eniferBio keräsi 11 miljoonaa euroa tuodakseen ympäristöystävällisen sieniproteiinin globaaleille ruoka- ja rehumarkkinoille

Uutiset

eniferBion A-rahoituskierrokseen osallistui hollantilainen Aqua-Spark, sekä suomalaiset Tesi, Valio, Voima Ventures ja Nordic Foodtech VC. Yhtiön teknologian avulla maa-, metsä-, ja ruokatalouden sivuvirroista luodaan korkean ravintoarvon PEKILO®-sieniproteiinia. Tuotteen hiili- ja ympäristöjalanjälki on huomattavasti eläinproteiineja pienempi, eikä sen tuotantoon tarvita suuria määriä vettä ja maa-alaa kuten soijapavun tuottamiseen.

Suomalainen bioteknologian startup eniferBio on kerännyt 11 miljoonan euron A-rahoituskierroksen, jossa johtavana sijoittajana toimi hollantilainen Aqua-Spark pääomasijoitusyhtiö. Lisäksi kierrokselle osallistuivat sijoittajina Tesi, Valio, Voima Ventures ja Nordic Foodtech VC. Rahoituksen turvin eniferBio alkaa skaalaamaan PEKILO®-sieniproteiinijauheen tuotantoa tuhansiin tonneihin. Lisäksi se aikoo hakea Euroopan elintarviketurvallisuusviraston myöntämää uuselintarvikelupaa.

Proteiinin kulutuksen arvioidaan tuplaantuvan vuoteen 2050 mennessä. Samalla tuotannon eri vaiheiden tulisi vähentää hiilidioksidipäästöjään huomattavasti maailman ympäristötavoitteiden saavuttamiseksi. Perinteisten eläin- ja kasviproteiinien tuotantoa ei voida kaksinkertaistaa ilman merkittäviä haittoja ympäristölle ja ruokaketjun hiilijalanjäljen kasvua. Siksi tarvitaan uusia vaihtoehtoja ruoka- ja rehuntuotannon proteiinitarpeen turvaamiseksi.

PEKILO® on sieni, joka pystyy patentoidun fermentointiprosessin avulla käyttämään raaka-aineena muuten vaikeasti hyödynnettäviä teollisuuden sivuvirtoja. Lopputuote on ravintoarvoltaan laadukas sieni- eli mykoproteiinijauhe, jota voidaan hyödyntää rehu- ja ruokalaatuisena ainesosana monissa eri tuotteissa. Suomalaiset metsäteollisuuden tutkijat kehittivät fermentointiprosessin jo 1960-luvulla, ja sen avulla metsätalouden sivuvirroista tuotettiin suuria määriä rehuproteiinia sioille ja kanoille 1990-luvun alkuun asti.

Suurin osa eniferBion perustajatiimistä on aiemmin työskennellyt tutkijoina VTT:llä, jossa syntyi ajatus tuoda takaisin päivitetty PEKILO®-tuotantoprosessi. Nyt tätä vaihtoehtoista proteiinin lähdettä voidaan tuottaa tehokkaasti maa-, ja metsätalouden sivuvirroista ja ruokatalouden sivujakeista. Se sisältää jopa 70 % proteiinia, 20–30 % kuitua, 10 % hyvälaatuisia rasvoja ja mineraaleja sekä runsaasti B-vitamiinia. Tuotantoprosessi on tehokas ja se käyttää hyvin vähän energiaa, vettä ja maapinta-alaa, eikä se perinteisen maanviljelyn tapaan rehevöitä vesistöjä.

“Olemme kiitollisia Aqua-Sparkille, Tesille ja Valiolle heidän tuestaan vaihtoehtoproteiinin viemisestä markkinoille. Saamme heiltä suuren määrän tietoa, ymmärrystä ja kontakteja alalta. Kiitos kuuluu myös vanhoille sijoittajillemme Voima Venturesille ja Nordic Foodtech VC:lle, jotka jatkoivat tukeaan visiomme toteuttamiseksi”, kertoo eniferBion perustajajäsen ja toimitusjohtaja Simo Ellilä.

Statistan mukaan ihmiset söivät 160 miljoonaa tonnia viljeltyä ja luonnonvaraista kalaa vuonna 2021. Kalanviljelytuotanto on ohittanut luonnonvaraisen kalasaaliin, ja se on nopeimmin kasvava elintarviketuotannon ala, joka vaatii valtavia määriä uusia korkealaatuisia proteiinirehuja. Myös Brasilian soijapavun tuotanto on kasvussa, ja tuotannon arvioidaan olevan 152 miljoonaa tonnia vuosina 2022 ja 2023. Koska PEKILO®-sieniproteiinin hiilijalanjälki on pienempi kuin soijapavun, se voi luoda kestävän vaihtoehdon Euroopan markkinoille, jotka ovat tällä hetkellä vahvasti riippuvaisia toiselta puolelta maailmaa tuotavista soijapavuista.

