Uusi pääomasijoitusrahasto Nordic Science Investments muokkaa tiedemaailman kokemuksellaan innovaatioista kaupallisesti menestyviä yrityksiä
Nordic Science Investments on Pohjoismaiden ensimmäinen pääomasijoitusrahasto, jonka taustalla on joukko yliopistojen teknologiansiirto-osaajia ja joka keskittää sijoituksensa tutkimuksessa syntyvien innovaatioiden potentiaalin. Yhtiö sulki juuri 60 miljoonan euron rahastonsa ensimmäisen kierroksen ja on käynnistänyt ensimmäiset sijoitukset.
Tieteen ja sijoittamisen risteyskohdasta ponnistava uusi pääomasijoitusrahasto Nordic Science Investments (NSI) tuo sijoitusosaamisen osaksi Suomen ja naapurimaiden yliopistojen tutkimuslaitoksia. NSI toimii tiede- ja startup-maailman keskiössä tavoitteenaan auttaa tutkijaryhmiä ja innovaatio-osastoja rakentamaan keksinnöistä menestyviä yrityksiä. Kasvupääoman lisäksi yhtiö tarjoaa alkuvaiheen spinout-yrityksille strategista tukea, verkostoja sekä apua tiimien rakentamiseen liiketoiminnan käynnistämiseksi.
“Pohjoismaisissa yliopistoissa syntyy jatkuvasti maailmanluokan innovaatioita ja läpimurtoteknologioita, jotka voivat parhaimmillaan ratkaista suuriakin yhteiskunnallisia ongelmia. Tutkimuslähtöisiin syväteknologioihin liittyy kuitenkin yleisiä varhaisen vaiheen kaupallistamisen haasteita. Myös monet sijoittajat saattavat karttaa projekteja, jotka he kokevat esimerkiksi aineettomien oikeuksien siirtämisen tai tiimien muodostamisen osalta kompleksisiksi. Me haluamme olla mukana tekemässä tutkijoiden mullistavista oivalluksista kaupallisia menestystarinoita”, kertoo Jari Strandman, Nordic Science Investmentsin toimitusjohtaja ja yksi perustajista.
Yhtiön toiminta perustuu aktiiviseen yhteistyöhön yliopistojen ja tutkijoiden kanssa. NSI pyrkii kriittisen alkuvaiheen ankkurisijoittajana tekemään salkkuyrityksistä houkuttelevia myöhäisemmän vaiheen pääomasijoittajille osallistumalla potentiaalisten sijoituskohteiden kehitysprosessiin usein jo ennen yhtiön perustamista.
Tutkimusmaailman ammattilaiset keräävät 60 miljoonan euron pääomarahastoa
Nordic Science Investments kerää tällä hetkellä Pohjoismaiden ensimmäistä yliopistojen spinout-yhtiöiden varhaisen vaiheen liiketoimintaan suunnattua rahastoa. Yhtiö on juuri sulkenut varainkeruun ensimmäisen kierroksen menestyksekkäästi ja käynnistänyt ensimmäiset sijoitukset.
”Olemme erittäin iloisia varainhankinnan ensimmäisen kierroksen tuloksista. Kierroksella on mukana merkittäviä institutionaalisia sijoittajia, mikä kertoo siitä, että tämäntyyppiselle yliopistojen rajapinnassa toimivalle rahastolle on selkeästi suuri tarve”, kertoo Nordic Science Investmentsin perustaja ja sijoitusammattilainen Matti Hautsalo.
Ensimmäisellä kierroksella rahastoon on sijoittanut muun muassa Tesi (Suomen Teollisuussijoitus Oy), joka näkee NSI:n ei vain täyttävän rahoituskapeikkoa vaan myös potentiaalisesti houkuttelevan markkinoille uusia kansainvälisiä sijoittajia, jotka ovat aikaisemmin ohittaneet Pohjoismaiden tutkimuspuolen innovaatiot.
“Meille Tesillä on tärkeää tukea innovaatioiden ja tutkimusten kaupallistamista, erityisesti koska suomalaisten syväteknologiastartupien rahoitustilanne on heikentynyt eikä uusia yrityksiä perusteta samaan tahtiin kuin aikaisemmin. Nordic Science Investments tuokin merkittävästi uutta pääomaa ja osaamista Suomen tiede- ja tutkimuslähtöisten yritysten hyväksi. Se voi myös mahdollisesti kääntää uusien kansainvälisten sijoittajien katseet kohti Suomea ja Pohjoismaita”, kertoo Tesin sijoituspäällikkö Samuel Wendelin.
Oppia ja verkostoja maailmalta
Nordic Science Investments -rahastoyhtiön perustajajoukkoon kuuluvat Strandmanin ja Hautsalon lisäksi tohtori Alexandra Gylfe sekä varainhankinnasta vastaava Anssi Uimonen. Nelikolla on vahvaa osaamista akateemisesta tutkimuksesta, teknologiansiirrosta ja sijoitustoiminnasta sekä laajat kansainväliset verkostot tieteeseen keskittyneissä sijoitusyhteisöissä.
“Olemme tehneet valtavan määrän taustatyötä ja hyödyntäneet omia sekä kumppaneidemme kokemuksia parhaiden tiedesijoitusrahastojen toimintatavoista Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Uskomme, että näiden oppien pohjalta rakennettu strateginen liiketoimintamallimme tulee mullistamaan tutkimustulosten kaupallistamisen Suomessa ja muualla Pohjoismaissa”, Alexandra Gylfe kertoo.