Esittelyssä yhdistyksen uudet hallituksen jäsenet

Blogit

Pääomasijoittajat ry:n hallitukseen valittiin yhdistyksen vuosikokouksessa yksi uusi varsinainen jäsen ja kolme uutta varajäsentä. Varsinaisena jäsenenä aloittaa Maria Wasastjerna Kvanted Venturesilta. Varajäseninä aloittavat Reima Linnanvirta Trind Venturesilta, Mari Simula CapManilta ja Alexander Antas Mandatum Asset Managementilta. Kysyimme, mikä uusia hallituslaisiamme inspiroi pääomasijoitusalalla, sekä näkemyksiä pääomasijoitusmarkkinasta kuluvalle vuodelle.

Maria Wasastjerna on teollisuusteknologiaan sijoittavan Kvanted Ventures  -rahaston perustajaosakas ja toimitusjohtaja. Ennen siirtymistä pääomasijoittajaksi Wasastjerna hankki yli 15 vuoden laajan, kansainvälisen kokemuksen liikejuridiikan parissa, niin asianajotoimiston osakkaana, Nokian yritysjuristina kuin startupin lakiasianjohtajana. Wasastjerna on koulutukseltaan oikeustieteen tohtori ja on väitellyt kilpailusta digitaalisilla markkinoilla. Lisäksi Wasastjerna pyörittää Leadcast-podcastia. Vapaalla hän harrastaa juoksua ja kuntonyrkkeilyä, sekä viettää aikaa saaristossa ja lasten harrastuksien parissa.

Pääomasijoitusmarkkinan merkitys Suomen taloudelle on suuri. Varsinkin Kvantedin näkökulmasta, jonka sijoitusstrategian keskiössä on kestävämpi ja tehokkaampi teollisuus, uskon, että pääomasijoittamisen rooli Suomen ja Pohjois-Euroopan talouskasvulle ja teollisuuden kilpailukyvylle on keskeinen. Pääomasijoittamisessa ja erityisesti venture capital -segmentissä innostaa vaikuttamisen mahdollisuus ja tavoite luoda pienistä, alkuvaiheen yrityksistä kansainvälisiä menestystarinoita. Toiveeni vuodelle 2024 on se, että pääomasijoitusala näyttäisi entistä monimuotoisemmalta, myös osaamisdiversiteetin näkökulmasta.”

Reima Linnanvirta on venture capital -yhtiö Trind Venturesin osakas. Ennen siirtymistään Trindille 2022, Reima toimi päätoimisena enkelisijoittajana ollen mm. Finnish Business Angels Networkin puheenjohtaja 2020-2021. Aikaisemmin hän on toiminut Alderin co-founderina, Innovestorin hallituksen puheenjohtajana sekä asiantuntijana EY:llä. Koulutukseltaan Reima on oikeustieteen kandidaatti Helsingin yliopistolta.

”Pääomasijoittamisessa minua kiehtoo mahdollisuus auttaa intohimoisia yrittäjiä toteuttamaan visionsa ja muuttamaan maailmaa. Entisenä yrittäjänä on upeaa nähdä ihmisten ottavan riskiä ja rakentavan uutta, ja minulle on hienoa voida olla siinä avuksi. Nykyisin katselen pääomasijoituskenttää Euroopan laajuisesti sekä ennen kaikkea Euroopan kahden kuumimman startup-ekosysteemin, Suomen ja Viron, osalta. Uskon, että 2024 on vuosi, jolloin parin vaikeamman vuoden jälkeen palataan takaisin normaaliin: hyviä yrityksiä perustetaan, rahoitusta on saatavilla, exit-markkina paranee ja rahastojen varainkeruu vilkastuu.”

CapManin rahastosijoittajasuhteista vastaavalla johtajalla Mari Simulalla on yli 17 vuoden kokemus kansainvälisestä varainhankinnasta ja liiketoiminnan kehityksestä listaamattomalla markkinalla. Hän on työskennellyt CapManilla vuodesta 2007 ja ollut yhtiön johtoryhmässä vuodesta 2017. Simula on taustaltaan tuotantotalouden diplomi-insinööri. Hän on myös entinen SM-tason jalkapalloilija ja nauttii aktiivisesta vapaa-ajasta perheensä ja liikuntaharrastusten parissa.

