Eficode digitalisoi nyt Eurooppaa – ja pian koko maailmaa

Kasvutarinat

Eficoden kasvuvauhti digitalisoituvassa maailmassa on ollut hurja: Yritys on jo johtava DevOps-ohjelmistoyhtiö Euroopassa, ja aikoo jatkossa olla ykkönen myös koko maailman mittakaavassa.

Eficoden nopean kasvun perusta on ollut keskittyminen ketterään ohjelmistokehitykseen ja sen menetelmiin. Kuten yhtiön perustaja Risto Virkkala kuvaa, Eficode ei ole sekatavarakauppa, vaan maailman paras DevOps-osaaja. Keskittyminen on myös pakottanut kansainvälistymään: pelkästään Suomen markkina olisi ollut Eficodelle liian pieni.

Keskittymisen ja kansainvälistymisen lisäksi Eficodella on ollut toinen selkeä suunta. Eficode ei ainostaan myy palveluita vaan se haluaa “coachata”, opastaa asiakkaitaan digitalisoituvassa maailmassa ja auttaa niitä kehittämään toimintaansa.

”Kerromme asiakkaillemme, että teemme heistä alansa parhaita tekemään tuotteitaan ja softaansa. Tarjoamme asiakkaillemme ohjelmistokehityksen työkalut sekä heidän omien räätälöidyjen ohjelmistojen ylläpidon ja kehityksen jatkuvana palveluna. Digitalisaation toteuttamisessa tarvitaan molempia”, Virkkala täsmentää.

Tämä työ ei lopu kesken. Virkkala korostaa, kuinka kaikki yritykset ovat pian softayrityksiä, oli kyse sitten autoteollisuudesta tai vaikka vaakojen valmistamisesta. Pilvisovellukset tulevat ennemmin tai myöhemmin kaikille toimialoille, ja mekaanisen teollisuuden insinöörit saavat rinnalleen softainsinöörejä mukaan tuotekehitykseen.

Telecom tärkeä asiakassektori

Hypätään historiassa taaksepäin; aina sinne saakka, kun Virkkala 7-vuotiaana sai ensimmäisen oman tietokoneensa 1980-luvun alussa. Hän ei osannut vielä kirjoittaa, mutta tekniikka imaisi mukaansa heti.

”Alalle päätyminen lähti intohimosta. Pelit koodattiin itse, ja sieltä lähti myös palo koodaamiseen”, Virkkala kertoo.

Virkkala kuvailee historian siipien havinan ajaksi 1980–90-luvun vaihdetta, jolloin maailmalle vietiin Virkkalan kehittämä SuperBBS, hänen ensimmäinen kaupallinen ohjelmistonsa.

2000-luvun it-kupla oli puolestaan äärimmäisen opettavaa aikaa. Virkkala kertoo olevansa hyvillään siitä, ettei ollut vielä tuolloin liikkeellä yrittäjänä omat rahat pelissä. Vierestä seuraamalla näki tarpeeksi hyvin, miten asioita voi tehdä oikein ja väärin.

Vahvan it-taustan päälle oli hyvä rakentaa, ja Eficode yrityksenä sai alkunsa 2005, jolloin Virkkala oli ehtinyt hankkia kokemusta ohjelmistosuunnittelijana ja projektijohtajana. Ketterä softakehitys teki tuloaan, ja ohjelmistokehityksen perinteiset mallit natisivat liitoksissaan. Kehittäminen oli hidasta, muutosten tekeminen hankalaa, ja riskien ennakointi lähes mahdotonta.

Telecom-ala oli vuosituhannen vaihteen jälkeen Suomessa voimissaan, ja sen sisälle pääsyyn oli sopiva sauma. Aluksi Eficode teki ohjelmistokehitystä projektitöin, ja isoihin asiakkaisiin kuului esimerkiksi Nokia. Jo vuoden kuluttua aloittamisesta Eficodessa oli töissä 20 ihmistä.

Karmiva tilanne oli onnenpotku

Virkkala kertoo, että yksi keskeisistä Eficoden tulevan suunnan määrittäjistä oli asiakkailta tulleet pyynnöt: asiakkaiden omiin tuotekehitysprojekteihin haluttiin opastusta ja tukea modernien työkalujen ja menetelmien käyttöönottoon.

”Asiakkaat halusivat tietää, kuinka ne voisivat tehostaa prosesseja ja miten manuaalisia tehtäviä saataisiin poistettua. Esimerkiksi testausta ja julkaisua haluttiin automatisoida.”

