Roima Intelligence: Kestävää kasvua innovatiivisilla ohjelmistoratkaisuilla

Kasvutarinat

Roima Intelligence on johtava suomalainen ohjelmistoyritys, joka on erikoistunut valmistavan teollisuuden ja toimitusketjujen ohjelmistoratkaisuihin. Yritys tarjoaa kattavan valikoiman ratkaisuja, joiden avulla asiakkaat voivat ohjata ja optimoida tuotantoaan ja toimitusketjuaan, ja täten tehostaa operatiivista toimintaansa. Innovatiivisten ratkaisujensa avulla Roima on kasvanut merkittäväksi toimijaksi kansainvälisesti, tarjoten asiakkaille kestäviä tuloksia digitalisaation keinoin.

Yrityksen historia ulottuu useiden vuosien taakse, mutta Roima, jonka tunnemme tänään, perustettiin vuonna 2014.

Roiman tarjoamat tuotteet ja ratkaisut ovat syntyneet tarpeesta vastata valmistavan teollisuuden ja toimitusketjujen vaatimuksiin, joita perinteiset ERP-järjestelmät eivät pystyneet enää täyttämään. Roiman kehittämät ratkaisut on siis suunniteltu tarjoamaan entistä tarkempaa ja ajantasaisempaa informaatiota, mikä mahdollistaa yrityksille paremman läpinäkyvyyden ja hallinnan toimitusketjuissaan sekä tuotantoprosesseissaan. Näiden täsmäratkaisujen avulla organisaatiot voivat esimerkiksi automatisoida tiedonkulkuaan, eliminoida manuaalisen työn virheet ja saavuttaa selkeästi tehokkaamman operatiivisen toiminnan.

Roima erottuu kilpailijoistaan tarjoamalla erikoistuneita, kilpailukykyisiä tuotteita, jotka on suunniteltu vastaamaan asiakkaidensa erityistarpeisiin valituilla valmistavan teollisuuden ja logistiikan aloilla. Yrityksen syvällinen osaaminen monimutkaisten tuotannollisten ja toimitusprosessien hallinnassa varmistaa ohjelmistojen tehokkaan käyttöönoton. Asiakasfokus ja lisäarvon tuottaminen ovat keskeisiä tekijöitä luottamuksen rakentamisessa ja investointien onnistumisessa.

”Asiakkaamme voivat luottaa siihen, että toimitamme heille tuotteidemme avulla arvoa, joka näkyy suoraan heidän liiketoiminnassaan”, kommentoi Roiman toimitusjohtaja Markus Kalalahti.

Roima on toiminnassaan sitoutunut myös vastuullisuuteen ja kestävään kehitykseen: yrityksen missiona on ”sustainable results”, ja sen tuotteet on suunniteltu parantamaan asiakkaiden liiketoimintaa tavalla, joka tukee pitkäjänteistä vastuullisuutta. Roiman ratkaisut, kuten tuotteen elinkaaren hallinnan, tuotannonohjauksen tai varastonhallinnan järjestelmät, auttavat yrityksiä optimoimaan resursseja ja vähentämään hukkaa. Näin Roima tukee asiakkaitaan tehostamaan toimintaansa, vastaamaan kasvaviin vastuullisuusvaatimuksiin ja rakentamaan kestävämpää tulevaisuutta.

Uuden kasvun aikakausi

Roiman kasvutarina sai merkittävän uuden suunnan vuonna 2018, kun suomalaisten ja ruotsalaisten yritysten kasvattamiseen ja kansainvälistämiseen keskittyvä pääomasijoittaja Intera Partners astui mukaan kuvaan. Tätä ennen Roiman tarinan oli laittanut liikkeelle pääomasijoitusyhtiö Korona Invest yhdessä Roiman johdon kanssa, ja keväällä 2018 Intera tuli yhtiön uudeksi enemmistöomistajaksi. Interan mukaantulo merkitsi uudenlaista strategista ohjausta ja rahoituksellista tukea, tavoitteena kansainvälisen kasvun kiihdyttäminen.

