Mielipidekirjoitus: Tesin roolia rahastosijoittajana ei tule unohtaa

Blogit

Valtiollisten pääomasijoitustoimijoiden toimintaa ollaan tehostamassa hallitusohjelman mukaisesti. Samalla Teollisuussijoitus Oy:lle (Tesi) ollaan antamassa uusi talouden kasvuun liittyvä teollisuuspoliittinen tehtävä, jolla myös vauhditetaan uusien teknologioiden ja puhtaan siirtymän luomia mahdollisuuksia.

Jatkossa Tesi voi tehdä aikaisempaa suurempia suoria sijoituksia kasvuyrityksiin sille kehysriihessä allokoidun valtion sijoitusomaisuuden turvin.

Teollisen mittakaavan hankkeisiin suunnatulle rahoitukselle on tarpeensa, mutta emme saa unohtaa rahastosijoittamisen merkitystä Tesin toiminnan taloudellisena turvaajana, ja toisaalta Tesin rahastosijoittamisen merkitystä Suomen kestävän kasvun rakentajana. Sijoitukset pääomasijoitusrahastoihin ovat olleet Tesille erityisen kannattavaa sijoitustoimintaa, mikä on osaltaan tukenut Tesin kykyä sijoittaa myös suoriin hankkeisiin.

Rahastosijoittamisen yhteiskunnalliset vaikutukset ovat todistetut monin tutkimuksin. Rahastosijoitukset edustavat tehokkaampaa rahankäyttöä valtiolle, kun niiden avulla sijoituksia voidaan tehdä useampiin yrityksiin ja näin hajauttaa riskiä. Panostamalla rahastosijoituksiin yksityisen rahan määrä yritysten rahoituskierroksilla kasvaa ja julkisen rahan määrä pienenee. Rahastosijoittaminen erittäin vaikuttava tapa tukea kasvuyhtiöiden edellytyksiä ja menestystä Suomessa niin venture-, growth- kuin buyout-rahastojen kautta.

Mikäli Tesin mandaattia rahastosijoitustoiminnalle heikennetään, aiheuttaa tämä tarpeetonta häiriötä ja hidastusta markkinaan. Markkinaehtoinen rahastojen kautta tapahtuva sijoitustoiminta rakentaa pitkäjänteisesti markkinan ja talouskasvun toimintaedellytyksiä. Riskinä suorissa ja kohdennetuissa valtion sijoituksissa on pääoman tehoton allokaatio, joka voi aiheuttaa pitkällä aikavälillä merkittävän riskin markkinan toimivuudelle.

Vaikka pääomasijoitusrahastot tuottavat hyvin, Suomessa on kuitenkin edelleen lukuisia markkinakapeikkotilanteita ja haasteita, joissa tarvitaan edelleen Tesin osallistumista rahastosijoituksiin. Suomalaisten pääomasijoitusrahastojen pieni koko, niihin sijoittavien rahastosijoittajien rajallinen lukumäärä ja institutionaalisten sijoittajien rahoituksen vähentyminen ovat tunnettuja tosiasioita. Tesin rooli on myös merkityksellinen kansainvälisten sijoittajien katalysoimisessa rahastoihin jatkuvuuden ja referenssiroolin kautta.

Meidän pitäisikin jatkossa yhteiskuntana panostaa sen pohtimiseen, miten saisimme kotimaiset pääomasijoitusrahastot kasvamaan kansainväliseen mittaluokkaan. Toimia tarvitaan siihen, että suomalaiset pääomasijoitusrahastot nähdään niin yleishyödyllisten yhteisöjen, institutionaalisten sijoittajien, korporaatioiden kuin kansainvälisten sijoittajienkin osalta aikaisempaa houkuttelevampina.

Rahastojen kokoja kasvattamalla myös kasvuyritystemme omistus pysyisi pidempään kotimaisissa käsissä, kun onnistuisimme kotimaisten rahastojen turvin skaalamaan yritykset seuraavaan kasvuvaiheeseen. Kun pääsemme tähän vaiheeseen, valtion rooli pienenee niin suorissa kuin rahastosijoituksissakin. Ihan vielä emme tässä pisteessä ole.

***

Mielipidekirjoitus on julkaistu Kauppalehdessä 17.6.2024. Voit lukea artikkelin täältä.

Lue seuraavaksi

Blogit

Talous, kilpailukyky ja geopolitiikka - Europarlamenttivaalit pääomasijoitusalan näkökulmasta

Viikko sitten vietettiin Eurooppa-päivää, jolloin juhlistetaan Euroopan rauhaa ja yhtenäisyyttä. Teema tuntuu heikentyneessä turvallisuustilanteessamme ajankohtaisemmalta kuin koskaan. Lisäksi Euroopan parlamenttivaaleihinkin…
Lue artikkeli