Eficodella tartuttiin tuumasta toimeen ja yritys alkoi keskittyä asiakkaiden tuotekehityskyvykkyyden kehittämiseen. Yhtiön strategia meni uusiksi, ja asiakaskuntakin alkoi uudistua ja laajentua, kun Nokian matkapuhelinvalmistuksen romahdus pakotti Eficoden etsimään uusia asiakkaita.

”Äkkiseltään ajatellen Suomen matkapuhelinalan romahduksen vaikutus meihin olisi voinut olla karmiva, mutta loppupeleissä nuo ajat ja kokemukset vaikuttivat ratkaisevasti tulevaisuuteemme – positiivisesti. Oli pakko lähteä laajalla skaalalla viemään kasvutarinaa myös Suomen ulkopuolelle.”

Kansainvälistymistä helpotti se, että maailmalla tunnettiin suomalaisen teknologiaosaamisen kova taso. Iso kiitos tästä kuuluu Nokialle.

”Tuli fiilis, että tällaista osaamista ja bisnestä on suorastaan kansalaisvelvollisuus viedä Suomen ulkopuolelle”, Virkkala mainitsee.

Pääomasijoittaja turvasi kasvun

Eficoden liikevaihdon kasvu harppasi uusiin ennätyslukemiin 2016–2017. Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi yritys päätti ottaa kasvuloikan ja palkata sata uutta työntekijää.

Nopea kasvu ja kansainvälistyminen vaati lisäresursseja, ja Eficodella pohdittiin pääomasijoittajan mukaan ottamista. Vastaava mietintä oli käynnissä myös pöydän toisella puolella, sillä pääomasijoitusyhtiö Bocapissa oli seurattu tiiviisti it-markkinaa ja myös kasvuhaluista Eficodea.

Bocapin partneri ja sijoitusjohtaja Vilma Torstila kertoo, ettei pääomasijoittajalta ollut jäänyt huomaamatta Eficoden kasvu, eivätkä myöskään yhtiön selkeä fokus ja ensimmäiset kansainväliset askeleet.

Virkkala puolestaan kertoo, että Eficode tapasi monia muitakin pääomasijoittajia ja kävi useita neuvotteluja. Bocapin kanssa kuitenkin natsasi, sillä Virkkala etsi nimenomaan vähemmistösijoittajaa, ja Bocap halusi perustajan pysyvän aktiivisesti mukana liiketoiminnassa.

Myös kansainvälisen laajenemisen tarpeesta oli yhteinen ymmärrys. Se vaatisi myös rahaa, jota Bocap kykeni vähemmistösijoittajanakin tarjoamaan.

Yritysostoja ja orgaanista kasvua

Bocap-yhteistyön aloittamisen jälkeen Eficoden Euroopan valloitus vauhdittui entisestään.

Eficode on tehnyt yrityskauppoja ja ostanut sopivia kohteita, mutta myös perustanut omia toimistoja useisiin Euroopan maihin.

Ensimmäinen yhteinen kauppa oli tanskalaisen Praqman osto, ja kaupan mukana Eficode sai Norjan-toimiston. Merkittävä kauppa oli myös ruotsalaisen Riadan hankkiminen.

Kesän 2021 korvalla saatiin lukea uutisia siitä, kuinka Eficode osti sveitsiläisen Beecom AG:n. Hyvän jalansijan Keski-Euroopassa tarjoava ostettu yritys on erikoistunut australialaisen Atlassianin työkaluihin, jotka ovat merkittäviä myös Eficodelle. Kesäkuussa 2021 Eficode osti vielä tuotekehityksen ja -hallinnan konsultointiin keskittyvän suomalaisen Contribyten.

Kultaa ja kunniaa

Eficoden työnjälki on saanut myös runsaasti ulkopuolista tunnustusta:

  • Tietoviikko-lehti valitsi Eficoden vuoden 2019 Tivi-yritykseksi Suomessa.
  • Maailman kenties tunnetuin analyytikkoyhtiö Gartner on myös nostanut Eficoden esiin merkittävänä toimijana mm. arvovaltaisessa Market Guide for Agile and DevOps -raportissaan ja muissa julkaisuissaan
  • Maailman suurin ketterän ohjelmistokehityksen työkalujen kehittäjä Atlassian puolestaan on palkinnut Eficoden vuoden globaalina DevOps-partnerinaan jo kolmena vuotena.

