QMill keräsi 4 miljoonan euron siemenrahoituksen – tarjoaa teollisuudelle kvanttihyötyä huippuluokan algoritmien avulla

Uutiset

Espoolainen kvanttilaskentayritys QMill on kerännyt neljän miljoonan euron siemenrahoituksen. Rahoituskierrosta johti suomalainen pääomasijoitusyhtiö Maki.vc, singaporelainen Antler sekä teollisuusteknologioihin sijoittava Kvanted. Yritys on lisäksi varmistanut myös lähes miljoonan euron suuruisen avustuksen Business Finlandilta.

QMillin perustajatiimiin kuuluvat tohtori ja Nokia Technologiesin entinen teknologiajohtaja Hannu Kauppinen, Aalto-yliopiston ja VTT:n kvanttiteknologian professori Mikko Möttönen, tohtori ja entinen VTT:n kvanttialgoritmien ja – ohjelmistojen tiimin vetäjä Ville Kotovirta sekä Chicagon yliopistossa toimiva tutkijatohtori ja Institute for Advanced Study –instituutin entinen jäsen Toni Annala.

QMillin perustajatiimi koostuu kvanttiteknologian skaalaamisen edelläkävijöistä ja yrityksen tavoitteena on tehdä kvanttilaskennasta hyödyllistä olemassa olevia teollisia sovelluksia varten. QMill vastaa kriittiseen tarpeeseen nopeasti kasvavilla kvanttiteknologiamarkkinoilla – toisin kuin kvanttiyritykset, jotka tähtäävät sovelluksiin, joiden odotetaan toteutuvan vasta vuosikymmenen kuluttua, QMillin tavoitteena on luoda kvanttihyötyä nopeammin kuin muut  hyödyntämällä lähitulevaisuuden laitteistoja ja omia algoritmeja. Uusi rahoitus kohdistetaan resurssitehokkaiden ja täysin uudenlaisten kvanttialgoritmien rakentamiseen ja yrityksen palvelutarjonnan laajentamiseen. Lisäksi QMill keskittyy rekrytoimaan kansainvälisiä osaajia ja aikoo kasvattaa toimintaansa Espoosta käsin, jota se pitää globaalisti merkittävänä kvanttikeskittymänä osaajien, infrastruktuurin ja rahoituksen osalta.

”Olemme innoissamme saadessamme Maki.vc:n, Antlerin ja Kvantedin mukaan matkalle muuttamaan kvanttilaskentaa futuristisesta konseptista nykypäivän ratkaisuksi”, kommentoi Hannu Kauppinen, QMillin toimitusjohtaja ja perustaja. ”Rahoituksen avulla meillä on loistavat edellytykset nopeuttaa tutkimus- ja kehitystoimintaamme sekä houkutella alan parhaita osaajia tiimiin.”

”Perustimme QMillin, koska nyt on oikea aika astua hyödyllisen kvanttilaskennan aikakauteen täysin uusilla algoritmeilla”, sanoo Mikko Möttönen, QMillin johtava tutkija ja perustaja. ”Tavoitteenamme on ratkaista monimutkaisia optimointiongelmia eri toimialoilla, jolloin kvanttilaskennasta muodostuu korvaamaton työkalu yrityksille jo lähitulevaisuudessa.”

QMillin kvanttialgoritmeillä ratkaistaan monimutkaisia optimointihaasteita, jotka ovat tällä hetkellä tavallisten tietokoneiden ulottumattomissa. Yritys pyrkii palvelemaan esimerkiksi rahoitus-, tietoliikenne-, kiinteistö-, energia- ja logistiikka-alaa, ja QMillin algoritmit toimivat myös tehokkaina aliohjelmina materiaalien kehityksessä, jota varten yritys kartoittaa kumppanuuksia.

Keskittymällä välittömiin, reaalimaailman sovelluksiin QMill käynnistää uuden aikakauden kvanttilaskennassa. ”QMill on tunnistanut loistavan tilaisuuden hyödyntää nykyistä virheitä tekevien kvanttitietokoneiden (noisy intermediate-scale quantum) aikakautta sen sijaan, että odottaisimme kvanttilaskennan ekosysteemin kehittyvän seuraavan vuosikymmenen aikana”, kommentoi Maki.vc:n partneri Pirkka Palomäki. ”Sijoituspäätöksen taustalla on poikkeuksellisen laadukas tiimi, johon kuuluu huippuammattilaisia, joilla on kaikki edellytykset kehittää ja kaupallistaa lähitulevaisuuden algoritmeja erilaisille teknisille ja kaupallisille aloille.”

Myös Antler yhtyy näkemykseen ja korostaa QMillin mahdollisuuksia vaikuttaa merkittävästi kvanttilaskennan tulevaisuuteen. ”Sijoittaminen kvanttialgoritmeihin on investoimista huomisen mullistavien innovaatioiden perustaan”, sanoo Jussi Kallasvuo Antlerilta. ”Harvoin saa tilaisuutta investoida maailmanluokan tiimiin, joka työskentelee näin kiehtovalla alalla. Olemme innoissamme saadessamme tukea QMilliä ja sen perustajia.”

“Jaamme QMillin kanssa yhteisen tavoitteen teollisen muutoksen vauhdittamisesta. Erinomaisen tiimin lisäksi QMill eroaa muista siinä, että yhtiö tavoittelee vaikuttavuuden saavuttamista nopeammalla aikataululla”, toteaa Kvantedin toimitusjohtaja Maria Wasastjerna. “Kvanttiedun potentiaalin hyödyntämisen kautta QMillin ratkaisu voi tuottaa valtavaa arvoa teollisuusyrityksille ratkaisemalla niiden kaikkein monimutkaisimpia optimointihaasteita.”

Rahoitus vauhdittaa myös QMillin kunnianhimoisia rekrytointisuunnitelmia. Yrityksen tavoitteena on palkata 20 uutta työntekijää lähivuosien aikana ja houkutella maailmanluokan osaajia ympäri maailmaa Espooseen, joka tunnetaan poikkeuksellisen vahvasta teknologisesta ekosysteemistä ja kvanttiosaamisesta.

Lue seuraavaksi

Uutiset

Suomeen uusi sijoitusrahasto – Kvanted on ensimmäinen Pohjoismainen aikaisen vaiheen teollisuusteknologiasijoittaja

Uusi suomalainen pääomasijoitusyhtiö Kvanted julkaisee tänään ensimmäisen, 70 miljoonan euron rahastonsa. Eerik Paasikiven, Maria Wasastjernan ja Axel Ahlströmin perustama Kvanted…
Lue artikkeli