppaaseen kokonaisuudessaan täältä.

Lue seuraavaksi

Blogit

Kasvuyritys - suunnitteletko pääomasijoittajan etsimistä?

Moni suomalaisista pääomasijoittajista sijoittaa jo vakiintuneisiin kasvuyrityksiin. Sijoituksen edellytyksenä on selkeä mahdollisuus kiihdyttää kasvua. Pääomasijoittajat rahoittavat ja tukevat myös vakiintuneiden…
Lue artikkeli