Lisää vauhtia korona-ajassa

Eficoden vauhtia ei ole hiljentänyt edes COVID, vaan yhtiön on pystynyt nopeuttamaan kasvua ja parantamaan kannattavuutta poikkeusaikanakin.

Yrityksissä on siirrytty tekemään töitä paikasta riippumatta, ja automaation rooli on kasvanut. Ne kumpikin vievät maailmaa yhä digitaalisemmaksi.

Bocapin Torstila huomauttaa, ettei kasvu poikkeusaikana ole ollut sattumaa. Eficode on kertonut asiakkailleen, kuinka nämä voivat reagoida muuttuneeseen tilanteeseen ja miten esimerkiksi ohjata ihmisiä etätöihin tai kuinka bisnestä voi kehittää myös poikkeusaikana ja sopeutua ketterästi muutokseen.

Kasvuvauhti ei suinkaan ole hidastumassa, vaan hyväksi havaittua visiota ja strategiaa jatketaan myös tulevaisuudessa. Yrityskaupat jatkuvat, ja ostokohteita tutkittaessa kiinnitetään erityisesti huomiota muutaman kymmenen ihmisen DevOps-yhtiöihin.

Asennetta ja mainetta

Ihailen eficodelaista asennetta ja asiakaslupausta. Siinä luvataan, että he hoitavat tilanteen, ottavat siitä vastuun ja opettavat asiakkaan hoitamaan asiat itse jatkossa. Eficoden henkilökunta on erittäin ammattimaista, ja asiakkailla on heihin kova luotto”, Bocapin Torstila kertoo.

Eficoden hyvä maine on suuri apu rekrytoinneissa, ja myös henkilöstön vaihtuvuus on hyvin pientä.

Torstila tietää, että myös ostettujen yritysten henkilöstö on ollut hyvillään, kun he ovat kuulleet ostajan olleen juuri Eficode.

”Olen innolla katsonut, kun jengi repii kauppojen jälkeen päälleen Eficoden huppareita ja tarkistaa, onko koko nyt M vai S”, Virkkala naurahtaa.

Bocap tukena toimitusjohtajavaihdoksessa

Virkkala kertoo arvostavansa Bocapin tiimin suoraselkäisyyttä ja suoraviivaisuutta. Pääomasijoittajalla on ollut hyvin rehellinen lähestymistapa sijoitukseensa alusta alkaen.

”Olin Eficoden perustajana aika yksin. Bocapista sain kanssayrittäjän, jonka kanssa olen voinut keskustella vaikka johtoryhmän kehittämisestä tai siitä, mihin suuntaan voisimme laajentua. Olen samalla oppinut paljon uutta, ja se auttaa kehittämään Eficodea entisestään”, hän kertoo.

Bocap oli suurena apuna myös, kun Virkkala päätti luopua toimitusjohtajuudesta ja yritykseen palkattiin ulkoa uusi vetäjä.

Päätös oli Virkkalan mielestä erittäin hyvä, sillä Eficode tarvitsi enemmän huomiota operatiiviseen johtamiseen kuin mihin hänellä oli resursseja. Virkkala itse jatkaa yhtiön aktiivisena hallituksen puheenjohtajana.

Kasvu kiihtyy

Entä jatkossa? Liikevaihdon vuotuinen kasvu on ollut viime vuosina noin 30 prosenttia, eikä tästä vauhdista aiota tinkiä jatkossakaan.

Rakennamme yhdessä seuraavaa loikkaa ja tietä kohti maailmanmestaruuspaikkaa”, Torstila kertoo.

Kansainvälistymisessä ollaan jo tässä vaiheessa pitkällä, sillä yli puolet liikevaihdosta tulee Suomen ulkopuolelta. Myös johtoryhmään on onnistuneesti haettu muita kuin suomalaisia jäseniä.

Kansainvälistyminen on meillä DNA:ssa, mutta emme ole lähdössä Suomesta pois. Emme unohda juuriamme”, Virkkala päättää.

Lue seuraavaksi

Kasvutarinat

Kivenkovaa tekemistä pääomasijoittajan tuella - Kamrockin kehittämä kalliosora tuo helpotusta biodiversiteettikatoon ja kuljetuspäästöihin

Suomalaisen pääomasijoittajan Juuri Partnersin kohdeyritys Kamrock murskaa kalliosta luonnonhiekan kaltaista betonikiviainesta säästäen samalla luontoa ja ympäristöä. Yrityksen huiman kasvun keskellä…
Lue artikkeli