”Aktiivisena omistajana pääomasijoittajat mahdollistavat muutoksen kohti hyvin hallinnoituja, ympäristön ja sosiaalisten tekijöiden kannalta kestävämpiä yrityksiä ja sijoituskohteita, edistäen samalla taloudellista hyvinvointia. Uudet työpaikat ja innovaatiot puolestaan luovat paremmat edellytykset yhteiskunnalliselle kehitykselle. Haluan olla mukana rakentamassa toimivaa yhteiskuntaa tuleville sukupolville”, Simula summaa.

”Varainhankintamarkkina on viime aikoina hidastunut ennätysvuosista, mutta toimialan kasvuedellytykset ovat edelleen hyvät. On hienoa, että pääomarahastojen sijoittajakunta monimuotoistuu ja laajenee jatkuvasti. Kansainvälisessä kilpailussa Pohjoismaat nähdään edelleen hyvin houkuttelevana pääomasijoitusmarkkinana ja vastuullisen sijoittamisen edelläkävijänä. Olen iloinen siitä, että listaamattomat sijoitukset ovat vakiinnuttaneet asemansa instituutiosijoittajien sijoitusohjelmissa, ja he haluavat jatkaa sijoittamista omaisuusluokkaan talouden sykleistä riippumatta.”

Alexander Antas on Mandatum Asset Managementin private equity-tiimin vetäjä ja MAM Growth Equity -strategian perustaja. MAMilla Antas on työskennellyt syksystä 2021. Aiemmin, vuodesta 2008 alkaen, hän työskenteli Sampo Oyj:llä vastuualueenaan sijoitukset listaamattomiin yhtiöihin. Antas on valmistunut Hankenilta kauppatieteiden maisteriksi pääaineenaan rahoitus. Vapaa-aikaansa hän viettää perheensä sekä liikunnan parissa.

”Pääomasijoitusalassa minua inspiroi vaikuttavuus. Pääomasijoittaminen tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden vaikuttaa yritysten kehitykseen aktiivisen omistajuuden kautta. Sijoittajat tuovat mukanaan paitsi rahoitusta niin myös osaamista, verkostoja ja strategista näkemystä, jotka auttavat yrityksiä kasvamaan ja menestymään. Pääomasijoittaminen on tehokas omistusmuoto, jolla saadaan merkittävä yhteiskunnallinen vaikutus aikaiseksi, kasvattamalla työpaikkojen lukumäärää, verotuloja, ja vaurautta.

Vuonna 2024 pääomasijoitusmarkkina näyttää mielenkiintoiselta. Markkina herännee parin melko nihkeän vuoden jälkeen. Korkotason stabiloituessa transaktiomarkkinan patoumat purkautuvat pikkuhiljaa ja monen mielenkiintoisen firman rahoitustarpeet tullaan täyttämään.”

Hallituksen puheenjohtajana jatkaa Intera Partnersin Juhana Kallio. Riku Asikainen, Marika af Enehjelm, Juho Frilander, Juha Peltola, Jussi Sainiemi ja Mia Sirkiä jatkavat hallituksen varsinaisina jäseninä. Varajäseninä jatkavat Marko Kyyrönen, Jaakko Lampela, Artturi Tarjanne sekä Tommi Äijälä. Hallituksen täyden kokoonpanon löydät verkkosivuiltamme.

Lue seuraavaksi

Blogit

Pääomasijoittaja voi vaikuttaa luonnon monimuotoisuuden säilymiseen

World Economic Forumin mukaan kolme tämän vuosikymmenen suurinta ongelmaa ovat äärimmäiset sääilmiöt, ilmastotoimissa epäonnistuminen sekä luontokato, eli luonnon monimuotoisuuden, biodiversiteetin,…
Lue artikkeli