Jäsenesittelyssä Kvanted: Pohjoismaiden ensimmäinen teollisuusteknologiasijoittaja

Blogit
Kvanted tiimikuva

Kvanted on venture capital -sijoittamiseen keskittynyt pääomasijoitusyhtiö, joka sijoittaa aikaisen vaiheen teollisuusteknologiayrityksiin Pohjois-Euroopassa. Yhtiö perustettiin toukokuussa 2023, ja sen sijoitustoiminta käynnistyi saman vuoden syksyllä. Kvantedin strateginen tavoite on kiihdyttää teollisuuden digitalisaatiota sekä auttaa valmistavaa teollisuutta optimoimaan ja tehostamaan prosessejaan uusien teknologioiden avulla niin, että resurssien käyttö tehostuu ja vaikutukset ympäristöön minimoituvat.

Kvantedin ensimmäinen, yli 70 miljoonan euron rahasto on ensimmäinen pohjoismainen VC-rahasto, joka on erikoistunut puhtaasti teollisuutta uudistaviin ja tehostaviin teknologisiin innovaatioihin. Rahasto on tehnyt kahdeksan sijoitusta, joihin kuuluvat esimerkiksi laadunvalvontaprosesseja akustisella analyysillä uudistava Resoniks sekä valmistuksen hankintaprosesseja automatisoiva Fractory. Rahastosta sijoitetaan noin 20 yritykseen.

Monipuolisessa tiimissä korostuu laaja kokemus

Kvantedin ydintiimi koostuu kolmesta perustajaosakkaasta, joiden vuosien vankka kokemus ja osaaminen liiketoiminnan, teollisuuden sekä pääomasijoittamisen eri osa-alueista täydentävät toisiaan. Perustajaosakas ja toimitusjohtaja Maria Wasastjernalla on yli 15 vuoden kansainvälinen kokemus liikejuridiikan parissa, niin asianajotoimiston osakkaana, Nokian yritysjuristina kuin startupin lakiasianjohtajana. Maria on koulutukseltaan oikeustieteen tohtori ja on väitellyt kilpailusta digitaalisilla markkinoilla. Lisäksi Maria tunnetaan Leadcast-podcastista.

Perustajaosakas Eerik Paasikivellä on yli kymmenen vuoden kokemus VC-sijoittamisesta etenkin teollisten startupien parissa. Ennen Kvantedin perustamista hän rakensi sijoitusyhtiö Valve Venturesille portfolion kotimaisista kestävän kehityksen edelläkävijöistä, kuten Sulapac, Infinited Fiber ja Norsepower. Eerik on ollut mukana useiden menestyneiden kasvuyritysten alkutaipaleilla, minkä lisäksi hänellä on laajaa osaamista kypsemmistä teollisista yhtiöistä Oras Groupin hallitustyön kautta. Perustajaosakas Axel Ahlström on aiemmin työskennellyt pääomasijoittajana ja liikkeenjohdon konsulttina erityisesti teollisuussektorilla yli kymmenen vuoden ajan. Axel on toiminut pääomasijoittajana Altor Equity Partnersissa, strategiakonsulttina Bain&Companyssa sekä hallituksen jäsenenä useissa yhtiöissä, minkä myötä Axelilla on syvä asiantuntemus teollisista arvoketjuista sekä laaja verkosto Euroopassa.

Kvantedin taloudesta ja raportoinnista vastaa Finance and Operations Managerina toukokuussa 2024 aloittanut Jenni Suhonen. Jenni on kaksoistutkinnon suorittanut Aalto-yliopiston alumni, ja ennen siirtymistä Kvantedille hän työskenteli pääomasijoitusyhtiö Juuri Partnersilla. Ydintiimin lisäksi Kvantedin avainhenkilöihin kuuluvat myös hallituksen jäsenet, jotka ovat pitkän linjan pääomasijoittajia sekä rahoitusalan ammattilaisia, joilla on vankka kokemus teollisuudesta, pääomasijoittamisesta sekä suomalaisesta yrityskentästä. Lisäksi Kvantedin tiimin kanssa tiivistä yhteistyötä tekevät useat Venture Partnerit ja neuvonantajat, joihin kuuluu osaajia niin teollisuudesta kuin kasvuyrityskentästä sekä Suomessa että muissa Pohjoismaissa.