”Olimme vakuuttuneita siitä, että markkina, johon Roima oli suuntaamassa, kasvaisi nopeasti. Yhtiö oli vielä varhaisessa vaiheessa kehitystään, mutta huomioiden yhtiön tarjooman ja tiimin osaamisen, sen kasvupotentiaali oli selvä”, kertoo Intera Partnersin osakas ja Roiman hallituksen jäsen Christoffer Zilliacus.

Markkina, jossa Roima toimii, on moniulotteinen ja nopeasti kehittyvä, ja sen koko pelkästään Pohjoismaissa yltää miljardiluokkaan. Markkinan suuri koko avaa merkittäviä mahdollisuuksia kasvuun, mutta samaan aikaan markkina on myös erittäin fragmentoitunut, ja tämä monimuotoisuus tarjoaa tilaa Roiman kaltaiselle innovatiiviselle ja erikoistuneelle toimijalle, joka on onnistunut hyödyntämään tämän tilan tehokkaasti.

Pääomasijoittajan rooli on ollut keskeinen Roiman kasvustrategiassa, ja yhteistyö on sujunut poikkeuksellisen hyvin yrityksen johdon kanssa. Kalalahti korostaa, kuinka tärkeää on ollut, että pääomistajien, hallituksen ja johdon välillä on vallinnut selkeä suunta ja yhteinen visio:

”Olemme rakentaneet pitkäjänteisesti, ja kaikki, mitä olemme yhdessä suunnitelleet, on toteutettu järjestelmällisesti. Tämä on ollut keskeinen menestystekijä.”

Yhteistyö Interan kanssa on ollut suoraviivaista, läpinäkyvää ja perustunut vahvasti datavetoiseen päätöksentekoon. Interan puolelta Roima-sijoituksesta on alusta asti vastannut Christoffer Zilliacus, mikä on luonut jatkuvuutta ja rakentanut luottamusta.

Kasvun avaintekijät

Strateginen ohjaus ja rahoituksellinen tuki ovat mahdollistaneet Roiman nopean laajentumisen ja tuoteportfolion kehittämisen. Tämä on tapahtunut osittain valikoitujen yritysostojen kautta, joissa Interan rooli on ollut ratkaiseva. Interan aikana Roima on tehnyt viisi merkittävää yritysostoa, joista muun muassa ruotsalaisen Part Trap:in hankinta avasi ovet Yhdysvaltojen markkinoille, jossa Part Trapin vahvat paikalliset referenssit ja liiketoimintakanavat loivat perustan Roiman laajentumiselle. Tänä päivänä Roima on paikallisesti läsnä Suomen lisäksi Ruotsissa, Tanskassa, Yhdysvalloissa ja Intiassa, ja yhtiö palvelee asiakkaitaan globaalisti.

Roiman kasvu Interan aikana on ollut merkittävää myös liikevaihdollisesti, sillä vielä vuonna 2017 yrityksen liikevaihto oli noin 18 miljoonaa ja tämän vuoden ennusteiden mukaan liikevaihto on nousemassa noin 57 miljoonaan euroon. On merkille pantavaa, että yhtiö on kasvun ohella aina ollut hyvin kannattava – organisaatioon ja tarjoomaan tehdyistä panostuksista huolimatta yhtiön suhteellinen kannattavuus on jatkanut tasaista nousua vuodesta toiseen.