”Olemme erittäin innoissamme voidessamme työskennellä eniferBion kanssa PEKILO®:n skaalaamisessa tulevaisuuden rehuna, mikä edistää kestävää kalanviljelyä”, sanoo Aqua-Sparkin toimitusjohtaja Lissy Smit. ”Teemme kalanviljelyä vihreämmäksi eliminoimalla riippuvuuden luonnonvaraisista ainesosista ja pienentämällä hiilijalanjälkeämme – nämä ovat suurimpia prioriteettejamme matkalla kohti kestävämpää kalanviljelyalaa. eniferBion sieniproteiinijauheella voimme korvata soijan kalanrehussa. Tämä vähentää merkittävästi maan ja veden käyttöä. Lisäksi varhaiset tutkimukset viittaavat siihen, että sieniproteiinilla on potentiaalia parantaa kalojen kasvukykyä ja immuunivastetta.”

eniferBio on luonut kumppanuuksia isojen globaalien rehu- ja elintarviketeollisuuden yritysten kanssa, kuten Nutrecon kalanrehudivisioona Skrettingin, lemmikkieläinten ruokien valmistaja Purinan sekä Valion kanssa. Yrityksen seuraava suuri kehitysaskel sisältää kuluttajille sopivien tuotteiden kehittämisen yhteistyössä Valion kanssa.

”Uusien proteiinilähteiden kysyntä kasvaa ympäri maailmaa. Tarvitsemme perinteisen ruoantuotannon rinnalle uusia, kiertotaloutta edistäviä tapoja tuottaa ruokaa. Solumaatalouden keinoin tuotetuilla elintarvikkeilla on merkittävä rooli tulevaisuuden ruoantuotannossa. eniferBio on alansa huippuosaaja ja kehittänyt uudenlaisia tapoja hyödyntää elintarviketeollisuuden sivuvirtoja proteiininvalmistuksessa. Haluamme tiivistää yhteistyötämme ja olla mukana kehittämässä uusia ruuantuotannon tapoja globaalisti kasvavaan ruoantarpeeseen”, sanoo Valion kasvuliiketoiminnasta ja tuotekehityksestä vastaava johtaja Tuomas Salusjärvi.

”Vaihtoehtoisten proteiinien tuotannolla on arvioitu saavutettavan parasta ilmastovaikuttavuutta sijoitettuun pääomaan suhteutettuna. eniferBio on kotimaisten foodtech-startupien kärkihankkeita, ja sillä on todennettu teknologia, jonka tiimi on onnistunut kaupallistamaan. Yhtiö täydentää Tesin portfoliota kestävän ruoantuotannon saralla”, kommentoi Tesin sijoituspäällikkö Jan-Patrick Haikkola.

Lähes kolme vuotta VTT:ltä spinnaamisen jälkeen eniferBio on valmis laajentamaan toimintaansa rakentamalla teollisia tuotantolaitoksia ja hakemalla lupaa sieniproteiinin käytön laajentamiseen uusia tuotteita ja markkinoita varten.

”Meillä on tuote, joka tekee tämän päivän ylijäämästä arvokkaan tuotteen. Voimme tarjota maailman kilpailukykyisimmän proteiinintuotantoprosessin ja tuotteen, jota on testattu teollisessa mittakaavassa yli 15 vuotta. Olemme nyt valmiita seuraavaan tuotantokapasiteetin ja käyttökohteiden skaalauksen vaiheeseen”, Ellilä päättää.

 

Lisätietoja medialle:

Kuvat ja lisämateriaalit medialle

Simo Ellilä, toimitusjohtaja
eniferBio
+358 40 567 5786
simo.ellila@eniferbio.fi

Lue seuraavaksi

Uutiset

Happy Plant Protein Oy keräsi 1,8 miljoonan euron rahoituksen menetelmälle, joka parantaa innovatiivisten kasvipohjaisten elintarvikkeiden kotimaisuusastetta

VTT:ltä spinnanneen Happy Plant Protein Oy:n menetelmällä on mahdollista parantaa korkealaatuisten kasviperäisten proteiinien saatavuutta ja samalla Suomen proteiiniomavaraisuutta. Uuden menetelmän…
Lue artikkeli