Sijoituskohteet vauhdittavat teollisuuden digitalisaatiota ja kestävyyttä

Kvanted on olemassa vauhdittaakseen teollisuuden kehitystä kohti digitaalisesti järkevämpiä ja ekologisesti kestävämpiä prosesseja. Yhtiön sijoitusfilosofia kiteytyy digitaalisen muutoksen vauhdittamiseen ja teollisuuden kestävämpien prosessien luomiseen. Tavoite on muodostaa kumppanuuksia alan innovatiivisimpien ja parhaiden toimijoiden kanssa ja luoda yhdessä positiivista muutosta uusimpien teknologioiden avulla.

Sijoitukset keskittyvät kolmeen pääkategoriaan: teollinen automaatio, toimitusketjujen joustavuus, sekä vastuullisuutta edistävä teknologia, josta esimerkkinä on keväällä tehty sijoitus berliiniläiseen ilmastoteknologiayritys Cozeroon. Yksi nousevista teemoista on myös teollisten prosessien turvallisuus. Yhtiön viime kevään sijoituksista tällä kentällä toimivat sekä tuotantolaitosten proaktiiviseen ja reaaliaikaiseen riskienhallintaan tekoälyn avulla keskittyvä Buddywise sekä SynergyXR, joka tuo virtuaali- ja lisättyä todellisuutta uudella tavalla teollisuuden käyttöön. Kvantedin uusimpiin sijoituksiin kuuluu ranskalainen yhtiö Samp, joka optimoi teollisuuskohteiden hallintaa tarjoamalla tekoälypohjaisia 3D-mallinnuksia päätöksenteon tueksi. Viimeisimpänä Kvanted sijoitti suomalaiseen kvanttilaskentayritykseen QMill:iin, jonka rakentaa uudenlaista jo lähitulevaisuudessa kvanttihyötyä tavoittelevaa algoritmia.

Erikoistuneella rahastolla syvää asiantuntemusta ja verkostoja

Pääomasijoituskenttä on kehittynyt kohti keskittyneempiä erikoisrahastoja, jolloin pääomasijoittajien on helpompi tuoda asiantuntijuutta sekä alan verkostoja yritysten käyttöön. Kvantedin sijoitusfokusta on kiitelty niin yrittäjien kuin sijoittajien keskuudessa. Tulevaisuudessa Kvanted pyrkii vahvistamaan jalansijaansa entisestään pohjoiseurooppalaisessa VC-kentässä sekä sijoittumaan yhä vahvemmin Euroopan keskeisimpiin teollisuusteknologiaan keskittyviin startup-ekosysteemeihin. Tällä hetkellä Kvantedilla on tiimiä Helsingin lisäksi Tukholmassa ja Kööpenhaminassa.

Kvantedin visiona on olla Pohjoismaiden johtava alkuvaiheen sijoittaja teollisuusteknologiaan keskittyville yrityksille. Tavoitteena on löytää uniikkeja liikeideoita ja innovaatioita teollisten prosessien mullistamiseen. Uutena sijoittajana vastaanotto on ollut erinomainen, ja Kvanted rohkaiseekin kaikkia teollisen innovaation kentällä toimivia yrittäjiä ja alan muita toimijoita olemaan yhteydessä matalalla kynnyksellä.

***

Lue lisää Kvantedin nettisivuilta.

Lue seuraavaksi

Uutiset

Suomeen uusi sijoitusrahasto – Kvanted on ensimmäinen Pohjoismainen aikaisen vaiheen teollisuusteknologiasijoittaja

Uusi suomalainen pääomasijoitusyhtiö Kvanted julkaisee tänään ensimmäisen, 70 miljoonan euron rahastonsa. Eerik Paasikiven, Maria Wasastjernan ja Axel Ahlströmin perustama Kvanted…
Lue artikkeli