Jäsenesittelyssä Failup Ventures: Kotimainen pääomasijoitusrahasto vahvalla kansainvälisellä jalansijalla

Blogit

Failup Ventures on suomalainen pääomasijoitusrahasto, joka sijoittaa varhaisen vaiheen startup-yrityksiin. Se on ensimmäinen kotimainen rahasto, jonka toiminta sijoittuu sekä Suomeen että Yhdysvaltoihin. Sijoituksissaan Failup keskittyy yrityksiin, joilla on myönteinen vaikutus yhteiskuntaan, työhön, terveyteen tai ympäristöön. Rahaston sijoitusteemoja ovat muun muassa tulevaisuuden työskentely sekä kulutus, dynaamiset markkinapaikat, digitaalinen infrastruktuuri ja kaupallinen ilmastoteknologia.

Rahaston perustaneella kolmikolla Jesse Heikkilällä, Topias Soinisella ja Oscar Andersinilla on kansainvälinen yrittäjätausta, ja he ovat toimineet pitkään myös enkelisijoittajina. Heikkilä ja Soininen tunnetaan SaaS-startup Playvenistä, joka myöhemmin yhdistyi urheilutilojen varausalusta Playtomicin kanssa. Andersin on puolestaan toiminut sijoitusjohtajana helsinkiläisessä Vencubator-nimisessä startup-kiihdyttämössä. Ennen Failupia tiimi on sijoittanut yhteensä 40 startup-yritykseen Yhdysvalloissa ja Pohjoismaissa.

”Olemme huomanneet, että startup-yritysten perustajat haluavat usein työskennellä sellaisten henkilöiden kanssa, joilla on omakohtaista kokemusta yrityksen rakentamisesta ja siihen liittyvistä haasteista”, kertoo Failup Venturesin perustajaosakas Jesse Heikkilä.

Kansainvälistymisen polunraivaajat

Failup Venturesin toimintakenttä on Pohjoismaat ja Yhdysvallat, mikä erottaa sen monesta muusta seed-vaiheen sijoittajasta. Yhtiöllä on vahva kansainvälinen sijoitusstrategia sekä laajat verkostot yhdysvaltalaisella kasvuyrityskentällä. Suomalaisille sijoittajille pääsy aikaisen vaiheen yhdysvaltalaisiin startup-yrityksiin tukee myös suomalaisen pääomasijoitusmarkkinan kansainvälistymistä.

“Olemme ensimmäinen suomalainen VC-rahasto, jolla on vahva jalansija Yhdysvalloissa. Monet suomalaiset yritykset tavoittelevat laajentumista Yhdysvaltojen markkinoille, mikä on haastavaa, jos kontakteja ei ole. Laajojen verkostojen ja kansainvälisen yrittäjätaustamme ansiosta pystymme tunnistamaan ja tukemaan lupaavia startup-yrityksiä sekä Pohjoismaissa että Yhdysvalloissa”, Failup Venturesin perustajaosakas Topias Soininen taustoittaa.

Menestyksekäs ensirahasto

Failup Ventures käynnisti ensimmäisen rahastonsa heinäkuussa 2023 ennätyksellisen nopean varainkeruun jälkeen (30.3M€ first closing). Vajaan vuoden aikana se on sijoittanut neljääntoista varhaisen vaiheen yritykseen. Rahaston ensisijoitusten koko vaihtelee 200 000 eurosta 1 miljoonaan euroon, mikä tekee Failupista keskeisen uuden pääomasijoittajan etenkin kotimaisille varhaisen vaiheen startupeille. Jatkokierroksilla yhtiöllä on mahdollisuus tehdä myös suurempia sijoituksia.

 

***

Lue lisää yrityksen nettisivuilta!

Lue seuraavaksi

Blogit

Startup - suunnitteletko pääomasijoittajan etsimistä?

Voimakkaaseen kasvuun tähtäävän startupin on syytä harkita pääomasijoittajan etsimistä mukaan yrityksensä kasvutarinaan. Pääomasijoituksen myötä ammattimainen sijoittaja tekee sijoitukseen yritykseen, ja…
Lue artikkeli