Yhtiön menestyksen taustalla on mittava työ, jota Kalalahti ja hänen tiiminsä ovat tehneet vuodesta 2019 lähtien. Yritys, joka oli alkujaan kokoelma erillisiä yhtiöitä yhden brändin alla, on nyt muotoutunut yhdeksi yhtenäiseksi organisaatioksi, jonka toiminnot on integroitu samaan strategiaan ja tavoitteisiin. Kalalahti korostaa, että kyseinen muutos on ollut ratkaiseva Roiman kasvutarinassa:

”Mikään tästä ei olisi ollut mahdollista ilman sitä valtavaa työtä, jonka olemme tehneet organisaation, prosessien ja ohjauksen rakentamiseksi. Olemme onnistuneet luomaan yhtenäisen yhtiön, jossa kaikki työntekijät toimivat yhteisen vision mukaisesti.”

Henkilöstön hyvinvointi ja sitoutuminen ovat olleet avainasemassa ja yrityksen henkilöstötyytyväisyys on korkeammalla, kuin koskaan aiemmin.

”Loppupeleissä menestys rakentuu ihmisistä, jotka katsovat samaan suuntaan ja haluavat auttaa yritystä menestymään. Kun yritys kasvaa nopeasti ja tekee useita yritysostoja, on tärkeää, että suunta säilyy kirkkaana ja että ihmiset tuntevat olevansa osa kokonaisuutta”, Kalalahti toteaa.

Roima on myös hyödyntänyt omistajuutta yhtenäisyyden vahvistajana, sillä yrityksessä on lähes 100 osakasta, joka vastaa noin neljäsosaa yrityksen henkilöstöstä.

Roiman kasvun seuraavat askeleet

Roiman menestys ja kasvutarina ovat kiinnittäneet kansainvälisten sijoittajien huomion ja Intera Partners allekirjoittikin heinäkuussa 2024 sopimuksen Roima Intelligencen myymisestä kansainväliselle pääomasijoitusyhtiö Corten Capitalille.

”Valmistelimme tätä exit-prosessia yli vuoden ajan varmistaaksemme, että kaikki sujuisi parhaalla mahdollisella tavalla”, kertoo Zilliacus. ”Oli selvää, että Cortenista Roima sai erinomaisen uuden omistajan, joka ymmärtää tämän sektorin erityispiirteet, ja joka pystyy tukemaan Roimaa kansainvälisen kasvun kiihdyttämisessä entisestään.”

Uuden sopimuksen myötä Corten Capitalista tulee Roiman enemmistöomistaja, mutta Intera jatkaa Roiman vähemmistöomistajana Intera Fund IV -rahaston kautta.

Roima jatkaa vahvaa kasvuaan ja kehitystään keskittyen edelleen innovatiivisten ohjelmistoratkaisujen tarjoamiseen valmistavalle teollisuudelle ja toimitusketjuille kansainvälisesti. Roiman kasvutarina osoittaa, kuinka strateginen visio, systemaattinen strategian jalkautus, jatkuva innovaatio ja sitoutuminen henkilöstön yhtenäisyyteen voivat luoda vahvan pohjan pitkäaikaiselle menestykselle. Tulevaisuudessa Roima aikoo edelleen rakentaa kestävää kasvua, joka palvelee sekä asiakkaita että yhteiskuntaa kokonaisvaltaisesti, säilyttäen paikkansa alan johtavana toimijana.

***

Artikkeli on osa Pääomasijoittajat ry:n ja PwC:n Kasvunrakentaja 2024-kilpailun blogisarjaa, jossa esittelemme kilpailun finalistien kasvutarinat. Kilpailun sivut löydät täältä! Vuoden Kasvunrakentaja palkitaan Pääomasijoittajat ry:n vuoden päätapahtumassa Finnish PE-VC Summitissa 3.10.

Lue seuraavaksi

Kasvutarinat

ICEYE: Uuden sukupolven satelliittiteknologian avulla maanhavainnoinnin tulevaisuuden uranuurtajaksi

ICEYE on kansainvälisesti toimiva avaruusteknologiayritys, joka kehittää synteettisen apertuurin tutkateknologialla (SAR) varustettuja mikrosatelliitteja, jotka tarjoavat lähes reaaliaikaista tutkakuvaa maapallosta vuorokaudenajasta…
Lue artikkeli